Kaupunginhallitus hyväksyi Helsingin arkkitehtuuriohjelman

Kaupunginhallitus hyväksyi 26. elokuuta kokouksessaan Helsingin arkkitehtuuriohjelman. Kaikkien toimialojen kanssa yhteistyössä valmisteltu ohjelma on keskustelunavaus arkkitehtuurin merkityksestä Helsingissä ja työkalu sen edelleen kehittämiseksi.
Laadukas arkkitehtuuri ja julkisen kaupunkitilan suunnittelu lisäävät kaupunkilaisten hyvinvointia ja Helsingin vetovoimaa. Kuva: Jussi Hellsten
Laadukas arkkitehtuuri ja julkisen kaupunkitilan suunnittelu lisäävät kaupunkilaisten hyvinvointia ja Helsingin vetovoimaa. Kuva: Jussi Hellsten

Arkkitehtuuriohjelman mukaan Helsinki on paikka, joka tarjoaa oivaltavaa, ihmisten tarpeisiin vastaavaa arjen arkkitehtuuria. Helsinki rakentaa laadukasta julkista kaupunkitilaa ja hyvää elinympäristöä kaikille helsinkiläisille. Arkkitehtuuri on Helsingille yksi keino nostaa alueiden imagoa ja ehkäistä syrjäytymistä.

Arkkitehtuuriohjelmassa linjataan, että kaupunki toteuttaa vastuullisesti korkeatasoista arkkitehtuuria, ja käyttää resursseja taitavasti. Kaupunki toteuttaa arkkitehtuurissaan oivaltavia kohteita, jotka ovat ekologisesti, sosiaalisesti ja taloudellisesti kestäviä.

Ohjelmassa on 28 toimenpidettä tavoitteisiin pääsemiseksi. Uusia toimintamalleja pilotoidaan käynnistyvissä hankkeissa ja kokeiluissa. Ohjelman ensimmäinen seuranta sekä ehdotus sen järjestämisestä jatkossa tuotetaan osana seuraavan kaupunkistrategian valmistelua.

Linkki: Helsinki rakentaa hyvää elämää – Helsingin arkkitehtuuriohjelma(Linkki johtaa ulkoiseen palveluun) (pdf)

 

Lisäksi kaupunginhallitus käsitteli valtuutettujen aloitteita ja antoi lausunnot muun muassa sosiaali- ja terveysministeriölle alkoholilain muutoksista sekä Helsingin seudun ympäristöpalvelut -kuntayhtymälle alustavasta toiminta- ja taloussuunnitelmasta vuosille 2025–2027 sekä vesihuollon ja jätehuollon investointiohjelmista vuosille 2025–2044.

Kaikki kaupunginhallituksen päätökset ja mahdolliset äänestykset löytyvät päätöstiedotteesta. Päätöstiedote julkaistaan kaupunginhallituksen asiakirjat -sivulla.