Karriärdagen ger fart åt att hitta svenskspråkigt jobb

Behöver du hjälp med att hitta ett svenskspråkigt jobb? Eller är du intresserad av svenskspråkiga integrationstjänster? Om du svarade ja på någon av eller båda frågorna, så är Karriärdagen just för dig.
Urapäivä on hyvä verkostoitumistapahtuma, jossa sinulla on mahdollisuus tehostaa työnhakuasi ja saada hyviä neuvoja.
Karriärdagen är ett bra nätverkstillfälle där man har möjlighet att effektivera jobbsökandet och få goda råd. Bild: Maija Astikainen

Karriärdagen, som ordnas i Helsingfors stadshus den 4 november, samlar ihop svenskspråkiga integrationstjänster och arbetsplatser samt arbetssökande som vill arbeta på svenska. Evenemanget arrangeras av Helsingfors Arbis, Luckan Integration, Yrkesinstitutet Prakticum, Yrkeshögskolan Arcada och Helsingfors sysselsättningstjänster.

– Karriärdagen är ett bra nätverkstillfälle där man har möjlighet att effektivera jobbsökandet och få goda råd. Konkret hjälp får man till exempel i CV-workshoppen, berättar Jens-Peter Cavonius från Helsingfors sysselsättningstjänster.

Arbetsplatser för svenskkunniga erbjuds bland annat av svenskspråkiga skolor, seniortjänster och organisationer. Från Helsingfors stad deltar fostrans- och utbildningssektorn samt social-, hälsovårds- och räddningssektorn. Dessutom deltar till exempel Seure, Barona, Startup refugees, Workfinder och Folkhälsan i evenemanget.

Eftermiddagen inleds med en paneldiskussion om hur man får jobb i Finland, hur man tar emot en svenskspråkig arbetstagare samt hur arbetsgivaren kan bygga en flerspråkig arbetsplats som stöder integration.

– Behovet av ett sådant här evenemang finns. Svenskspråkiga arbetsplatser finns i begränsad omfattning och inom begränsade branscher, så det är motiverat att få dessa två att mötas, konstaterar Cavonius.

Svenska är ett likvärdigt integrationsspråk vid sidan av finska

Svenska är vid sidan av finska ett officiellt språk, men dess roll i integrationen glöms ofta bort. Många av tjänsterna finns tillgängliga även på svenska, och för en del invandrare kan det vara naturligt att integreras på svenska.

– Invandrare har många olika orsaker att välja svenska som integrationsspråk. De kanske söker sig till svenskspråkiga arbetsuppgifter inom en viss branch. De kan till exempel ha en svenskspråkig make/maka och barn. Eller så kan de tänka att svenska i framtiden är mer användbart än finska om man vill ha en internationell karriär, beskriver Cavonius.

Integreranen har rätt att integreras på finska eller svenska. Kunden kartläggs inom sysselsättningstjänsterna och en gemensam integrationsplan görs upp. På basen av denna hänvisas arbetssökande till tjänster som främjar integration. 

Gruppmentorskapets mål är att hitta arbets- eller studieplats

Det svenskspråkiga informations- och kulturcentret Luckan stöder genom sitt arbete integrationen av svenskkunniga invandrare i Finland. Deras nyaste integrationsprojekt är GroupBuddies-gruppmentorskapsprogrammet.

– Just nu söker vi mentorer och adepter från IT-branschen och vårdbranschen. Vi intervjuar de intresserade och bygger två grupper baserat på gemensamma intressen. Senare ordnar vi mentorskap även för andra branscher, berättar teamledare Veronica Hertzberg från Luckan.

Mentorskapsprogrammet varar i ett halvår och grupperna träffas ett par gånger i månaden. Målet är att hitta en arbets- eller studieplats för adepterna. Det ESF-finansierade JobBuddies-projektet pågår till 2027. 

Karriärdagen info

  • måndagen den 4.11 kl. 14–17 på Helsingfors stadshus, Norra esplanaden 11-13 
  • evenemangsspråken är svenska och engelska 
  • evenemanget arrangeras av Helsingfors Arbis, Luckan Integration, Yrkesinstitutet Prakticum, Yrkeshögskolan Arcada och Helsingfors sysselsättningstjänster
  • bland deltagarna finns bland annat arbetsförmedlingstjänster samt Fruntimmersföreningen i Helsingfors r.f., Remmi, Helsingfors sysselsättningstjänster, Helsingfors universitet, SIMHE-tjänster och Arffman