Marian alueen kehittämiselle takapakkia – hallinto-oikeus kumosi asemakaavan

Helsingin hallinto-oikeus on kumonnut Marian kasvuyrityskampusta koskevan asemakaavan. Kaupunki tutustuu hallinto-oikeuden päätökseen ja arvioi sen pohjalta jatk
Toimitsotaloja kadun varrella, raitiotie.

Helsingin hallinto-oikeus on kumonnut Marian kasvuyrityskampusta koskevan asemakaavan. Kaavan tavoitteena on uuden kasvu- ja teknologiayrityskorttelin rakentaminen nykyisen Maria 01:n jatkeeksi.

Entiselle Marian sairaala-alueelle on suunniteltu Pohjois-Euroopan mittakaavassa merkittävää startup- ja kasvuyrityskampusta, joka tarjoaa myös kaupunkilaisille avoimia palveluita. Helsingin kaupunginvaltuusto hyväksyi alueen kehittämiseen tähtäävän asemakaavan syyskuussa 2020.

Helsingin hallinto-oikeus on kumonnut valtuuston hyväksymän asemakaavan päätöksellään tammikuun lopussa 2022. Hallinto-oikeuden mukaan kaupunki ei ole riittävästi selvittänyt vaihtoehtoa, joka ottaisi paremmin huomioon alueen eteläosan rakennetun ympäristön arvot.

Hallinto-oikeuden päätös asiassa syntyi äänin 2–1.

Kaupunki tutustuu hallinto-oikeuden päätökseen ja arvioi sen pohjalta jatkotoimenpiteet. Hallinto-oikeuden päätöksestä on mahdollista hakea valituslupaa korkeimmalta hallinto-oikeudelta.

Kaava mahdollistaisi 4 000 työpaikan kampuksen toteuttamisen

Hallinto-oikeuden kumoama Marian kampusalueen asemakaava mahdollistaisi noin 50 000 kerrosneliömetrin laajuisen uudisrakentamisen entiselle Marian sairaalan alueelle. Laajennuksen jälkeen kampuksella olisi tilaa usealle sadalle toimijalle ja noin 4 000 työntekijälle.

Uudesta rakennuskokonaisuudesta suurimman osan on suunniteltu olevan startup- ja kasvuyrityskäyttöön painottuvaa, joustavaa toimisto- ja neuvottelutilaa. Lisäksi laajennus sisältäisi majoitustiloja, ravintoloita, liike- ja palvelutiloja, hyvinvointi- ja liikuntatiloja sekä tapahtumatilaa.

Alueen pohjoisosan entiset sairaalarakennukset on tarkoitus muuttaa pysyvästi toimitilakäyttöön. Merkittävin osuus uudisrakentamisesta on suunniteltu alueen eteläosaan, jonka kasvu- ja teknologiayrityskorttelin kehittävät ja toteuttavat yhteistyössä YIT ja Keva.

Kaupungin valmisteleman asemakaavamuutoksen mukaan alueen eteläosassa nykyisin sijaitseva kappeli- ja obduktiorakennus on tarkoitus siirtää kaava-alueen pohjoisosaan. Entinen desifiointilaitos on puolestaan tarkoitus purkaa siten, että siitä säilytetään muistuma osana uudisrakennuksen aulatilaa. Vanha kulkutautipaviljonki ja desifiointivierasmaja on tarkoitus siirtää Itä-Pakilaan Toivolan alueelle.

Hallinto-oikeus toteaa päätöksessään, että paikkaan sidotut arvot menetetään, jos nykyisen kokonaisuuden muodostavat rakennukset siirretään kokonaan pois alueelta muualle suojeltaviksi. Hallinto-oikeus katsoo, ettei kaupunki ole osoittanut, että rakennusten tai alueen rakennushistoriallinen arvo olisi merkittävästi vähentynyt nykyisen asemakaavan hyväksymisen jälkeen, tai ettei rakennuksille voitaisi osoittaa toteuttamiskelpoista uutta käyttötarkoitusta. Tämän vuoksi hallinto-oikeus on kumonnut asemakaavan.

Marian alueen eteläosan rakentamisen on ollut tavoitteena alkaa pian asemakaavan tultua lainvoimaiseksi. Hankkeen osapuolet tulevat arvioimaan ja tarkastamaan hankkeen etenemisaikataulua hallinto-oikeuden tuoreen päätöksen pohjalta.

Lisätiedot:

Asemakaava-alue ja valmisteluun liittyvät aineistot(Linkki johtaa ulkoiseen palveluun)