Helsingfors understöder U20-nätverkets resolution – med hälsa och boende, hållbar utveckling och utbildning som huvudteman

Stadsnätverket Urban 20 (U20), som består av städer i G20-länderna, ordnade sitt toppmöte i hybridformat på Jakarta 30–31.8.2022.
Ilmakuva Helsingistä mereltä päin katsottuna Katajanokan ja Pohjoisrannan suuntaan.

Stadsnätverket Urban 20 (U20), som består av städer i G20-länderna, ordnade sitt toppmöte i hybridformat på Jakarta 30–31.8.2022. Toppmötets teman kretsade bland annat kring återhämtningen från coronapandemin under sloganen ”Recover Together, Recover Stronger”. Helsingfors borgmästare Juhana Vartiainen deltog på distans och höll ett anförande på mötets första dag, 30.8.2022. Han talade om vilken viktig roll investeringar i städerna har i kampen mot globala problem som klimatförändringen.

”I ett av världens viktigaste stadsnätverk är Helsingfors en föregångare i bland annat kampen mot klimatförändringen, hållbar utveckling och öppet och engagerande beslutsfattande. Globala mål kan inte nås om inte städer deltar starkt och vågar förnya sig. Den gröna omställningen kräver enorma investeringar, som inte blir av om de inte kan finansieras med ett välstånd som hägrar i framtiden. I dag är urbaniseringen den främsta källan till välstånd – produktiviteten ökar när människor finns nära varandra, och i städer är klimatsmarta lösningar möjliga. Därför skapar urbaniseringen förutsättningar för den gröna omställningen”, säger borgmästare Vartiainen.

Helsingfors har under borgmästarens ledning varit medlem i U20-nätverket sedan mars 2021 och observatör sedan 2018. Helsingfors är en av de få städer som bjudits in som medlemmar trots att de inte ligger i ett G20-land. Vid det årliga toppmötet godkänns även deltagarstädernas gemensamma resolution, som i år publicerades den 31 augusti. Resolutionen har godkänts av 44 städer och överräcktes under toppmötet till presidenten för G20-ordförandelandet Indonesien.
Det går inte att förneka städernas roll i Agenda 2030-målen och återhämtningen från coronapandemin. Ledningen för U20-städerna uppmanar att främja världsfred och global utveckling och arbeta tillsammans med städerna med sikte på framtiden efter coronapandemin.

Offentliga investeringar och direkt finansiering till städer har en avsevärd inverkan på delaktighetsfrämjande ekonomisk återhämtning, åtgärder mot klimatkrisen och främjande av social samhörighet och jämlikhet. U20-resolutionen lyfter fram följande mål och huvudteman för att påskynda den ekonomiska och sociala återhämtningen:
• investeringar i hälsa och boende som en hörnsten i den ekonomiska och sociala återhämtningen
• att främja övergången till hållbar energi och skapa lika möjligheter till hållbart resande
• att erbjuda utbildning och praktik för framtidens arbete så att alla människor jämlikt kommer in på arbetsmarknaden.

Helsingfors i U20-nätverket sedan 2018

Helsingfors har medverkat i stadsnätverket Urban 20 (U20), som består av städer i G20-länderna, sedan 2018. Till en början var Helsingfors observatör i nätverket, men gick med som deltagarstad i och med stadsstyrelsens beslut 8.3.2021.
U20-nätverket grundades 2017 på initiativ av borgmästarna i Paris och Buenos Aires i samarbete med klimatnätverket C40 och stadsnätverket UCLG (United Cities and Local Governments). Nätverket har som mål att lyfta upp globala teman som är viktiga för städerna på föredragningslistan för G20-gruppen, som består av globalt betydande länder. Bakom nätverkets uppkomst kan man tydligt också se städernas växande betydelse som aktörer i den internationella politiken.

Läs mer:

Urban 20 (på engelska)(Länk leder till extern tjänst)
Urban 20-resolutionen 2022 (på engelska)(Länk leder till extern tjänst)
Urban 20-pressmeddelande 31.8.2022 (på engelska)(Länk leder till extern tjänst)

Foto: Kari Ylitalo/Helsinki Partners