Lauttasaaren ja Hakaniemen metroasemilla kokeillaan uusia äänimajakoita

Helsingin kaupunki ja HKL etsivät nopean kokeilun avulla toimijoita tuottamaan uudenlaisia äänimajakkaratkaisuja metroasemille ja muihin kohteisiin.
Mies metroasemalla. Kuva: Jussi Hellsten.

Helsingin kaupunki ja Helsingin kaupungin liikennelaitos HKL etsivät nopean kokeilun avulla toimijoita tuottamaan uudenlaisia äänimajakkaratkaisuja metroasemille ja muihin kohteisiin. Haasteessa etsitään luovia ratkaisuja hyvin toimivalle, monipuolisia ääniä mahdollistavalle, erilaisiin tiloihin ja kaupunkikuvaan integroitavalle äänimajakalle. Äänimajakka on laite, joka helpottaa eri käyttäjäryhmien, kuten näkövammaisten tai muistisairaiden, itsenäistä liikkumista ja toimimista.

Ensimmäisenä äänimajakkatoteutus alkaa Lauttasaaren metroasemalla Gyldenintien sisäänkäynnin puolella. Kokeilut alkoivat perjantaina 24. syyskuuta ja laitteita voidaan säätää ja ratkaisuja muokata kokeiluaikana saadun palautteen perusteella. Muut kokeilun paikat ovat Hakaniemen metroasema Hakaniemen torin ja Ympyrätalon sisäänkäyntien kohdalla sekä Kalasataman terveys- ja hyvinvointikeskus. Metroasemien koko ääniopastus ei muutu, vaan kokeilualueet on rajattu tiettyihin sisäänkäynteihin.

Äänimajakka luo sopivia ääniprofiileja eri vuorokaudenajoille

Lauttasaaren metroaseman kokeilun palveluntarjoajaksi valittiin kotimainen Innojok Oy. Innojok on kehittänyt uudenlaisia opasteääniä muun muassa liikennevaloihin ja yleisesti ääniopasteita näkövammaisille. Äänisuunnittelua tehdään laaja-alaisen asiantuntijajoukon kokemusten perusteella soveltaen äänimaailmaa kohteiden mukaan ja ääniprofiileja voidaan valita vaikkapa vuorokaudenajan mukaan. Kokeiluun valitaan vahvasti suuntaavia kaiuttimia, jolloin äänet lähtevät haluttuun suuntaan eikä ääni hajasäteile häiritsevästi muuhun ympäristöön.

Hakaniemen metroaseman palveluntarjoajaksi valittiin Kelosound Oy ja Kalasataman terveys- ja hyvinvointikeskuksen äänimajakkaratkaisun toteuttaa Hämeen ammattikorkeakoulu HAMK. Kalasataman älykäs äänimajakkaratkaisu välittää sanakartan sisältökuvausten kautta tietoa kohteesta, reiteistä, moniaistisista opasteista ja reittien varrelta löytyvistä päätöksentekoa tukevista havainnoitavista maamerkeistä.

Äänimajakka-kokeilu on osa Helsingin kaupungin kokeilu- ja innovaatiotoimintaa. Siinä yrityksillä on mahdollisuus testata tuotteitaan yhteistyössä kaupungin kanssa. Kokeilun kohteita sekä käyttäjäkokemuksia tullaan esittelemään syksyn aikana kaupungin innovaatio- ja kokeilutoimintaa esittelevällä https://testbed.helsinki/(Linkki johtaa ulkoiseen palveluun) -sivustolla.

Helsingin kaupungin ja HKL:n yhteistyökumppaneina kokeilussa ovat WSP Oy, Näkövammaisten liitto ry sekä Helsingin ja Uudenmaan Näkövammaiset ry.

Kuka tahansa kohteissa vieraileva voi jättää kokeiluista arvionsa tällä nettilomakkeella(Linkki johtaa ulkoiseen palveluun)