Maailman ensimmäinen liikkuva kokeilukontti TEKLA tuo uusimmat oppimisen innovaatiot koululaisten ja opettajien luokse

Helsingin kaupunki on kehittänyt aivan uudenlaisen oppimisen tilan, liikkuvan kokeilukontti TEKLAn. TEKLAssa oppijat ja opettajat pääsevät osallistumaan mielenkiintoisiin työpajoihin, joissa testataan kehitteillä olevia uusia oppimisteknologioita.
Kaksi tyttöä tutkii sähkölaitteen sisuksia
Kokeilukontti TEKLAsta löytyy monipuolinen valikoima välineitä uusien taitojen oppimiseen. Kuva: Vesa Laitinen

Maailmalla yhteiskehittämisen ja EdTech-kokeilualustatoiminnan edelläkävijänä tunnettu Helsinki on luonut jotain ainutlaatuista. Juuri valmistunut kokeilukontti TEKLA vastaa moniin tarpeisiin: se tuo uusimmat opetusteknologiat opettajien käyttöön, oppilaat oppivat tärkeitä taitoja, ja startup-yritykset saavat kokemusta kehitysvaiheessa olevien tuotteiden loppukäyttäjiltä.  

TEKLAssa on poikkeuksellista se, ettei se ole paikkaan sidottu. Liikkuva oppimisympäristö muun muassa tasa-arvoistaa oppijoiden pääsyä uusimpien teknologioiden pariin, ja yritykset pystyvät kehittämään tuotteitaan mahdollisimman monien loppukäyttäjien tarpeita vastaaviksi.

TEKLA on opettavainen ja jännittävä retkikohde koulun pihalla

Helsinkiläisen Sakarinmäen peruskoulun oppilaat pääsivät ensimmäisinä tutustumaan TEKLAan.

– On vähän jännittävää ja tuntuu kivalta kokeilla uusia keksintöjä ensimmäisten joukossa. Kokeilukontissa on erilainen tunnelma ja hauskaa, toteaa Sakarinmäen peruskoulun viidennen luokan oppilas.

Sakarinmäen peruskoulun opettajat ovat olleet erittäin innostuneita kokeilukontista.

– TEKLA on tuonut tänne Helsingin "kauimmaiseenkin" kouluun opettavaisen ja jännittävän retkikohteen omalle pihallemme! Uusiin teknologioihin on ollut mielenkiintoista tutustua ja niistä on tullut tietoiseksi. Opetussuunnitelman eri kohtiin teknologiakontti tarjoaa hyvin materiaalia ja myös monet laaja-alaiset taidot toteutuvat sen pajoissa, iloitsee opettaja Eija Saavalainen.

Kokeilukontista löytyy monipuolinen valikoima välineitä uusien taitojen oppimiseen. Oppilaat olivat erityisen innoissaan ohjelmointiin liittyvistä teknologioista, mutta TEKLAssa voi myös muun muassa harjoitella ongelmanratkaisukykyjä tai ilmaista itseään taiteellisesti. Kontissa järjestetyissä työpajoissa kokeillaan ja opitaan.  

– Erityisen positiivista kokeilukontissa on intensiivinen kokeilukokemus vaihtuvien ryhmien kanssa. Kun lapset irrotetaan tavallisista luokkatiloista, he kertovat rohkeasti mielipiteensä innovaatioista tässä elämyksellisessä tilassa, kertoo Boniphace Kanyathare Ujuzilta, joka on yksi kokeilukontissa mukana olevista yrityksistä.

TEKLA on nyt valmiina aloittamaan koulukiertueensa.

– TEKLA on myös itsessään kokeilu: sen toimintamallia kehitetään jatkuvasti ja opit jaetaan avoimesti, kuvaa projektipäällikkö Marjo Kenttälä.

Helsingin tavoitteena on olla Euroopan johtava alusta kokeiluille

Helsingissä on pitkäjänteisesti kehitetty ja pilotoitu tulevaisuuden palveluita startup-yritysten ja liikekumppaneiden kanssa. Helsingin tavoitteena on olla Euroopan johtava alusta kokeiluille ja uutta luovalle yritystoiminnalle ja tarjota koko kaupungin kokoinen kokeilualusta uusien innovaatioiden testaamiseen, kehittämiseen, pilotointiin ja skaalaamiseen.

TEKLA on osa Euroopan Unionin osarahoittamaa Jakamisella viisautta – yhteiskäyttöiset innovaatio- ja oppimisympäristöt (JAVIST) -hanketta. Hanke tuo yhteen oppimisympäristöjä kehittävät yritykset, tutkimus- ja koulutusorganisaatiot, kaupungit sekä tuotteiden ja palvelujen loppukäyttäjät.