Integrationstjänsterna överförs till Helsingfors stad i början av året

Från och med början av året är det även i Helsingfors så att det är staden som ansvarar för tjänsterna avsedda för invandrare. Det är huvudsakligen Helsingfors sysselsättningstjänster som ordnar de lagstadgade integrationstjänsterna. Från årsskiftet är det nämligen kommunerna som ansvarar för främjandet av integration bland både arbetssökande och inflyttade som står utanför arbetsmarknaden.
Två personer tittar på papper.
Sedan ingången av året tillhandahåller Helsingfors sysselsättningstjänster tjänster för integration. Bild: Vesa Laitinen

Kommunernas lagstadgade huvudsakliga ansvar för ordnandet av integrationsfrämjande tjänster för inflyttade stärks i och med att den förnyade integrationslagen trädde i kraft den 1 januari 2025. Integrationstjänsterna hjälper inflyttade att anpassa sig till det finländska samhället, lära sig språket och få sysselsättning.

I och med den nya lagen ansvarar Helsingfors sysselsättningstjänster i fortsättningen för främjande av integration hos både arbetssökande och inflyttade som står utanför arbetsmarknaden.

Sysselsättningstjänsterna erbjuder de nyanlända bedömning av deras servicebehov gällande kompetens och integration, gör vid behov upp en integrationsplan samt ger integrationsutbildning. Lagreformen medför också nya tjänster, såsom samhällsorientering, som syftar till att ge information om det finländska samhället på den inflyttades modersmål eller något annat språk som hen behärskar väl.

Inflyttade ges integrationstjänster vid Helsingfors sysselsättningstjänsters verksamhetsställen i Östra centrum, på Viborgsgatan och i Kampen. Man kan uträtta ärenden på finska, svenska och engelska samt på andra språk med hjälp av tolkningstjänsten.

Helsingfors har flest invånare med utländsk bakgrund av alla kommuner i Finland

Målet med lagreformen är att göra tjänsterna för inflyttade samt tillgången till arbete och utbildning smidigare. Från och med början av året ansvarar Helsingfors för cirka 6 000 integrationskunder.

– Helsingfors har en stor roll i integrationen även med tanke på hela landet, eftersom staden har flest invånare med utländsk bakgrund av alla kommuner i Finland. Invandring är en förutsättning för Helsingfors livskraft. Största delen av de som flyttar från utlandet är i arbets- och utbildningsåldern, vilket främjar tillgången till arbetskraft, säger Glenn Gassen, direktör för migrationsärenden vid Helsingfors stad.

Målet med integrationstjänsterna är att ge inflyttade tillräckliga kunskaper och färdigheter för att de ska kunna delta i det finländska samhället som aktiva och myndiga medlemmar.

Helsingfors stad har redan tidigare erbjudit inflyttade många riktade tjänster, såsom språkundervisning för föräldrar som vårdar barn hemma och socialtjänster som stöder integration inom särskilda tjänster för inflyttade.

Dessutom ger Helsingfors-infos rådgivningstjänster handledning och rådgivning om stadens tjänster och invandring.

Integrationstjänster

Helsingfors sysselsättningstjänster  
Verksamhetsstället i Östra centrum: Kundgatan 3 A, 00930 Helsingfors (mån.–fre. kl. 9–16)
Verksamhetsstället på Viborgsgatan: Viborgsgatan 2, 00510 Helsingfors (mån.–fre. kl. 9–16)
Verksamhetsstället i Kampen: Malmgatan 34, 00100 Helsingfors (mån.–fre. kl. 9–16)
Telefonrådgivning: 09 310 36107
Helsingfors sysselsättningstjänsters webbplats(Länk leder till extern tjänst)

Helsingfors-infos allmänna rådgivning och invandringsrådgivning  
Verksamhetsstället på Ode: Tölöviksgatan 4, 00100 Helsingfors (mån.–tors. kl. 10–18, fre. kl. 10–16)
Verksamhetsstället på Stoa: Åbohusvägen 1, 00900 Helsingfors (mån. och ons. kl. 9–16 och fre. kl. 10–16)
E-post: neuvonta@hel.fi(Länk öppnar standardprogram för e-post) 
Telefonservice: 09 31011 111 (mån.–tors. kl. 9–16 och fre. kl. 10–15)  
Helsingfors-infos webbplats
 

Särskilda tjänster för inflyttade

Tjänster samt rådgivning för nyanlända, papperslösa och offer för människohandel vad beträffar socialvård.

Alla som behöver får rådgivning utan tidsbokning på Fiskehamnens central för hälsa och välbefinnande (Verkstadsgatan 14 A) vardagar kl. 8.15–16 (i rum 1001, könummer i bruk).

Telefonrådgivningen är öppen vardagar kl. 8–12 och 13–16 för nyanlända och offer för människohandel (0931037577) samt papperslösa (0931023747). Man kan ansöka om våra tjänster även i Maisa ().

Särskilda tjänster för inflyttades webbplats

 

Nyheten har publicerats 31.12.2024 och preciserats 29.1.2025.