Maahantuotujen mausteiden laatua tutkittu Helsingissä

Helsingin ympäristöpalvelut selvitti vuonna 2019 mausteiden mikrobiologista laatua ja kiellettyjen väriaineiden esiintymistä mausteissa.
Mausteita. Kuva: Helena Rintala.

Helsingin ympäristöpalvelut selvitti vuonna 2019 mausteiden mikrobiologista laatua ja kiellettyjen väriaineiden esiintymistä mausteissa. Näytteet otettiin helsinkiläisistä ravintoloista, tukuista ja vähittäismyymälästä. Näytteenotto kohdennettiin pieniin maahantuojiin ja alkuperältään EU:n ulkopuolisista maista tuotuihin mauste-eriin. Yhteensä tutkittiin 23 näytettä, joista kymmenen otettiin ravintolasta ja 13 tukku- tai vähittäismyymälästä. Yhdessä näytteessä todettiin kiellettyjä väriaineita ja kaksi näytettä todettiin huonoiksi salmonellan vuoksi. 

Väriaineiden käyttö mausteissa kielletty 

Näytteistä tutkittiin elintarvikkeen hygieenistä laatua kuvaavien ja tautia aiheuttavien bakteerien esiintyvyyttä. Lisäksi tutkittiin, sisältävätkö mausteet EU-alueella kiellettyjä terveydelle haitallisia Sudan-väriaineita. Sudan-väriaineita on käytetty mausteita koskevissa elintarvikeväärennöksissä esimerkiksi peittämään tuotteen heikkoa laatua. Aiemmissa tutkimuksissa kiellettyjä väriaineita on löytynyt muun muassa kurkumasta ja chilistä. 

Näytteeksi otetussa Hmeli suneli -mausteseoksessa todettiin kiellettyjä punaisia väriaineita (Sudan I ja toluidiinipunainen). Mausteseos otettiin näytteeksi ravintolasta, joka oli tuonut itse maahan pienen erän mausteita. Mausteseos sisälsi muun muassa chiliä, joka mahdollisesti oli värjättyä.

Salmonella johti takaisinvetoon 

Yhdestä chilierästä otettiin kaksi näytettä, joista molemmissa todettiin salmonella. Salmonellan löytyminen johti koko Euroopan laajuisesti chilierän takaisinvetoon. Salmonellan saastuttama mauste voi aiheuttaa laajoja ruokamyrkytysepidemioita, mikäli elintarvikkeen kuumennus on riittämätöntä. Siksi saastunut mauste oli tärkeää saada pois myynnistä. 

Mausteilla pitkä säilytysaika 

Selvityksen perusteella sekä mausteiden hygieenisessä laadussa että kemiallisessa laadussa on parannettavaa. Koska mausteet ovat käytössä riittoisia, huonolaatuinen mauste voi päätyä usean kuluttajan lautaselle ja aiheuttaa haittaa monille. Elintarvikevalvontaa on jatkossakin syytä kohdentaa mausteisiin. 

Yhteenveto selvityksen tuloksista (pdf)

Kuva: Helena Rintala.