Hyvän suunnittelun merkityksestä keskustellaan Arkkitehtuurin ja muotoilun päivillä Helsingin kaupungintalolla

Valtakunnallisia Arkkitehtuurin ja muotoilun päiviä vietetään helmikuun alussa. Elämisen laatu ja hyvän suunnittelun merkitys ovat tapahtumaviikon aiheina. Pääohjelmaa pääsevät kaikki kiinnostuneet seuraamaan maksutta 1.–3. helmikuuta Helsingin kaupungintalolla. Sieltä lähetettävää ohjelmaa voi katsoa myös Helsinki-kanavalla.
Arkkitehtuurin ja muotoilun päivien päätapahtumassa juhlistetaan myös Alvar Aalto 125 -juhlavuotta.  
Alvar Aallon suunnittelema studio Munkkiniemessä. Kuva: Maija Holma
Arkkitehtuurin ja muotoilun päivien päätapahtumassa juhlistetaan myös Alvar Aalto 125 -juhlavuotta. Alvar Aallon suunnittelema studio Munkkiniemessä. Kuva: Maija Holma

Helmikuun 3. päivänä on jo 10 vuoden ajan juhlistettu suomalaista arkkitehtuuria ja muotoilua. Päivä on sisäministeriön suosittelema yleinen liputuspäivä. Myös Helsingin kaupungin toimipisteissä nostetaan liput salkoon muistuttamaan hyvän arkkitehtuurin ja muotoilun tärkeydestä toimivassa arjessa. 

Vuosittain järjestettävien Arkkitehtuurin ja muotoilun päivien tavoitteena on avata arkkitehtuurin ja muotoilun tärkeyttä osana jokapäiväistä elämämme. Tänä vuonna päivät kiinnittävät huomion elämisen laatua luovan hyvän elinympäristön merkitykseen. Sosiaalisesti, toiminnallisesti ja esteettisesti korkealaatuinen arjen ympäristö lisää viihtyisyyttä, yhdenvertaisuutta ja yhteisöllisyyttä. Muotoilualan järjestöt ovat koonneet yli 50 Arkkitehtuurin ja muotoilun päivien tapahtumaa ympäri Suomen.

Helsingin kaupungintalolla järjestettävässä päätapahtumassa kuullaan keskusteluja muun muassa viihtyisästä ja toimivasta arjen ympäristöstä, julkisesta taiteesta sekä arkkitehtuuri- ja muotoiluoppimisen vahvistamisesta. Päätapahtumassa juhlistetaan myös Alvar Aalto 125 -juhlavuotta.

Muotoilukasvatusta vahvistetaan kouluissa

Helsingissä arkkitehtuuri- ja muotoilukasvatus pyritään ottamaan entistä vahvemmin osaksi koulujen opetussuunnitelmia ja opetusta. Opettajille tarjotaan koulutusta ja opastusta muotoilun menetelmien hyödyntämisessä opetuksessa.

Helsingissä on muotoilukasvatukseen vihkiytyneitä opettajia ja kouluja, joiden opit ja kokemukset ovat herättäneet myös kansainvälistä huomiota.

Arkkitehtuuri- ja muotoiluoppimisen vahvistamisesta Suomessa keskustellaan perjantaina 3. helmikuuta kello 13 Helsingin kaupungintalolla. ArkMuoto 2023 -päivien yhteydessä julkaistaan peruskoululaisille tarkoitetut Elämisen laatu -keskustelukortit. Korttien avulla kouluja ympäri Suomen kannustetaan huomioimaan arkkitehtuuri ja muotoilu opetuksessaan. Keskustelukorttien laatimiseen ovat osallistuneet Archinfo, Alvar Aalto -säätiö, Arkkitehtuurimuseo ja Designmuseo.

Yleisö on tervetullut seuraamaan keskusteluja ja osallistumaan Helsingin kaupungintalolla järjestettävään ohjelmaan paikan päällä. Kaikkiin päätapahtumiin voi ilmoittautua täyttämällä lomakkeen. Ohjelmaa voi  katsoa myös Helsinki-kanavalla.

Koko valtakunnallisen ohjelman päätapahtumineen järjestää 1.–5. helmikuuta arkkitehtuuri- ja muotoilualan järjestöt.