Jätevedenpuhdistus suojelee Itämerta

HSY:n jätevedenpuhdistamoilla Helsingissä ja Espoossa puhdistettiin viime vuonna 133,4 miljoonaa kuutiota jätevettä. Jätevedenpuhdistus on välttämätöntä. Ilman sitä jätevesi päätyisi sellaisenaan mereen ja sen sisältämät fosfori- ja typpiravinteet rehevöittäisivät rannikkovedet. Rehevöityminen köyhdyttää meriluonnon monimuotoisuutta ja tuottaa myrkyllistä sinilevää.
HSY:n jätevesilaitosten puhdistustulos on jo nyt ympäristölupamääräyksiä parempi.  HSY aikoo tehostaa jäteveden ravinnepäästöjen vähentämistä tästäkin. Se tarkoittaa tiukempaa puhdistustasoa kuin mitä puhdistamoiden ympäristöluvat ja EU:n vaatimukset edellyttävät.  
 Kuva:  Viikinmäen jätevedenpuhdistuslaitos. HSY / Kai Widell
HSY:n jätevesilaitosten puhdistustulos on jo nyt ympäristölupamääräyksiä parempi. HSY aikoo tehostaa jäteveden ravinnepäästöjen vähentämistä tästäkin. Se tarkoittaa tiukempaa puhdistustasoa kuin mitä puhdistamoiden ympäristöluvat ja EU:n vaatimukset edellyttävät. Kuva: Viikinmäen jätevedenpuhdistuslaitos. HSY / Kai Widell

Helsingin Viikinmäessä ja Espoon Blominmäessä sijaitsevat puhdistamot ovat Suomen suurimmat. Ne purkavat tehokkaasti puhdistetut jätevedet Itämereen.

HSY pyrkii vähentämään jäteveden ravinnepäästöjä entistä tehokkaammin. Se tarkoittaa tiukempaa puhdistustasoa kuin mitä puhdistamoiden ympäristöluvat ja EU:n vaatimukset edellyttävät. Puhdistusmenetelmien jatkuva kehittäminen on konkreettista Itämeren hyväksi tehtävää työtä.

Puhdistustehokkuus on jo nyt korkea

Vuonna 2022 Viikinmäen ja Suomenojan puhdistamoilla poistettiin yli 97 prosenttia jäteveden sisältämästä fosforista. Uuden Blominmäen puhdistamon poistoteho fosforin osalta oli 98 prosenttia.

Typestä poistettiin Viikinmäessä 89 prosenttia ja Suomenojalla 76 prosenttia. Uudella Blominmäen jätevedenpuhdistamolla typenpoistoprosessi ei vielä vuoden 2022 aikana ollut kokonaisuudessaan käytössä, jonka vuoksi poistoteho typen osalta jäi 62 prosenttiin.

Blominmäen kautta ehti kulkea vain 1,5 prosenttia koko HSY:n vuoden 2022 jätevesimäärästä. Sekä typen- että fosforinpoisto ovat tänä kesänä Blominmäessä olleet erittäin hyvällä tasolla. Puhdistustulos on kirkkaasti ympäristölupamääräyksiä parempi.