Helsinki valvoo Liikkujan viikolla tehostetusti pysäköintiä pyöräteillä ja -kaistoilla

Pyöräliikennettä haittaavaa pysäköintiä ja pysäyttämistä valvotaan tehostetusti pyöräteillä ja -kaistoilla 16. - 20. syyskuuta. Kaupunki muistuttaa, että lyhytaikaisen pysähtymisen paikka on usein ajoradalla. Tieliikennelain vastainen pysäyttäminen ja pysäköinti pyöräteillä ja -kaistoilla haittaa ja vaarantaa merkittävästi pyöräliikenteen ja jalankulun sujuvuutta ja turvallisuutta.
Pysäköinninvalvoja työssään. Kuva: Roni Rekomaa
Pysäköinninvalvoja työssään. Kuva: Roni Rekomaa

Pysäköinninvalvonta valvoo pyöräilyn väylillä tapahtuvaa virheellistä pysäköintiä osana päivittäistä työtään. Tehovalvonnalla halutaan jälleen kiinnittää asiaan erityistä huomiota. Samassa yhteydessä valvotaan myös jalkakäytäviä, joilla pysäköinti ja pysäyttäminen hankaloittaa liikunta- ja näkörajoitteisia liikkujia. Pahimmassa tapauksessa kadunkäyttäjät joutuvat siirtymään ajoradalle, joka on liikenneturvallisuuden kannalta riski.

Lyhytaikaisen pysäyttämisen paikka esimerkiksi tavarankuljetusten yhteydessä löytyy usein ajoradalta, sillä pysäyttäminen on usein sallittu katuosuuksilla joilla pysäköinti on kielletty. Kaikenlainen pysäyttäminen ja pysäköinti jalkakäytävillä, pyöräteillä ja -kaistoilla on lähtökohtaisesti kielletty. Se on sallittu ainoastaan useiden edellytysten kuten muun käytettävissä olevan paikan puutteen ja kuorman luonteen täyttyessä samanaikaisesti. Pysäyttäminen ei saa estää tai edes haitata kohtuuttomasti väylän käyttöä.