Helsingin kaupungintalolla 4. marraskuuta järjestettävä Karriärdagen kokoaa yhteen ruotsinkielisiä kotoutumispalveluita ja työpaikkoja sekä työnhakijoita, jotka haluavat työskennellä ruotsiksi. Tapahtuman järjestävät Helsingfors Arbis, Luckan Integration, Yrkesinstitutet Prakticum, Yrkeshögskolan Arcada ja Helsingin työllisyyspalvelut.
– Karriärdagen on hyvä verkostoitumistilaisuus, jossa on mahdollisuus terävöittää työnhakua ja saada siihen hyviä neuvoja. Konkreettista apua saa esimerkiksi työnhakupajasta, kertoo Jens-Peter Cavonius Helsingin työllisyyspalveluista.
Ruotsia osaaville työpaikkoja tarjoavat muun muassa ruotsinkieliset koulut, senioripalvelut ja järjestöt. Helsingin kaupungilta mukana tapahtumassa on kasvatuksen ja koulutuksen toimiala sekä sosiaali-, terveys- ja pelastustoimiala. Lisäksi esimerkiksi Seure, Barona, Startup refugees, Workfinder ja Folkhälsan osallistuvat tilaisuuteen.
Iltapäivä alkaa paneelikeskustelulla, jossa aiheina ovat miten saada töitä Suomessa. Lisäksi keskustelijat pohtivat miten ruotsia puhuva työntekijä voidaan ottaa työpaikalla vastaan ja miten työnantaja voi rakentaa integrointia tukevan monikielisen työpaikan.
– Tarve tämänkaltaiselle tapahtumalle on olemassa. Ruotsinkielisiä työpaikkoja on rajoitetusti ja rajoitetuilla toimialoilla, joten on perusteltua saada nämä kaksi yhdistettyä, Cavonius toteaa.
Ruotsi on suomen rinnalla tasavertainen kotoutumiskieli
Ruotsi on suomen rinnalla tasavertainen virallinen kieli, mutta sen rooli kotoutumisessa usein unohtuu. Monet palvelut ovat saatavilla myös ruotsiksi, ja osalle maahanmuuttajista voi olla luontevaa kotoutua ruotsiksi.
– Maahanmuuttajilla on monia eri syitä valita kotoutumiskielekseen ruotsi. Hän voi hakeutua alalle, jolla on tarjolla ruotsinkielisiä työtehtäviä. Valintaan voi vaikuttaa, että hänellä on esimerkiksi ruotsia puhuva puoliso ja lapsia. Tai hän voi ajatella, että tulevaisuudessa ruotsista on kansainvälisellä uralla enemmän hyötyä kuin suomesta, Cavonius kuvailee.
Kotoutujalla on oikeus kotoutua suomeksi tai ruotsiksi. Asiakkaan tilanne kartoitetaan työllisyyspalveluissa. Kartoituksen pohjalta tehdään yhteinen kotoutumissuunnitelma ja työnhakija ohjataan sopiviin palveluihin.
Ryhmämentoroinnin tavoitteena on työ- tai opiskelupaikan löytäminen
Ruotsinkielinen tiedotus- ja kulttuurikeskus Luckan tukee omalla työllään ruotsia osaavien maahanmuuttajien integraatiota Suomeen. Heidän uusin kotouttamishankkeensa on JobBuddies-ryhmämentorointiohjelma.
– Juuri nyt haemme mentoreita sekä mentoroitavia IT-alalta ja hoiva-alalta. Haastattelemme innokkaat ja rakennamme kaksi ryhmää yhteisten mielenkiinnon kohteiden pohjalta. Myöhemmin järjestämme mentorointia myös muille aloille, tiiminvetäjä Veronica Hertzberg Luckanilta kertoo.
Mentorointiohjelma kestää puoli vuotta ja ryhmät kokoontuvat pari kertaa kuukaudessa. Tavoitteena on löytää mentoroitaville työpaikka tai opiskelupaikka. ESR:n rahoittama JobBuddies-hanke kestää vuoteen 2027.
Tietoa tapahtumasta
- maanantaina 4.11. klo 14–17 Helsingin kaupungintalolla, Pohjoisesplanadi 11–13
- tilaisuuden kielinä ovat ruotsi ja englanti
- tapahtuman järjestävät Helsingfors Arbis, Luckan Integration, Yrkesinstitutet Prakticum, Yrkeshögskolan Arcada ja Helsingin työllisyyspalvelut
- tilaisuudessa mukana muun muassa työnvälityspalveluita sekä Fruntimmersföreningen i Helsingfors r.f., Remmi, Helsingin työllisyyspalvelut, Helsingin yliopisto, SIMHE-palvelut ja Arffman