Katujen kevätpesut ovat alkamassa – siirräthän autosi pois tieltä

Katujen kevätpesu aloitetaan Helsingissä viikolla 13. Urakka kestää noin puolitoista kuukautta.
Katujen kevätpesu aloitetaan Helsingissä viikolla 13.

Katujen kevätpesu aloitetaan Helsingissä ensi viikolla. Talven aikana kaduille sekä jalankulun ja pyöräilyn väylille kertynyt lika, pöly ja liukkauden torjuntaan käytetty hiekoitussepeli puhdistetaan yhteensä 2 100 kilometrin matkalta. Urakka kestää noin puolitoista kuukautta. 

Katujen kevätpesun alkamisajankohta riippuu säästä. Ensin nostetaan karkeaa sepeliä pyöräteiltä ja vilkkaimmilta väyliltä. Hienompi hiekka-aines saadaan puhdistettua kaduilta vasta, kun yöpakkasia ei enää ole.

Katupesut etenevät kaupungin eri alueilla hieman eri tahtiin. Pesut aloitetaan sieltä, mistä lumet ja jäät ovat sulaneet. Tänä vuonna katujen puhdistusurakan arvioidaan kestävän toukokuun puoleenväliin asti.

Katso puhdistusaikataulut ja siirrä autosi tarvittaessa

Katujen puhdistus nopeutuu, kun kaupungin ei tarvitse siirtää pysäköityjä autoja pois katusiivouksen alta. Katujen puhdistusaikatauluista saa tietoa kaduilla olevien kylttien lisäksi kaupungin verkkosivuilta ja tekstiviesti-palvelusta. Niistä autonomistajat voivat tarkistaa, milloin oma auto pitää siirtää pois puhdistuksen tieltä. Kyltit tuodaan paikalle vähintään kaksi päivää ennen katupesun alkua. Jos auto on pysäköity siirtokehotuskyltin pystyttämisen jälkeen, siirtokustannukset peritään auton omistajalta.

Tulossa olevat siivouskohteet näet Katujen puhdistussuunnitelmat(Linkki johtaa ulkoiseen palveluun) -sivulta

Tekstiviestipalvelun(Linkki johtaa ulkoiseen palveluun) kautta voit tilata tiedon, kun sinun kotikatuasi tullaan pesemään. 

Kantakaupungin jalkakäytävät kiinteistöjen vastuulla

Jalkakäytävien puhdistaminen on keskustassa kiinteistöjen vastuulla, muualla kaupunki huolehtii niistäkin. Pesu on syytä tehdä päivittäin erityisesti vilkkaasti liikennöityjen katujen varsilla niin kauan, kun kadut pölyävät. Pesu ei kuitenkaan saa aiheuttaa liukkautta.

Kun siirtokehotuskyltit tulevat kadulle, kiinteistöt voivat lakaista hiekoitussepelin jalkakäytävältä ajoradan reunaan – mutta ei raitiovaunukiskoille –, josta kaupunki siivoaa sen pois ajoradan puhdistuksen yhteydessä. Muina aikoina hiekoitushiekkaa ei saa lakaista ajoradalla, vaan kiinteistöjen tulee kerätä jalkakäytäviltä poistettava hiekoitushiekka itse. Jos hiekka jää ajoradalle, se jauhautuu renkaiden alla katupölyksi ja aiheuttaa ilmanlaatuongelmia.

Lisätietoa

kiinteistönhoitajille

Pölyä vastaan kamppaillaan monin keinoin

Katupölypitoisuuksia seurataan ja pölyä vastaan kamppaillaan monin keinoin.

Katupöly sisältää tyypillisesti nastarenkaiden irrottamaa päällystemateriaalia, hiekoitussepeliä ja tiesuolaa, ajoneuvojen tuottamia metalli- ja kumihiukkasia, hienoksi jauhautuneita kasvienosia sekä siitepölyä. Isoimmat katupölyhiukkaset saattavat sisältää myös bakteeriperäisiä yhdisteitä ja nokihiukkasia.

Helsingin kaupunki pyrkii aktiivisesti vähentämään katupölyhaittoja. Hiekoitukseen käytetään pestyä ja seulottua sepeliä, joka pölyää vähemmän kuin pesemätön sepeli. Katujen päällysteissä käytetään aiempaa lujempia materiaaleja, jotta nastojen irrottaman aineksen määrä vähenee. Pahimpina pölypäivinä katupölyä sidotaan laimealla suolaliuoksella kadun pintaan, jotta se ei pääse leviämään hengitysilmaan.

Kaupunki pyrkii myös edistämään kitkarenkaiden käyttöä talvirenkaina muun muassa viestinnän keinoin, jotta nastarenkaiden aiheuttamaa katupölyn määrää saadaan vähennettyä. Tavoite on nostaa kitkarenkaiden osuus 70 prosenttiin talveen 2030–31 mennessä. Tällä hetkellä kitkarenkaiden osuus on noin 30 prosenttia.

Katupölyn määrää seurataan kolmella HSY:n mittausasemalla.

Faktalaatikko

Vuosittain puhdistustöiden alta siirretään kaudesta riippuen 15 000 – 18 000 ajoneuvoa

Yhden ajoneuvon siirto maksaa kaupungille noin 250 euroa.

Henkilö- tai pakettiajoneuvon tai sitä pienemmän ajoneuvon omistaja/haltija maksaa normaalina työaikana klo 7–16 kunnossa- ja puhtaanapitoon liittyvästä ajoneuvon lähisiirrosta 91 euroa. Jos ajoneuvon siirtämiseen tarvitaan apulaitteita, siirtokorvaus on 123 euroa. Normaalintyöajan ulkopuolella (arkisin klo 16–22 ja klo 22 – 07) sekä lauantaina, sunnuntaina ja pyhäpäivinä siirrosta tulee maksettavaksi lisäkorvaukset.

Kuva: Veikko Somerpuro.

Sinua voisi kiinnostaa