Enkäten Hälsa i skolan utförs i mars–april. Enkäten genomförs vartannat år av Institutet för hälsa och välfärd (THL).
Satu Järvenkallas, sektorchef för fostran och utbildning vid Helsingfors stad, uppmuntrar alla som får enkäten att svara på den.
– Allas svar är viktiga. Enkäten ger värdefull information om våra elevers och studerandes välbefinnande. Uppgifterna används för att utveckla våra tjänster och vår verksamhet, säger Järvenkallas.
Anonyma svar, många språk
Eleverna och de studerande svarar på den elektroniska enkäten självständigt och anonymt. Läraren ombesörjer att enkäten besvaras under en lektion vid en tidpunkt som hen själv väljer.
I år har enkäten förkortats avsevärt. Dessutom har enkäten testats med hjälp av barn och unga för att säkerställa att frågorna är lättbegripliga.
Enkäten ger mångsidig information om barns och ungas välbefinnande, hälsa, skolgång och studier, delaktighet och tillgång till hjälp och tjänster.
Enkäten kan besvaras på svenska, finska, engelska, ryska och nordsamiska. Förkortade blanketter på lättläst språk finns också på svenska och finska.
Deltagare i enkäten Hälsa i skolan och tidtabellen
eleverna i årskurserna 4 och 5 i den grundläggande utbildningen 1–31.3.2023
eleverna i årskurserna 8 och 9 i den grundläggande utbildningen 3–28.4.2023
1:a och 2:a årets studerande vid gymnasierna 3–28.4.2023
1:a och 2:a årets studerande vid yrkesläroanstalterna 1.3–28.4.2023.
Vid yrkesläroanstalterna riktar sig enkäten till personer under 21 år som studerar för en yrkesinriktad grundexamen.
Ett viktigt verktyg för att utveckla verksamheten
Enkäten Hälsa i skolan är ett viktigt verktyg – den är en mätare om möjliggör uppföljning av barns och ungas hälsa och välbefinnande i Helsingfors. Enkäten ger information om olika områden i Helsingfors samt om skolor och läroanstalter.
De områdesvisa resultaten kommer att finnas tillgängliga i början av hösten 2023 och läroanstalternas resultat därefter. Skolorna och läroanstalterna får sina egna resultat så att de kan utveckla sin verksamhet. Den förnyade resultattjänsten ger ännu bättre möjligheter att granska utvecklingen av barnens och de ungas välbefinnande. Dessutom får skolorna och läroanstalterna de genomsnittliga uppgifterna för Helsingfors, som de kan jämföra sina egna resultat med.
Resultaten från enkäten Hälsa i skolan används mångsidigt i staden för att främja välbefinnandet: många saker kommer att förbättras utifrån informationen från den här specifika enkäten. För detta ändamål har Helsingfors skapat en modell för utnyttjande av data från enkäten och en modell för skolspecifik användning.
Syftet är att utveckla verksamheten och tjänsterna utifrån resultaten. Till exempel när det gäller utvecklingen av skolgemenskapens välbefinnande, ger enkäten information så att det kan följas upp om det här arbetet ger önskat resultat.