Koululaisten iltapäivätoiminta sujuvoittaa perheen arkea – ennätysmäärä hakijoita 

Ensi lukuvuoden (2024–2025) koululaisten iltapäivätoimintaan tuli hakuaikana 9 600 hakemusta. Paikka tarjotaan kaikille hakuaikana hakeneille eka- ja tokaluokkalaisille.  Päätökset postitetaan 24.6., ja sen jälkeen päätös näkyy myös Wilmassa.
Iltapäivätoiminta tarjoaa pienille koululaisille mukavaa tekemistä koulupäivän jälkeen. Kuva: Maija Astikainen
Iltapäivätoiminta tarjoaa pienille koululaisille mukavaa tekemistä koulupäivän jälkeen. Kuva: Maija Astikainen

Iltapäivätoiminta on ohjattua vapaa-ajan toimintaa peruskoulun 1.–2.-luokkalaisille ja erityisen tuen oppilaille. Se tarjoaa lapsen ikätasolle sopivaa mukavaa tekemistä koulupäivän jälkeen.  

– Hienoa, että näin moni pieni koululainen osallistuu iltapäivätoimintaan. Ohjattu toiminta koulupäivän jälkeen sujuvoittaa perheiden arkea ja tukee lapsen hyvinvointia, perusopetusjohtaja Outi Salo iloitsee.  

Iltapäivätoiminnassa leikitään, liikutaan, ulkoillaan ja tehdään pieniä retkiä lähiympäristöön. Toiminnassa tärkeää on kavereiden kanssa yhdessä tekeminen. Toiminta alkaa ensimmäisenä koulupäivänä elokuussa ja jatkuu lukuvuoden loppuun asti.  

Uuden hakutavan käyttöönotto sujui hyvin – Wilma ensisijainen hakutapa  

Ensisijaisena hakutapana oli tänä vuonna ensimmäistä kertaa hakemuksen tekeminen Wilma-järjestelmässä. Sitä varten tulevien ekaluokkalaisten huoltajat tekivät itselleen tunnukset Wilmaan.  

Wilma-hakutapa sujuvoitti hakemista ja hakemusten käsittelyä. Hakemus jää huoltajalle talteen Wilmaan, jossa hän muutoinkin hoitaa lapsensa koulunkäyntiin liittyviä asioita. Myös päätös iltapäivätoimintapaikasta tulee näkyviin Wilmaan, ja lisäksi huoltajat saavat päätöksen postitse.  

Päätökset postitetaan 24.6. Päätöksen mukana seuraa oikaisuvaatimusohje ja ensi lukuvuoden asiakasmaksutiedote. Päätös näkyy Wilmassa 24.6. jälkeen.  

Kaikille hakuaikana hakeneille 1.–2.-luokkalaisille tarjotaan paikkaa  

Iltapäivätoimintapaikan saivat hakuaikana hakeneet eka- ja tokaluokkalaiset. Jos paikka ei järjestynyt juuri siitä toimintapaikasta, josta paikkaa oli haettu, paikka löytyi alueen toisesta toimipaikasta.  

Iltapäivätoimintaa järjestetään yhteensä noin 250 toimintapaikassa eri puolilla kaupunkia, sekä kouluilla että koulujen läheisyydessä, myös leikkipuistoissa.  

Jos johonkin toimintapaikkaan on enemmän hakijoita kuin paikkoja, etusijalla ovat 1.-luokkalaiset ja erityisen tuen oppilaat. Samanarvoisten hakemusten kesken suoritetaan tarvittaessa arvonta. Paikkoja jaettaessa ei ole merkitystä sillä, mihin aikaan hakuajan sisällä hakemus on lähetetty.  

Vaikka hakuaika iltapäivätoimintaan lukuvuodelle 2024–2025 on päättynyt, voi paikkaa hakea myös muuna aikana. Hakuajan jälkeen tulleet hakemukset otetaan käsittelyyn elokuusta alkaen. Hakuajan ulkopuolella haettaessa paikan järjestymistä voi joutua odottamaan, eikä kaikkiin paikkatoiveisiin pystytä vastaamaan.  

Tulojen perusteella voi hakea kuukausimaksun alentamista  

Iltapäivätoiminnan kuukausimaksu on joko 100 tai 120 euroa, riippuen siitä, onko lapsi toiminnassa mukana kello 16:een vai kello 17:een saakka. Laskutuskausi alkaa elokuusta.  

Tulojen perusteella voi hakea maksujen alentamista, jolloin kuukausimaksu on puolet normaalista maksusta, tai maksun perimättä jättämistä, jolloin maksua ei tule ollenkaan.  

Kuukausimaksujen alentamista voi hakea aikaisintaan elokuussa, kun lapsi on aloittanut iltapäivätoiminnassa. Hakemukseen tarvitaan ajantasaiset tulotiedot. Tulorajat ja lisätiedot löytyvät verkkosivulta hel.fi/iltapaivatoimintamaksut