Kotoutujien palvelut siirtyvät Helsingin kaupungille vuoden alusta

Helsingissäkin kaupunki hoitaa kansainvälisten muuttajien palvelut ensi vuoden alusta lähtien. Kotoutumiseen liittyvät palvelut tuottaa työllisyyspalveluliikelaitos, joka aloittaa toimintansa tammikuussa. 
Kaksi henkilöä katselee papereita.
Kotoutumiseen liittyviä palveluja saa ensi vuoden alusta alkaen Helsingin työllisyyspalveluista. Kuva: Vesa Laitinen

Lakisääteinen kokonaisvastuu maahan muuttavien kotoutumispalveluiden järjestämisestä siirtyy valtiolta kunnille, kun uudistettu kotoutumislaki tulee voimaan 1.1.2025. Kotoutumispalvelut auttavat muuttajaa sopeutumaan suomalaiseen yhteiskuntaan, oppimaan kieltä ja työllistymään. 

Suurin osa kotoutumispalveluista säilyy ennallaan. Kotoutujille tehdään esimerkiksi yhä alkukartoitus, kotoutumissuunnitelma ja kotoutumiskoulutus. Lakiuudistus tuo mukanaan myös uusia palveluja, kuten yhteiskuntaorientaatiojaksoja, joiden aikana jokainen kotoutuja saa tietoa suomalaisesta yhteiskunnasta omalla äidinkielellään. 

Kansainväliset muuttajat saavat kotoutumispalvelut Helsingin työllisyyspalveluiden Itäkeskuksen, Viipurinkadun ja Kampin toimipisteistä. Asioida voi suomeksi, ruotsiksi tai englanniksi, ja tulkkauspalvelun avulla lukuisilla muillakin kielillä.

Helsingissä asuu Suomen kunnista eniten ulkomaalaistaustaisia

Lakiuudistuksen tarkoituksena on keskittää ja sujuvoittaa kansainvälisten muuttajien palveluja, koska kunnat vastaavat jo vanhastaan monista peruspalveluista. Helsingin vastuulla on vuoden alussa noin 6 000 kotoutuja-asiakasta.

– Helsingillä on kotoutumisessa suuri rooli koko maan mittakaavassakin, koska täällä asuu Suomen kunnista eniten ulkomaalaistaustaisia ihmisiä. Maahanmuutto on edellytys Helsingin elinvoimaisuudelle. Suurin osa ulkomailta muuttavista on työ- ja koulutusikäisiä, mikä edistää työvoiman saatavuutta, kertoo Helsingin kaupungin maahanmuuttojohtaja Glenn Gassen.

Kotoutumisen tavoitteena on saada kansainväliset muuttajat tuntemaan olevansa yhteiskunnan aktiivisia ja täysivaltaisia jäseniä sekä omaksumaan yhteiskunnassa tarvittavia tietoja ja taitoja. Uuteen asuinmaahan tutustumisen ohella tuetaan muuttajien mahdollisuuksia oman kielen ja kulttuurin ylläpitämiseen.

Helsingin kaupunki on tarjonnut kansainvälisille muuttajille jo ennestäänkin monia kohdennettuja palveluja. Yksi niistä on ohjausta ja neuvontaa kaupungin palveluista ja maahanmuutosta tarjoava Helsinki-info.

International House Helsingin palvelupiste tarjoaa ulkomailta pääkaupunkiseudulle muuttaneille ja muuttoa suunnitteleville alkuvaiheen neuvonta-, asettautumis- ja viranomaispalveluja.

Palveluja kotoutujille 
 

Helsingin työllisyyspalvelut 
Itäkeskuksen palvelupiste: Asiakkaankatu 3A, 00930 Helsinki (ma–pe klo 9–16) 
Viipurinkadun palvelupiste: Viipurinkatu 2, 00510 Helsinki (ma–pe klo 9–16) 
Kampin palvelupiste: Malminkatu 34, 00100 Helsinki (ma–pe klo 9–16) 
Puhelinneuvonta: 09 310 36107 
Työllisyyspalveluiden sivut(Linkki johtaa ulkoiseen palveluun)

Helsinki-infon yleis- ja maahanmuuttoneuvonta 
Oodin palvelupiste: Töölönlahdenkatu 4, 00100 Helsinki (ma–to klo 10–18, pe klo 10–16) 
Stoan palvelupiste: Turunlinnantie 1, 00900 Helsinki (ma ja ke klo 9–16 ja pe klo 10–16) 
Sähköposti: neuvonta@hel.fi(Linkki avaa oletussähköpostiohjelman) 
Puhelinpalvelu: 09 31011 111 (ma–to klo 9–16 ja pe klo 10–15)  
Helsinki-infon sivut

International House Helsinki 
International House Helsingin palvelupiste: Lintulahdenkuja 2 D, 2. krs, 00530 Helsinki (ma–to klo 9–16, pe klo 10–16) 
Sähköposti: info@ihhelsinki.fi(Linkki avaa oletussähköpostiohjelman) 
Puhelinpalvelu: 09 310 11111 (ma–to 9–16 ja pe klo 10–15, samat ajat chatissa) 
International House Helsingin sivut(Linkki johtaa ulkoiseen palveluun)
 

Maahan muuttaneiden erityispalvelut
Palveluja sekä neuvontaa kotoutujille, paperittomille ja ihmiskaupan uhreille sosiaalihuollon näkökulmasta. 

Neuvontaa saa kaikki sitä tarvitsevat ilman ajanvarausta Kalasataman terveys- ja hyvinvointikeskuksessa (Työpajankatu 14 A) arkisin klo 8.15–16. (Huoneessa 1001, asiointi vuoronumerolla)

Puhelinneuvonta on saatavilla arkisin kello 8-12 ja 13-16 kotoutujille ja ihmiskaupan uhreille (0931037577) sekä paperittomille (0931023747). Palveluihimme voi tehdä hakemuksen myös Maisassa.
Maahan muuttaneiden erityispalvelujen sivut