Stadsstyrelsen godkände Helsingfors arkitekturprogram

Stadsstyrelsen godkände Helsingfors arkitekturprogram vid sitt sammanträde den 26 augusti. Arkitekturprogrammet, som bereddes i samarbete mellan alla sektorer, bjuder in till diskussion om arkitekturens betydelse i Helsingfors och är ett verktyg för att utveckla den vidare.
Högklassig arkitektur och planering av det offentliga stadsrummet ökar stadsbornas välbefinnande och Helsingfors dragningskraft.  Bild: Jussi Hellsten
Högklassig arkitektur och planering av det offentliga stadsrummet ökar stadsbornas välbefinnande och Helsingfors dragningskraft. Bild: Jussi Hellsten

Enligt arkitekturprogrammet är Helsingfors en plats som erbjuder innovativ arkitektur i vardagen som svarar mot människors behov. Helsingfors bygger ett högklassigt offentligt stadsrum och en bra livsmiljö för alla helsingforsare. För Helsingfors är arkitekturen ett sätt att höja områdenas image och förebygga utslagning.

Enligt arkitekturprogrammets riktlinjer skapar staden högklassig arkitektur på ett ansvarsfullt sätt och använder resurser skickligt. I sin arkitektur bygger staden insiktsfulla objekt som är ekologiskt, socialt och ekonomiskt hållbara.

I programmet ingår 28 åtgärder för att nå målen. Nya verksamhetsmodeller testas i de projekt och pilotförsök som inleds. Programmet följs upp för första gången som en del av beredningen av nästa stadsstrategi. Samtidigt tar man fram ett förslag till uppföljningen ska organiseras framöver.

Länk: Helsingfors arkitekturprogram Helsinki rakentaa hyvää elämää – Helsingin arkkitehtuuriohjelma(Länk leder till extern tjänst) (pdf, på finska)

Dessutom behandlade stadsstyrelsen fullmäktigemotioner och gav utlåtanden till bland annat social- och hälsovårdsministeriet om ändringar i alkohollagen och till samkommunen Helsingforsregionens miljötjänster om en preliminär verksamhets- och ekonomiplan för åren 2025–2027 samt om vattenförsörjningens och avfallshanteringens investeringsprogram för åren 2025–2044.

Stadsstyrelsens alla beslut och eventuella omröstningar kan läsas i beslutsmeddelandet (på finska). Beslutsmeddelandet publiceras på webbsidan med stadsstyrelsens handlingar.