Helsinkiläinen: sinut on saatettu kutsua Terve Suomi -tutkimukseen

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) kerää syksyllä tietoja suomalaisten terveydestä ja hyvinvoinnista. Helsingistä Terve Suomi -tutkimukseen on kutsuttu syyskuun alkupuolella noin 2 800 kaupunkilaista. Jokainen vastaus on tärkeä, sillä tutkimuksella pyritään luomaan pienoiskuva koko maan aikuisväestöstä.
Terve Suomi -tutkimuksesta saatavien tietojen avulla voidaan seurata asukkaiden terveyttä ja hyvinvointia sekä koota ajatuksia siitä, miten hyvinvointia tukevia palveluita pitäisi kehittää. Kuva: Jussi Hellsten
Terve Suomi -tutkimuksesta saatavien tietojen avulla voidaan seurata asukkaiden terveyttä ja hyvinvointia sekä koota ajatuksia siitä, miten hyvinvointia tukevia palveluita pitäisi kehittää. Kuva: Jussi Hellsten

Terve Suomi –tutkimus tuottaa luotettavaa ja ajantasaista tietoa terveyden ja hyvinvoinnin nykytilasta sekä tulevaisuuden näkymistä. Tutkimuksen tiedonkeruu toteutetaan joka toinen vuosi. Koko maassa Terve Suomi -tutkimukseen on poimittu yli 60 000 ihmisen satunnaisotos. Helsingistä tutkimukseen kutsutaan 2 800 satunnaisesti valittua yli 20-vuotiasta kaupunkilaista. Edellisen kerran helsinkiläisiä osallistui tutkimukseen vuosina 2022–2023.

Tutkimuksesta saatavien tietojen avulla seurataan asukkaiden terveyttä ja hyvinvointia sekä kootaan ajatuksia siitä, miten hyvinvointia tukevia palveluita pitäisi kehittää. Tietoja myös verrataan muiden alueiden tietoihin sekä koko maan tilanteeseen. Tutkimuksen avulla nähdään myös, miten helsinkiläisten terveydentila ja elinolot laajasti ymmärrettynä ovat ajan saatossa muuttuneet.

Kutsut lähetetty syyskuussa

Kutsutut on valittu satunnaisesti Digi- ja väestötietoviraston tiedoista. Tutkimukseen voivat osallistua vain otokseen valikoituneet aikuiset. Kutsun saaneita pyydetään vastaamaan kyselyyn sähköisellä tai paperisella lomakkeella suomeksi, ruotsiksi, englanniksi tai venäjäksi.

Jokainen kutsun saanut edustaa alueensa samanikäisiä ja -sukupuolisia henkilöitä, eikä yksittäistä vastaajaa voi korvata toisella. Vastaamalla voitkin varmistaa, että myös muut sinua vastaavassa elämäntilanteessa olevat ihmiset ja heidän näkemyksensä tulevat huomioiduksi.

Tietoja käsitellään luottamuksellisesti salassapitovelvollisuutta ja tietosuojalainsäädäntöä noudattaen ja yksittäistä vastaajaa ei voi tunnistaa vastauksista. Tutkimuksen tavoitteena on väestötason tieto, joten kiinnostuksen kohteena ei ole yksittäisten ihmisten terveydentila tai elämäntilanne.

Tuloksia raportoidaan keväällä 2025 THL:n verkkosivuilla. Helsinki saa tulokset käyttöönsä ja hyödynnettäväksi esimerkiksi hyvinvointia koskevassa päätöksenteossa.