Lakko viivästyttää jäteastioiden tyhjennyksiä

Auto- ja kuljetusalan keskiviikkona 15.2. alkanut lakko vaikuttaa huomattavasti jäteastioiden tyhjennyksiin pääkaupunkiseudulla. Ainakin puolet asuinkiinteistöjen jäteastioista uhkaa jäädä tyhjentämättä päivittäin lakon päättymiseen asti. Lakon on määrä loppua 21.2. kello 24.
Auto- ja kuljetusalan lakko viivästyttää jäteastioiden tyhjennystä pääkaupunkiseudun asuinkiinteistöissä. Vain lasi- ja metallijätteiden kuljetukset jatkuvat kohtuullisen normaaleina. Kuva: Tiina Hakala / HSY
Auto- ja kuljetusalan lakko viivästyttää jäteastioiden tyhjennystä pääkaupunkiseudun asuinkiinteistöissä. Vain lasi- ja metallijätteiden kuljetukset jatkuvat kohtuullisen normaaleina. Kuva: Tiina Hakala / HSY

Lakko koskettaa eniten seka- ja biojätteiden sekä kartonki- ja muovipakkausten astiatyhjennyksiä. Vain lasipakkausten ja pienmetallin kuljetukset jatkuvat kohtuullisen normaaleina.

Helsingin seudun ympäristöpalvelut HSY suosittaa, että asukkaat säilyttäisivät jätteensä mahdollisuuksien mukaan kotonaan lakon aikana. Jos jäteastiat ovat täynnä, asukkaiden toivotaan säilyttävän jätteet kotona, parvekkeella tai varastossa siihen asti, kunnes lakko on loppunut ja astiatyhjennykset jatkuvat normaalisti.

- Tarkkailettehan omaa jätetilaanne ja viettehän jätteenne sinne vain, jos se on välttämätöntä. Ylitäyttyneet astiat viivästyttävät tyhjennyksiä entisestään ja hidastavat lakon jälkeisiä paikkaustoimiamme, toteaa HSY:n käyttöpäällikkö Juho Nuutinen.

HSY varmistaa jätehuollon toimivuuden yhteiskunnallisesti tärkeissä kohteissa, kuten sairaaloissa.
- Tyhjennämme päivittäin yli 34 000 jäteastiaa eli jokaisena lakkopäivänä noin 17 000 jäteastiaa jää tyhjentämättä. Koska kyseessä on lakko, korvaavaa henkilöstöä ei ole saatavilla, toteaa Nuutinen.

HSY ei veloita lisämaksua lakon vuoksi ylitäyttyneistä jäteastioista eikä veloita väliin jääneistä tyhjennyksistä.

Joka toinen viikko tai harvemmin tyhjennettävien jäteastioiden korvaavat tyhjennykset pyritään tekemään mahdollisimman pian lakon päätyttyä. Useammin tyhjennettävissä kohteissa kuljetukset jatkuvat lakon päätyttyä normaalissa rytmissä.

Lasipakkausten ja pienmetallin pyörälliset jäteastiat ja nostokuormattavat syväkeräyssäiliöt sekä pakkausten monilokeroastiat eivät ole lakon piirissä, vaan ne tyhjennetään normaalisti.

HSY pahoittelee lakon aiheuttamia vaikutuksia. Sortti-asemat palvelevat asiakkaita normaalisti. Myös Rinki-ekopisteiden tyhjennykset viivästyvät huomattavasti HSY:n alueella lakon johdosta, joten on suositeltavaa säilyttää pakkausjätteitä kotona niin paljon kuin mahdollista.