Espoo, Helsinki, Kauniainen ja Vantaa toteuttivat asiakaskyselyn kunnallisessa ja yksityisessä varhaiskasvatuksessa ja esiopetuksessa olevien lasten huoltajille 23.10.–17.11.2024.
Kysely lähetettiin noin 54 400 lapsen huoltajalle. Kyselyyn vastattiin 11 582 lapsen perheessä. Kyselyn toteutti Taloustutkimus.
Huoltajien tyytyväisyys on lisääntynyt
Perheet antavat varhaiskasvatukselle ja esiopetukselle kouluarvosanan 9,04.
Huoltajien tyytyväisyys on noussut edellisestä kyselystä. Vuonna 2022 kyselyssä huoltajat antoivat yleisarvosanaksi 8,8.
Varhaiskasvatuksessa pääkaupunkiseudulla tehtävä työ on pitkäjänteisen laadukasta.
– 40 prosenttia vastaajista antaa varhaiskasvatukselle pääkaupunkiseudulla täyden kympin ja reilu kolmannes ysin. Huonoa palautetta ei tule käytännössä juuri lainkaan, Senior Insight Manager Timo Myllymäki Taloustutkimuksesta kertoo.
– Huomionarvoista on myös se, että aiemmissa kyselyissä vanhempien antamat arviot ovat olleet myös erinomaisia. Varhaiskasvatuksessa pääkaupunkiseudulla tehtävä työ on pitkäjänteisen laadukasta, Myllymäki sanoo.
Helsingin tulokset
Huoltajien yleisarvosana Helsingin varhaiskasvatukselle 9,05
Kyselyn tulosten perusteella huoltajat ovat Helsingissä tyytyväisempiä varhaiskasvatukseen ja esiopetukseen kuin edellisessä kyselyssä vuonna 2022. Huoltajia pyydettiin antamaan varhaiskasvatukselle ja esiopetukselle myös yleisarvosana kouluasteikolla 4–10. Huoltajat antoivat yleisarvosanaksi 9,05, kun yleisarvosana vuonna 2022 kyselyssä oli 8,8.
Huoltajat ovat tyytyväisiä lapsen saamaan tukeen
Huoltajat ovat varsin tyytyväisiä myös lapsen viihtymiseen ja lapsen saamaan tukeen varhaiskasvatuksessa ja esiopetuksessa. 90 prosenttia kyselyyn vastanneista huoltajista on sitä mieltä, että lapsi saa tarvitsemansa tuen omassa ryhmässään. 95 prosenttia vastaajista on sitä mieltä, että ryhmän työntekijät ovat myönteisiä ja kannustavia lasta kohtaan.
– Meillä Helsingissä on kehitetty vahvasti viime vuodet inklusiivista varhaiskasvatusta ja vahvistettu henkilöstön osaamista lapsen tukemisessa sekä lisätty erilaisia tuen resursseja. On hienoa, että tämä työ näkyy myös huoltajille, Helsingin varhaiskasvatusjohtaja Miia Kemppi sanoo.
Helsingissä vahvistetaan lasten osallisuutta
Helsingin kaupungilla on ollut strategisena kärkenä osallisuuden vahvistaminen. Tämän vuoksi Helsinki halusi erityisesti kysyä lapsilta heidän osallisuuden kokemuksestaan.
Lapset saivat vastata väittämiin asteikolla: “kyllä useimmiten”, “välillä”, “ei ikinä”. 79 prosenttia lapsista oli sitä mieltä, että päiväkodissa aikuiset kuuntelevat häntä ja ovat kiinnostuneita siitä, mitä lapsi kertoo ja tekee. 86 prosenttia lapsista vastasi, että hänellä on kavereita ja ryhmässä on hyvä olla.
Tulokset lasten osallisuudesta ovat hyviä, mutta Helsingin kaupungin varhaiskasvatuksessa jatketaan edelleen määrätietoista ja pitkäjänteistä työtä lasten tunne- ja vuorovaikutustaitojen vahvistamiseksi.
– Helsingin kaupunki on luonut kaudelle 2023–2025 osallisuussuunnitelman, jolla edistetään osallisuutta kasvatuksen ja koulutuksen toimialalla. Se sisältää toimenpiteitä myös lasten ja huoltajien osallisuuden lisäämiseksi, Kemppi kertoo.
Tuloksista ilmenee, että valtaosa kyselyyn vastanneista helsinkiläisistä huoltajista kokee, että heidät kohdataan arvostavasti ja ystävällisesti keskiarvolla 4,7 (asteikolla 1-5) ja että heidän toiveitaan kuunnellaan ja palautetta otetaan vastaan keskiarvolla 4,5. Päiväkodin ja kodin välinen yhteistyö koettiin myös säännölliseksi ja riittäväksi keskiarvolla 4,5.
Lapsi tulee kohdatuksi omana itsenään
Huoltajat ovat tyytyväisiä varhaiskasvatuksen laatuun. Väittämät “lapsella on mahdollisuuksia monipuoliseen toimintaan ja leikkiin” sekä “lasten vahvuuksia, mielenkiinnon kohteita ja tarpeita huomioidaan” saivat kumpikin keskiarvoksi 4,5.
Huoltajat kokevat, että heidän lapsensa kohdataan omana itsenään päiväkodissa päivittäin keskiarvolla 4,7. Henkilökunta koetaan myönteiseksi ja kannustavaksi lasta kohtaan samalla keskiarvolla 4,7.
– Syksystä 2023 ruotsinkielisessä varhaiskasvatuksessa on tietoisesti panostettu siihen, että nähdään niin lasten kuin henkilökunnan vahvuuksia. Teemana on ollut “Se det goda”, kertoo ruotsinkielisen varhaiskasvatuksen päällikkö Jenni Tirronen.
Helsingissä lapsilla ja perheillä on hyvin erilaisia kieli-, kulttuuri-, uskonto- ja katsomustaustoja. Huoltajat kokevat keskiarvolla 4,2, että heidän lapsensa ryhmässä arvostetaan erilaisia kieli- ja kulttuuritaustoja.
Varhaiskasvatuksessa on usean vuoden ajan tehty työtä erilaisten kulttuurien kohtaamiseen ja lasten eri äidinkielten huomioimiseen päiväkodeissa. Helsingissä on vuodesta 2021 jokaisessa varhaiskasvatusyksikössä laadittu tasa-arvo- ja yhdenvertaisuussuunnitelma, ja suunnitelmien laadintaa jatketaan myös tulevaisuudessa.
Taustaa kuntien yhteisestä kyselystä
Kyselyyn oli mahdollista vastata suomen, ruotsin, englannin, viron, venäjän, albanian, arabian ja somalin kielillä.
Tutkimuksen vastausprosentti on 19. Kauniaisissa vastausprosentti on 46, Vantaalla 24, Espoossa 18 ja Helsingissä 17.
Pääkaupunkiseudun kaupungit ovat toteuttaneet kyselyä vuodesta 2008. Kaupungit hyödyntävät kyselyn tuloksia varhaiskasvatuksen kehittämisessä. Asiakaskysely on tarkoitus toteuttaa seuraavan kerran vuonna 2026.
Lue lisää kuntien yhteisen asiakaskyselyn tuloksista.(Linkki johtaa ulkoiseen palveluun)