Keskitornialueen rakentaminen käynnistyy – Suomen korkein toimistotalo nousee Pasilaan

Senaatti-kiinteistöt, Helsingin kaupunki ja Keskinäinen työeläkevakuutusyhtiö Varma allekirjoittivat 30.8.2024 kiinteistökaupan Pasilan Keskitornialueen tontista. Kaupan myötä alueen rakentaminen pääsee käynnistymään välittömästi.
Havainnekuva Pasilaan rakennettavasta The Node -tornitalosta. Kuva: Työeläkeyhtiö Varma
Havainnekuva Pasilaan rakennettavasta The Node -tornitalosta. Kuva: Työeläkeyhtiö Varma

– Yhteistyö kaikkien osapuolien kanssa on sujunut erinomaisesti ja esisopimuksen ja kaupan välillä toteutettu kaavoitusprosessi eteni suunnitellun mukaisesti. Nyt allekirjoitettu kiinteistökauppa on merkittävä askel eteenpäin Pasilan tornialueen toteuttamisessa, sillä keskitornin rakentaminen voidaan aloittaa heti. On innostavaa nähdä, kun pitkään suunnitteilla olleen alueen toteutuminen käynnistyy, sanoo Senaatin kiinteistökehityksen ja -myynnin johtaja Marko Härkönen.  

Keski-Pasilaan nouseva uusi tornitalo, The Node, tulee valmistuessaan olemaan Suomen korkein toimistorakennus, ja se vahvistaa entisestään Pasilan vetovoimaa urbaanina asuin- ja toimistoalueena. Tornitalo nousee 130 metrin korkeuteen ja siihen tulee 32 kerrosta, joihin sijoittuu yli 3 000 toimistotyöpistettä. 

– Keskitornin rakentamisen aloitus on pitkän yhteisen valmistelun tulos ja ensimmäinen askel Pasilan tornialueen toteutumiseen. Kaupunkikuvallisesti rakentaminen siirtyy Keski-Pasilassa nyt Pasilansillan eteläpuolelle. Saavutettavuudeltaan maan parhaaseen sijaintiin rakentuu urbaania jalankulkijaystävällistä kaupunkia. Työeläkevakuutusyhtiö Varman hanke on myös rohkaiseva viesti matalasuhdanteessa painivalle rakennusalalle, Helsingin Kaupunkiympäristön toimialajohtaja Ville Lehmuskoski kuvailee.

Runsaasti toimitilaa 

The Node -tornitalon ankkurivuokralaiseksi on tulossa Elisa. Elisan tilojen lisäksi rakennukseen jää 18 000 neliömetriä vuokrattavaa toimitilaa, ja tornitaloon on suunnitteilla myös ravintola- ja kahvilatiloja vuokralaisten ja alueella liikkuvien käyttöön. Uuden toimistorakennuksen suunnittelussa huomioidaan Varman ympäristövastuullisuustavoitteet, ja rakennukselle haetaan BREEAM Excellent -ympäristöluokitusta. 

– Nykyaikaisille toimitiloille on kysyntää. Yritykset arvostavat laadukkaita tiloja, jotka tarjoavat parhaat puitteet työskentelylle. Erikoisuutena on panoraamamaisema, joka avautuu yli etelään kohti Helsingin vanhaa keskustaa ja aina merelle asti. On ilahduttavaa, että pääsemme tällaisena aikana aloittamaan merkittävän rakennushankkeen, Varman rakennuttajapäällikkö Ville Häyrinen sanoo. 

 Rakennustyöt tontilla alkavat nyt syksyllä, ja rakennuksen runko nousee Teollisuuskadun tasolle vuonna 2025. Lopullisesti rakennuksen torniosan harjakorkeus saavutetaan vuoden 2027 alussa, ja tornin arvioidaan valmistuvan vuoteen 2028 mennessä. 

The Node on osa Helsingin kaupungin kaavoittamaa Keski-Pasilan tornialuetta, johon kuuluu tulevaisuudessa useita korkeita tornitaloja. Alueelle on suunnitteilla myös uusi jalankulkuyhteys Veturitallien alueelta Pasilansillalle ja sen joukkoliikenneterminaaliin, mikä vahvistaa Pasilan asemaa toimisto- ja asuinkeskittymänä Helsingin keskustamaisena alueena.