Helsingin kaupungin järjestämä naisyrittäjäpäivä houkutteli kaupungintalolle liki sata yrittämisestä kiinnostunutta naista. Osallistujat saivat konkreettisia vinkkejä markkinointiin ja yrityksen perustamiseen, mutta pääsivät myös verkostoitumaan.
Viesti kävi selväksi naisyrittäjäpäivän jokaisessa puheenvuorossa: epäonnistumista on turha pelätä. Tärkeintä on kysyä neuvoa ja tehdä töitä oman unelman eteen. Helsingin kaupungintalon tapahtumatorilla keskusteltiin maanantaina 6. kesäkuuta vilkkaasti yrittäjyyden edellytyksistä ja mahdollisuuksista.
Apulaispormestari Nasima Razmyarin avajaissanojen jälkeen tilaisuudessa kuultiin viittä puhujaa, jotka toivat esille myös itsensätyöllistämisen haasteita. Kanadasta kotoisin oleva yrittäjä-kouluttaja Pamela Spokes luonnehti suhdettaan Suomeen monimutkaiseksi. Spokesin ensikosketus Suomeen tapahtui jo nuorena vaihto-oppilaana. Viimeiset kuusi vuotta hän on asunut Helsingissä pysyvästi ja kasvattanut täällä myös lapsensa.
”Verkostojen luominen oli aluksi vaikeinta, sillä en tuntenut täältä aviomieheni lisäksi ketään. Kun erosin ja menetin yt-neuvottelujen jälkeen myös työni, tunsin aluksi valtavaa häpeää”, Spokes tunnusti ja uskoi, että pääkaupunkiseudulla asuu paljon hänen kaltaisiaan korkeasti koulutettuja kansainvälisiä osaajia, joissa olisi potentiaalia yrittäjiksi.
Nykyään Pamela Spokes pyörittää viestintään ja palvelumuotoiluun erikoistunutta Discover Design Do -yritystään.
”Vaikka jouduinkin perustamaan yrityksen työttömäksi jäätyäni hieman pakon sanelemana, se on osoittautunut loistavaksi päätökseksi. Olen päässyt hyödyntämään yrittäjänä ammattitaitoani ja muokkaamaan työstäni juuri sellaisen kuin haluan.”
Verkostot ja avoin keskustelu ovat yrittäjyyden perusta
Startup Refugeesin yrityspalveluja johtava Kati Lappeteläinen tunnistaa maahanmuuttajataustaisten yrittäjien suurimmat haasteet, mutta tietää kokemuksesta, että niitä voidaan myös ratkoa.
”Jos kantasuomalaistenkin on vaikea välillä selvittää yrityksen perustamisen kiemuroita, niin Suomeen muuttaneilla lisähaastetta tuo kielimuuri. Netissä on paljon tietoa yrittämisestä, mutta vieraskieliset eivät välttämättä tiedä, millä hakusanoilla sitä voi etsiä.”
Naisyrittäjäpäivässä Lappeteläinen kävi läpi yrityksen perustamisen vaiheet pääpiirteittäin ja muistutti liiketoimintasuunnitelman, verkostoitumisen ja sparrausavun merkityksestä. Koulutuksia ja henkilökohtaista yrityspalvelua saa Helsingissä usealla kielellä sekä Startup Refugeesilta että NewCo Helsingiltä.
”Lomakkeiden täyttämistä tai viranomaisia on turha pelätä, niistä selviää varmasti. Tärkeintä on aluksi pohtia omat vahvuudet ja kiinnostuksen kohteet, sekä testata yritysideaansa puhumalla siitä muille. Tämä on paras tapa selvittää, löytyykö omille tuotteille ja palveluille ostajia Suomesta.”
Viestintäalan erityisasiantuntijana tunnetuksi tullut Sallamaari Muhonen korosti naisyrittäjille markkinoinnin ja myynnin merkitystä. Muhosen mukaan menestynyt yritystoiminta on muutakin kuin kilpailija-analyysien tekemistä tai mainostilan ostamista. Asiakasta kuuntelemalla ja hänen ostokäyttäytymistään tarkkailemalla yrittäjä saa arvokasta tietoa, josta on apua myös markkinoinnissa ja hinnoittelussa.
Henkinen tuki on yhtä tärkeä kuin starttiraha
Terveyspalveluja tarjoava Hoiwa Oy on hyvä esimerkki menestyneestä terveysalan yrityksestä, joka työllistää nykyään 2500 hoitoalan ammattilaista. Yrityksen vuonna 2020 perustanut Fadumo Ali kertoi kasvutarinansa videoyhteyden välityksellä ja rohkaisi yrittäjyydestä haaveilevia naisia tarttumaan toimeen, vaikka moni kokeekin aluksi itsensä epävarmaksi.
Samaa viestiä toivat Amina ja Hodan Mohamed, jotka ovat edistäneet moninaisuus- ja tasa-arvokeskustelua sekä vapaaehtoistyössä että yrittäjinä. Sisarukset myönsivät, että maahanmuuttajataustaiset yrittäjät joutuvat usein vakuuttelemaan muita ammattitaidostaan.
”Vanhempammekin suhtautuivat ensin yrittäjyyteen epäilevästi, koska heillä ei ollut siitä kokemusta. Ja paljon oma-aloitteisuutta tämä vaatiikin: me olemme rakentaneet asiakasverkostoa julkaisemalla aktiivisesti postauksia Linkedinissä. Kukaan ei löydä sinua, jos et kerro itsestäsi ja yrityksesi arvoista”, Amina Mohamed muistutti.
Meksikosta Suomeen kaksitoista vuotta sitten muuttanut Bresley
Mansio ja Iranista kotoisin oleva Nastaran Heshmati kehuivat naisyrittäjäpäivän inspiroivaa tunnelmaa. Mansio perusti oman kaupan Helsingin Ullanlinnaan viime syksynä, ja Heshmati haaveilee matkailupalvelujen tarjoamisesta turisteille.
”On hienoa, että tällaisia järjestetään, sillä moni yrittäjä on varmasti aika yksin ajatustensa kanssa ja kaipaa myös henkistä tukea starttirahan lisäksi. Pandemia toi vielä omat haasteensa, mutta uskon, että suunta on nyt parempaan”, Mansio pohti.
Toiveikkaasti tulevaan katsoi myös Nadja Petrova, joka irtisanoutui hiljattain työpaikastaan ryhtyäkseen edistämään yrittäjyysynelmaa.
”Minulle tuli sellainen tunne, että nyt on aika tehdä jotain muuta. Suunnittelemme vuorovaikutuskoulutuksia mieheni kanssa.”
Uutisen kuva: Yrittäjät Amina ja Hodad Mohamed puhuivat runsaslukuiselle yleisölle itseensä uskomisesta ja kehuivat samalla naisyrittäjäpäivän tunnelmaa. (Sanna Wallenius)