Matkustajasatamien terveystarkastuksia sujuvoitetaan helmikuun alusta

Helsingin matkustajasatamien terveystarkastuskäytännöt muuttuivat tiistaina 1. helmikuuta, kun sisärajatarkastukset poistuvat laivaliikenteestä.
Länsisataman terveysneuvontapiste. Arkistokuva.

Helsingin matkustajasatamien terveystarkastuskäytännöt muuttuivat tiistaina 1. helmikuuta, kun sisärajatarkastukset poistuvat laivaliikenteestä.

Matkustajat luokitellaan helmikuusta alkaen edelleen kahteen linjaan, vihreään ja punaiseen. Matkustajien tulee itse valita oikea linja.

Vihreän linjan valitsevat matkustajat, joilla on todistus täydestä rokotussarjasta tai todistus 6 kuukauden sisällä sairastetusta covid-19-taudista.

Vihreällä linjalla tarkastetaan matkustajien todistuksia jatkossa satunnaisesti. Kaikkia Suomeen saapuvia matkustajia koskevat edelleen tartuntatautilain mukaiset vaatimukset näyttää pyydettäessä tarvittavat todistukset.

Punaisen linjan valitsevat jalan saapuvat matkustajat, joilla ei ole esittää yllä mainittuja todistuksia.

Autokaistalla vihreälle linjalle pääsevät myös autoilijat, joilla on negatiivinen testitodistus tai todistus vajaasta rokotussarjasta. Jos autossa matkustaa yksikin punaiselle linjalle kuuluva henkilö, valitaan punainen linja.

Muutokset eivät koske työtehtävissä olevaa tavaraliikenteen kuljetus- ja logistiikkahenkilöstöä eivätkä Suomesta lähteneitä risteilymatkustajia, jotka eivät ole käyneet maissa. He voivat käyttää edelleen vihreää linjaa.

”Rokotuskattavuuden edelleen noustessa, luonnollinen suunta yhteiskunnassa on purkaa terveysturvallisuus huomioiden asteittain koronarajoituksia. Tämä koskee myös matkustajasatamia. Matkustajille ei pidä tulla liian pitkiä odotusaikoja ja matkan tulee jatkua sujuvasti myös satamissa”, kommentoi Helsingin terveys- ja päihdepalvelujen johtaja Leena Turpeinen.

Kenen tulee mennä toiseen koronatestiin 72 tuntia maahan saapumisen jälkeen?

Jos matkustajan rokotussarja on vielä kesken tai hänellä on negatiivinen testitulos (testistä alle 72 tuntia) tai hän on tullut maahan ilman mitään todistusta, hänen tulee mennä testiin aikaisintaan 72 tuntia ja viimeistään 120 tuntia maahan saapumisen jälkeen. Testin laiminlyönti on täysi-ikäiselle rangaistavaa (tartuntatautilaki 87 a §).

Kuva: Virpi Velin