Lukuvuosi alkaa Helsingissä: ”Hyvinvointi tukee oppimista”

Kaupungin suomen- ja ruotsinkieliset peruskoulut ja lukiot aloittavat syyslukukauden torstaina 10. elokuuta. Suomenkielisen esiopetuksen toimintavuosi käynnistyy samana päivänä.
Kuva: Adobe Stock

”Tänä lukuvuonna panostamme erityisesti oppilaiden hyvinvoinnin vahvistamiseen ja lukutaidon parantamiseen. Kaikissa kouluissa harjoitellaan tunne- ja vuorovaikutustaitoja sekä puututaan entistä systemaattisemmin oppilaiden poissaoloihin. Kielellä, oppimisella ja tiedolla on vahva yhteys. Tämän vuoksi yhtenä keskeisenä painopisteenä on oppilaiden kielellisen kehityksen ja monilukutaidon parantuminen”, kertoo perusopetusjohtaja Outi Salo.

Stadin ammatti- ja aikuisopiston perustutkinto-opiskelijat sekä tutkintoon valmistavan eli TUVA-koulutuksen opiskelijat aloittivat opintonsa jo 2. elokuuta.  Helsingin aikuislukion syyslukukausi käynnistyy perjantaina 25. elokuuta ja ruotsinkielisen Tölö gymnasium -lukion aikuislinja puolestaan 28. elokuuta.

Helsinki satsaa hyvinvointiin ja lukutaitoon

Hyvinvointi on yksi Helsingin kasvatuksen ja koulutuksen strategisista kärjistä tällä strategiakaudella. 

”Oppiminen luo osaltaan hyvinvointia ja hyvinvointi tukee oppimista. Uupunut lapsi ei jaksa opiskella tai jos ei ole kavereita, niin kouluun ei välttämättä halua tulla opiskelemaan. Koulutus mahdollistaa oppilaan kehityksen, rakentaa itseluottamusta sekä luo parempaa hyvinvointia”, Salo painottaa.

Kaupunki panostaa myös lukutaidon vahvistamiseen ja lukemisen lisäämiseen kouluissa ja päiväkodeissa. Työtä tehdään yhdessä lähikirjastojen kanssa.

”Toivotamme kaikille oppijoillemme hyvää alkavaa lukuvuotta”, Outi Salo sanoo.

Noin 100 000 lasta ja nuorta oppimassa

Helsingin kaupungin varhaiskasvatukseen ja esiopetukseen osallistuu 27 000 lasta, joista uusia päiväkotilapsia on elokuussa 2 568. Perusopetuksessa lapsia ja nuoria on yli 47 000. Kaupunki tekee tiivistä yhteistyötä myös yksityisten opetuksen järjestäjien kanssa.

Kaupungin lukioissa on noin 10 000 opiskelijaa ja Stadin ammatti- ja aikuisopistossa lähes 20 000. Toiselle asteelle on mahdollista hakea opiskelemaan ympäri vuoden jatkuvassa haussa.

Työväenopiston ja Arbiksen kursseille osallistuu vuosittain noin 100 000 henkilöä. Kursseille ilmoittautuminen on käynnissä, ja opinnot alkavat 4. syyskuuta.