Nybyggnad för grundskola och daghem på Busholmen

En ny grundskole- och daghemsbyggnad kommer att byggas på Busholmen. Lokalerna vid Melkö brygga kommer att tillgodose det ökade behovet av fostrans- och utbildningstjänster i stadsdelen.
De nya lokalerna vid Melkö brygga kommer att funktionera både som grundskola och daghem.  Bild: Verstas Arkkitehdit Oy
De nya lokalerna vid Melkö brygga kommer att funktionera både som grundskola och daghem. Bild: Verstas Arkkitehdit Oy

I takt med att befolkningen ökar på Busholmen ökar också behovet av skol- och förskoleplatser. Skolan och daghemmet som ska byggas på Samoagränden kommer att ha plats för 550 elever i den sammanhängande grundskolan och 250 barn inom småbarnspedagogiken.

Antalet elever i området på befintliga grundskolan Jätkäsaaren peruskoulu och lågstadieskolan Ruoholahden ala-asteen koulu beräknas vara som störst 2031, då det skulle finnas 660 grundskoleelever och 140 elever inom småbarnspedagogiken i området. Därför är utrymmena i den nya byggnaden utformade för att vara anpassningsbara. Till exempel kan rummen omarrangeras senare för att möta förändrade behov. Dessutom kan vissa av byggnadens gemensamma utrymmen reserveras av invånare och andra aktörer under kvällar och helger.

Projektet kommer att genomföras enligt en livscykelmodell

Byggnaden kommer att bli stadens egendom. Projektet kommer att genomföras enligt en livscykelmodell, där staden ansvarar för byggandet och tjänsteproducenten, alltså entreprenören, ansvarar för genomförandet av planering, byggande och underhåll under 20 år.

Helsingfors stadsfullmäktige godkände projektplanen för den nya grundskolan och det nya daghemmet vid sitt sammanträde den 28 augusti. Enligt den preliminära tidsplanen ska projektet inledas i januari 2025. Projektet förväntas vara klart så att verksamheten i lokalerna kan inledas i augusti 2027.

Efter en konkurrensutsättning utsågs YIT till entreprenör för nybygget.