Helsinki tukee U20-verkoston julkilausumaa – pääteemoina terveys ja asuminen, kestävä kehitys sekä koulutus

Helsinki tukee U20-verkoston julkilausumaa, jonka pääteemoina ovat terveys ja asuminen, kestävä kehitys sekä koulutus.
Ilmakuva Helsingistä mereltä päin katsottuna Katajanokan ja Pohjoisrannan suuntaan.

G20-maiden kaupunkien muodostaman Urban 20 (U20) -kaupunkiverkoston huippukokous järjestettiin hybridikokouksena Jakartalla 30.–31.8.2022. Huippukokouksen teemat keskittyivät muun muassa koronapandemiasta palautumiseen teemalla ”Recover Together, Recover Stronger”. Helsingin pormestari Juhana Vartiainen osallistui etäyhteydellä ja piti ensimmäisenä kokouspäivänä 30.8.2022 puheenvuoron, jossa painottui kaupungeille kohdentuvien investointien merkitys globaalien ongelmien selättämisessä, kuten ilmastonmuutoksen torjunnassa.

– Helsingillä on yhdessä maailman tärkeimpiin kuuluvassa kaupunkiverkostossa edelläkävijän rooli muun muassa ilmastonmuutoksen torjunnassa, kestävässä kehityksessä sekä avoimessa ja osallistavassa päätöksenteossa. Globaaleja tavoitteita ei saavuteta ilman kaupunkien vahvaa osallistumista ja uskallusta uudistua. Vihreä siirtymä edellyttää valtavia investointeja, ja niitä ei tehdä, ellei tulevaisuudessa häämötä vaurautta, jolla ne rahoitetaan. Nykyajan vaurauden lähde on nimenomaan kaupungistuminen – ihmiset ovat tuottavampia, kun he ovat lähekkäin ja kaupungeissa on mahdollista toteuttaa ilmastoviisaat ratkaisut. Siksi kaupungistuminen on vihreän siirtymän mahdollistaja”, pormestari Vartiainen sanoo.

Helsinki on toiminut pormestarin johdolla U20-verkoston jäsenenä maaliskuusta 2021 ja tarkkailijakaupunkina vuodesta 2018. Helsinki on yksi harvoista kaupungeista, jotka on kutsuttu verkostoon, vaikka Suomi ei ole G20-maa. Vuosittaisessa huippukokouksessa hyväksytään myös osallistujakaupunkien yhteinen julkilausuma, joka tänä vuonna julkaistiin 31. elokuuta. Julkilausuma on 44:n kaupungin hyväksymä ja luovutettiin tilaisuudessa G20-puheenjohtajamaan Indonesian presidentille.

Kaupunkien rooli koronapandemiasta palautumisessa ja Agenda 2030 -tavoitteiden toteutumisessa on kiistaton. U20-kaupunkien johto kehottaa edistämään maailmanrauhaa ja globaalia kehitystä sekä työskentelemään yhteistyössä kaupunkien kanssa kohti koronapandemian jälkeistä tulevaisuutta.

Julkisilla investoinneilla ja kaupungeille kohdennettavalla suoralla rahoituksella on merkittävä vaikutus osallistavaan talouden elpymiseen, ilmastokriisiin puuttumiseen, sosiaalisen yhteenkuuluvuuden edistämiseen ja eriarvoisuuden vähentämiseen. Tavoitteiksi U20-julkilausumassa nostetaan seuraavat taloudellista ja sosiaalista elpymistä nopeuttavat pääteemat:
• investoinnit terveyteen ja asumiseen taloudellisen ja sosiaalisen elpymisen kulmakivenä,
• kestävään energiaan siirtymisen edistäminen ja yhtäläisten mahdollisuuksien luominen kestävään liikkumiseen,
• koulutuksen ja harjoittelun tarjoaminen tulevaisuuden töihin, jotta kaikki ihmiset pääsevät tasapuolisesti työmarkkinoille.

Helsinki U20-verkostossa vuodesta 2018

Helsinki on toiminut G20-maiden kaupunkien muodostamassa Urban 20 (U20) -kaupunkiverkostossa vuodesta 2018. Helsinki toimi aluksi verkoston tarkkailijakaupunkina ennen liittymistään osallistujakaupungiksi kaupunginhallituksen päätöksellä 8.3.2021.

U20-verkosto on perustettu vuonna 2017 Pariisin ja Buenos Airesin pormestareiden aloitteesta yhteistyössä C40-ilmastoverkoston ja UCLG-kaupunkiverkoston (United Cities and Local Governments) kanssa. Verkoston tavoitteena on nostaa kaupungeille tärkeitä globaaleja teemoja maailman keskeisten maiden muodostaman G20-ryhmän asialistalle. Verkoston muodostumisen taustalla on selvästi nähtävissä myös kaupunkien merkityksen kasvu kansainvälisen politiikan toimijoina.

Lisää tietoa:

Urban 20(Linkki johtaa ulkoiseen palveluun) (englanniksi)

Urban 20 -julkilausuma 2022(Linkki johtaa ulkoiseen palveluun) (englanniksi)

Urban 20 -mediatiedote 31.8.2022(Linkki johtaa ulkoiseen palveluun) (englanniksi)

Kuva: Kari Ylitalo/Helsinki Partners