Innovaatioita ja oppeja kerrostalotuotantoon– Kehittyvä kerrostalo-ohjelman arviointiraportti on julkaistu

Helsingin kaupungin Kehittyvä kerrostalo-ohjelman arviointiraportti on julkaistu. Tämä ensimmäinen hankkeesta julkaistu arviointi kattaa vuodet 2009–2021. Raportissa esitellään niin Kehittyvä kerrostalo-ohjelman vaikuttavuutta ja toteutuneiden hankkeiden vaikutuksia kuin hankkeissa toimineiden motiiveja osallistua ohjelmaan ja tulevaisuuden kehitysnäkemyksiä kerrostalorakentamiseen. Arviointiin toteutettiin kahdeksan toimijahaastattelua keväällä 2021.  Haastattelut edustivat 16 eri kehityshanketta.  
Kehittyvä kerrostalo-ohjelmassa rakennettuja kohteita sijaitsee ympäri Helsinkiä.
Kehittyvä kerrostalo-ohjelmassa rakennettuja kohteita sijaitsee ympäri Helsinkiä.

Kehittyvä kerrostalo -ohjelma on perustettu vuonna 2009 ja sen aikana vuoteen 2021 asti on toteutettu yhteensä 23 erilaista hanketta kaiken kaikkiaan 53 valmistuneeseen kerrostaloon. Asuntoja näissä kohteissa on ollut 2 794. Kohteet ovat käsittäneet niin yksittäisiä taloja kuin useamman talon kokonaisuuksia. Kohteita on valmistunut eri hallinta- ja rahoitusmuotoihin.  

Ohjelman yhteiskunnallista vaikuttavuutta todistavat paitsi merkittävä lukumäärä erilaisia kohteita ja asuntoja, myös myönnetyt Rakennustiedon Gunnel Adlercreutz -palkinto 2015 sekä SAFA-palkinto 2020. Lisäksi ohjelman hankkeista on palkittu Sukupolvien kortteli (Vuoden Parhaat ARA-neliöt 2017 ja Yhdyskuntasuunnittelun seuran Ruusu 2017), Primääripihi kerrostalo (World Architecture News 2018) sekä Vihreistä Vihrein -kerrostalohanke (The Scandinavian Green Roof Award 2018).

Innovatiivisimpia hankkeita on hyödynnetty joko sellaisenaan tai osittain niin Helsingin muilla asuinalueilla, pääkaupunkiseudulla kuin muualla maassa. Esimerkiksi kerrostaloharkkorakentamista on toistettu niin Mellunmäessä, Viikinmäessä ja Espoossa. Sukupolvien kortteli -hanke on saanut puolestaan jatkoa Tampereella ja Joensuussa, mutta konseptia on kopioitu myös ulkomaille Amsterdamiin. 

Ohjelma tuottaa hankkeille lisäarvoa ja alustan innovointiin

Ohjelmassa mukana olleet arvioivat tärkeimpiä motiiveja osallistumiseensa olleen ohjelman tuottama lisäarvo joko hankkeeseen, organisaatioon tai molempiin. Osalla toimijoista innovaatioiden edistäminen kuuluu strategiaan ja vakiintuneisiin toimintamalleihin. Kehittyvä kerrostalo -ohjelma tarjosi alustan paikallisten innovaatioiden edistämiselle sekä mahdollisti hankkeille tontit konsepteille sopivilla sijainneilla. Toimijat saivat kaupungin yhteiskehittämisestä tukea ja sparrausapua.

Helsingin kaupunki onkin aktiivisesti kehittänyt ohjelmaa ja sen prosesseja. Ohjelman kautta kaupungille itselleen on syntynyt luonteva prosessi tuoda yhteen osapuolet, kuten tonttiosasto, kaavoitus, rakennusvalvonta ja asuntojen hallintamuoto-ohjaus, joiden yhteistyötä on tarvittu esteiden poistamiseen poikkeavilta toteutuksilta. 

Kantavana tavoitteena on alusta lähtien ollut lisätä yhteistyöllä kerrostaloasumisen laatua, houkuttelevuutta ja uusia yksilöllisiä ratkaisuja. Tärkeää on, että ohjelma on uusiutunut ajassa ja myös sen teemallisia sisältöjä on muotoiltu uudelleen. Teemat ovat juontuneet paitsi ohjelmaa edeltävien selvitysten pohjalta nousseista epäkohdista, puutteista ja toisaalta kerrostaloasumisen vahvuuksista kuten myös kaupungin asuntopolitiikan linjauksista, jotka julkilausutaan ja päätetään asumisen ja maankäytön -toteuttamisohjelman (AM-ohjelman) tavoitelinjauksina. 

Tulevaisuuden kerrostalorakentamiseen haastatellut nostivat esiin pitkälti jo tutulta kuulostavia kehitysteemoja. Näitä olivat esimerkiksi energiatehokkuus, hiilineutraalius, puurakentaminen, energia- ja lämmitysmuotojen kehittäminen, kiertotalous, viherrakentaminen, etätyötilat ja asumisen osa-aikaisuuden ratkaisut. Kehittyvä kerrostalo -ohjelman antia on synnyttää uutuusarvoa ja uusia innovaatioita esimerkiksi uudella tapaa teemoja ja toimijoita yhdistellen ja hankeideoita yhteiskehittämisen kautta jalostaen. 

Kehittyvä kerrostalo -ohjelmassa on tällä hetkellä rakenteilla neljä ja suunnitteilla 14 hanketta.