I Esbo, Helsingfors, Grankulla och Vanda genomfördes kundenkäten bland vårdnadshavare med barn i den kommunala och privata småbarnspedagogiken och förskoleundervisningen 23.10–17.11.2024. Enkäten skickades till vårdnadshavare med totalt cirka 54 400 barn och fick 11 582 svar. Enkäten genomfördes av Taloustutkimus.
Ökad nöjdhet bland vårdnadshavarna
Familjerna ger småbarnspedagogiken och förskoleundervisningen skolvitsordet 9,04.
Vårdnadshavarnas nöjdhet har ökat sedan den föregående enkäten. År 2022 gav vårdnadshavarna 8,8 i allmänt vitsord.
Arbetet som utförs inom småbarnspedagogiken i huvudstadsregionen har präglats av hög kvalitet under en längre tid.
– Av svarspersonerna ger 40 procent småbarnspedagogiken i huvudstadsregionen en full tia och drygt en tredjedel en nia. Det kommer nästan ingen dålig respons alls, berättar Timo Myllymäki, Senior Insight Manager på Taloustutkimus.
– Det är dessutom värt att notera att föräldrarnas bedömningar också har varit utmärkta i tidigare enkäter. Arbetet som utförs inom småbarnspedagogiken i huvudstadsregionen har präglats av hög kvalitet under en längre tid, säger Myllymäki.
Helsingfors resultat
Vårdnadshavarna ger småbarnspedagogiken i Helsingfors 9,05 i allmänt vitsord
På basis av resultaten från enkäten är vårdnadshavarna i Helsingfors nu nöjdare med småbarnspedagogiken och förskoleundervisningen än i den föregående enkäten från år 2022. Vårdnadshavarna ombads också att ge småbarnspedagogiken och förskoleundervisningen ett allmänt vitsord på skolvitsordsskalan 4–10. Vårdnadshavarna gav 9,05 i allmänt vitsord, medan det allmänna vitsordet var 8,8 i enkäten år 2022.
Vårdnadshavarna är nöjda med det stöd som barnet får
Vårdnadshavarna är också rätt nöjda med barnets trivsel och det stöd som barnet får inom småbarnspedagogiken och förskoleundervisningen. Av svarspersonerna anser 90 procent att barnet får det stöd hen behöver i sin egen grupp. Så mycket som 95 procent anser att de anställda i gruppen är positiva och uppmuntrande i sin relation med barnet.
– I Helsingfors har vi under de senaste åren kraftigt utvecklat inkluderande småbarnspedagogik, stärkt personalens kompetens att stödja barnen och ökat olika stödresurser. Det är fint att vårdnadshavarna också kan se det här arbetet, säger Miia Kemppi, chef för den finskspråkiga småbarnspedagogiken i Helsingfors.
I Helsingfors stärks barnens delaktighet
Helsingfors stad har haft stärkandet av delaktigheten som en strategisk prioritering. Därför ville Helsingfors särskilt fråga barnen om deras upplevelse av delaktighet.
Barnen fick svara på påståendena på följande skala: "ja, för det mesta", "ibland", "aldrig". 79 procent av barnen tyckte att de vuxna på daghemmet lyssnar på dem och är intresserade av vad de berättar och gör. Hela 86 procent av barnen svarade att de har kompisar och har det bra i gruppen.
Resultaten för barnens delaktighet är goda, men Helsingfors stads småbarnspedagogik fortsätter sitt målmedvetna och långsiktiga arbete för att stärka barnens emotionella och kommunikativa färdigheter.
– Helsingfors stad har upprättat en delaktighetsplan för åren 2023–2025 i syfte att främja delaktighet inom fostrans- och utbildningssektorn, berättar Miia Kemppi. – I planen ingår även åtgärder för att öka barnens och vårdnadshavarnas delaktighet.
Resultaten visar att merparten av vårdnadshavarna som svarade på enkäten i Helsingfors upplever att de blir bemötta på ett respektfullt och vänligt sätt med ett medeltal på 4,7 (på skalan 1–5) och att man lyssnar på deras önskemål och tar till sig deras feedback med ett medeltal på 4,5. Samarbetet mellan daghemmet och hemmet upplevdes också vara regelbundet och tillräckligt med ett medeltal på 4,5.
Barnet blir bemött som individ
Vårdnadshavarna är nöjda med kvaliteten på småbarnspedagogiken. Påståendena "Mitt barn har tillräckliga möjligheter till mångsidiga aktiviteter och lek i gruppen" och "Mitt barns styrkor, intressen och behov beaktas i gruppens verksamhet och lek" fick båda 4,5 i medeltal.
Vårdnadshavarna upplever att deras barn dagligen blir bemötta som individer på daghemmet med ett medeltal på 4,7 och personalen upplevs vara positiv och uppmuntrande mot barnet med samma medeltal på 4,7.
– Inom den svenskspråkiga småbarnspedagogiken har man allt sedan hösten 2023 medvetet satsat på att se både barnens och personalens styrkor. Temat har varit "Se det goda", berättar Jenni Tirronen, chef för den svenskspråkiga småbarnspedagogiken.
I Helsingfors har barnen och familjerna mycket olika språkliga, kulturella, religiösa och åskådningsmässiga bakgrunder. Med ett medeltal på 4,2 upplever vårdnadshavarna att man i deras barns grupp uppskattar olika språk och kulturer.
Inom småbarnspedagogiken har man redan i flera år arbetat för att bemöta olika kulturer och ta hänsyn till barnens olika modersmål på daghemmen. Sedan år 2021 har man i Helsingfors utarbetat en jämställdhets- och likabehandlingsplan vid varje enhet inom småbarnspedagogiken och arbetet med planen kommer att fortsätta.
Bakgrund om enkäten
Enkäten kunde besvaras på finska, svenska, engelska, estniska, ryska, albanska, arabiska och somaliska.
Svarsprocenten i undersökningen är 19 procent. I Grankulla är svarsprocenten 46 procent, i Vanda 24 procent, i Esbo 18 procent och i Helsingfors 17 procent.
Städerna i huvudstadsregionen har genomfört undersökningen allt sedan år 2008. Städerna utnyttjar resultaten från enkäten i utvecklingen av småbarnspedagogiken. Avsikten är att kundenkäten genomförs nästa gång år 2026.
Läs mer om resultaten från kommunernas gemensamma kundenkät.(Länk leder till extern tjänst)
Helsingfors resultat på svenska (pdf)