Näillä vinkeillä joulunajan jätehuolto sujuu

Helsingin seudun ympäristöpalvelut HSY kannustaa kulutuksen hillitsemiseen, jätteiden lajitteluun ja viemärietiketin noudattamiseen myös joulun aikaan.
Yritä hillitä kulutusta, välttää hävikkiä, lajitella bio- ja muu jäte sekä noudattaa viemärietikettiä, niin saat joulunvieton jätehuoltoineen sujumaan fiksusti. Kuva: Jussi Hellsten
Yritä hillitä kulutusta, välttää hävikkiä, lajitella bio- ja muu jäte sekä noudattaa viemärietikettiä, niin saat joulunvieton jätehuoltoineen sujumaan fiksusti. Kuva: Jussi Hellsten

Lahjan ei tarvitse olla uutena ostettua tai edes tavaraa. Anna jotain muuta -sivusto ehdottaa parisen sataa aineetonta lahjaideaa. Antamalla joululahjaksi aineettomia lahjoja voit vähentää jätettä, hutiostoksia ja ruuhkaisissa kaupoissa käymistä.  Lahjakuluissakin voit säästää tekemällä lahjoja itse tai antamalla lahjaksi omaa aikaasi.

Lahjan voi paketoida kekseliäästi jätettä kasvattamatta

Sen sijaan että ostaisit uutta käärepaperia voit keksiä kierrätysmielessä hauskoja materiaaleja lahjan paketoimiseksi. Kiva ja hyödyllinen tapa on paketoida lahja kangaskassiin, keittiöpyyhkeeseen tai vaikkapa sanomalehteen. 

Saamistasi lahjoista voit säästää ehjät materiaalit, kuten nauhat, seuraaviin paketointeihin.

Pakkausten litistämisen ja roskien lajittelunkin voi kehittää taidoksi

Kierrätyspisteiden ja kiinteistöjen jäteastioita on hyvä täyttää maltillisesti. Lahjapaperit ja -pakkaukset voivat odottaa hetken esimerkiksi varastossa, jos jäteastiat ovat täynnä. Ja pakkauslaatikot on syytä litistää kunnolla tilan säästämiseksi. 

Alumiiniroskat, kuten laatikkoruokien alumiinivuoat ja tuikkukynttilöiden, kuoret kuuluvat metallinkeräykseen. Rikki menneet joulukoristeet, kuten joulupallot ja kimallenauhat, lajitellaan sekajäteastiaan. Sen sijaan rikkoutuneet led-kynttilät ja valosarjat eivät kuulu sekajätteeseen, vaan aina sähkölaitekeräykseen. Muista teipata käytettyjen akkujen ja paristojen navat paloturvallisesti ennen keräyspisteeseen toimittamista.  

— Lahjapaperit ja -nauhat lajitellaan sekajätteeseen. Ne eivät ole pakkauksia, ja ne sisältävät paljon pinnoitemateriaaleja, painovärejä, tarroja ja teippejä, joten ne eivät kelpaa paperin- tai kartonginkeräykseen. Myös sellofaani on sekajätettä, sanoo HSY:n ympäristöasiantuntija Minna Partti

Herkkuja ilman hävikkiä 

Ruokahävikin voi minimoida hankkimalla jouluruokaa kohtuullisesti. Jos ruokaa jää yli, sen voi hyödyntää välipäivinä uusina aterioina. Jos ruokajätettä kuitenkin jää, se lajitellaan biojätteeseen. 

Ruoat tai rasvat eivät kuulu viemäriin. Esimerkiksi kinkunrasvat jähmettyvät viemäriputken seinämiin ja voivat aiheuttaa tukoksen. Viemäriin joutuessaan rasvat ja biojätteet ruokkivat verkostossa elävää rottapopulaatiota. 

— Kinkunrasvan voi hyydyttää ja laittaa biojätteeseen tai kompostiin. Nestemäisenä rasvan voi kaataa suljettavaan purkkiin ja laittaa purkin sekajätteeseen tai viedä erilliseen kinkunrasvakeräykseen, neuvoo HSY:n ympäristöasiantuntija Elina Tanner. 

Biojäte on varsin hyödyllistä lajitella, sillä HSY tuottaa biojätteeseen laitetusta rasvasta ja muusta ruokajätteestä biokaasua ja multaa Ämmässuolla. Biokaasu on uusiutuvaa energiaa ja siitä tehdään sähköä sekä lämpöä. Kompostimullassa saadaan lisäksi tärkeät ravinteet takaisin luonnon kiertokulkuun.