Kouluterveyskysely alkaa – tuo arvokasta tietoa lasten ja nuorten hyvinvoinnista kaupungin palvelujen kehittämiseksi

Valtakunnalliseen kouluterveyskyselyyn vastaavat 4., 5., 8. ja 9. luokkien oppilaat sekä lukioiden ja ammatillisten oppilaitosten 1. ja 2. vuoden opiskelijat.
Oppilas tietokoneella luokassa, taustalla opettaja
Kuva: Jefunne Gimpel

Kouluterveyskysely toteutetaan maalis-huhtikuussa. Kysely tehdään aina joka toinen vuosi, ja sen toteuttaa Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL).

Helsingin kasvatuksen ja koulutuksen toimialajohtaja Satu Järvenkallas kannustaa kaikkia kyselyn saavia vastaamaan siihen.

– Jokaisen vastaus on tärkeä. Kysely antaa arvokasta tietoa oppijoidemme hyvinvoinnista. Tietoja käytetään palveluidemme ja toimintamme kehittämiseen, Järvenkallas sanoo.

Anonyymit vastaukset, monta kieltä

Oppilaat ja opiskelijat vastaavat sähköiseen kyselyyn itsenäisesti ja nimettömänä. Opettaja järjestää kyselyyn vastaamisen oppitunnin aikana, valitsemanaan ajankohtana.

Tänä vuonna kyselylomaketta on lyhennetty selvästi. Lisäksi kyselyä on kokeiltu lasten ja nuorten kanssa sen varmistamiseksi, että kysymykset ymmärretään hyvin.

Kouluterveyskysely tuottaa monipuolista tietoa lasten ja nuorten hyvinvoinnista, terveydestä, koulunkäynnistä ja opiskelusta, osallisuudesta sekä avun saamisesta ja palveluista. 

Kyselyyn voi vastata suomeksi, ruotsiksi, englanniksi, venäjäksi ja pohjoissaameksi. Käytössä ovat myös selkokieliset lyhennetyt lomakkeet suomeksi ja ruotsiksi.

Kouluterveyskyselyyn osallistujat ja aikataulu

perusopetuksen 4. ja 5. luokkien oppilaat 1.–31.3.2023
perusopetuksen 8. ja 9. luokkien oppilaat 3.–28.4.2023
lukioiden 1. ja 2. vuoden opiskelijat 3.–28.4.2023
ammatillisten oppilaitosten 1. ja 2. vuoden opiskelijat 1.3.–28.4.2023.

Ammatillisissa oppilaitoksissa kyselyyn osallistuvat ammatillista perustutkintoa opiskelevat alle 21-vuotiaat.

Tärkeä työkalu toiminnan kehittämiseksi

Kouluterveyskysely on tärkeä työkalu, mittari, jolla seurataan helsinkiläisten lasten ja nuorten terveyden ja hyvinvoinnin tilaa. Kyselyllä saadaan tietoa Helsingin eri alueilta ja koulu- ja oppilaitoskohtaisesti. 

Aluekohtaiset tulokset valmistuvat alkusyksystä 2023 ja oppilaitoskohtaiset sen jälkeen. Koulut ja oppilaitokset saavat omat tulokset käyttöönsä toimintansa kehittämiseksi. Uudistetussa tulospalvelussa on entistä paremmat mahdollisuudet tarkastella hyvinvoinnin kehitystä. Lisäksi koulut ja oppilaitokset saavat Helsingin keskiarvotiedot, joihin ne voivat verrata omia tuloksiaan.

Kouluterveyskyselyn tuloksia käytetään kaupungissa monipuolisesti hyvinvoinnin edistämiseksi: monia asioita ryhdytään parantamaan juuri kouluterveyskyselystä saatujen tietojen pohjalta. Helsingissä on tätä varten tehty kouluterveyskyselyn tiedon hyödyntämisen malli sekä koulukohtaisen hyödyntämisen malli.

Tavoitteena on toiminnan ja palvelujen kehittäminen tulosten pohjalta. Esimerkiksi kouluyhteisön hyvinvoinnin kehittämistyön osalta kouluterveyskysely tarjoaa tietoa, jolla seurataan työn onnistumista.

Lisätietoa Kouluterveyskyselystä THL:n verkkosivulla(Linkki johtaa ulkoiseen palveluun)