– Meillä on ollut pitkään todella hyvä yhteishenki. Yhteinen huumorintaju ja yhdessä tekemisen meininki ovat varmasti syitä, jotka pitävät ihmiset täällä, varhaiskasvatuksen opettaja Hanna Stenroos sanoo.
Stenroos aloitti työt Päiväkoti Paciuksessa 10 vuotta sitten ollessaan vielä yliopisto-opiskelija. Hän piti lapsille musiikkipainotteista kerhoa. Valmistuttuaan pari vuotta myöhemmin hän aloitti eskarilaisten ja viskarilaisten opettajana.
Päiväkoti Paciuksessa on 135 lasta vauvaikäisistä eskarilaisiin. Ryhmiä on yhdeksän. Työntekijöistä muutama on ollut Paciuksessa töissä sen perustamisesta lähtien, yli 20 vuotta.
– Koko työyhteisö on hyvin motivoitunut, eikä täällä koe jäävänsä yksin, Stenroos miettii syitä työssä viihtymiseen.
Puskaradiosta tieto hyvästä hengestä
Henkilökuntaa on päätynyt Paciukseen opiskelun jälkeen, kun päiväkoti on tullut työharjoittelussa tutuksi, tai kun puskaradio on laulanut yksikön erinomaisesta yhteishengestä.
Paciuksen johtajan Kaisa Juutilaisen mielestä hyvä yhteishenki koostuu arjen pienistä kohtaamisista.
– Positiivinen pedagogiikka on vahvasti meidän päiväkodin arvo ja sydän. Siitä on tullut selkäranka kaikelle tekemiselle. Se on siivittänyt tosi kunnioittavaa puhetta ja arvostavaa kohtaamista sekä sitä, että yhdessä mietitään avoimesti ja rehellisesti ratkaisuja haasteisiin.
Juutilainen on työskennellyt Helsingin kaupungilla vuodesta 2010 lähtien, ensin varhaiskasvatuksen opettajana. Johtajaksi Paciukseen hän siirtyi vuonna 2016.
Arvostavat teot osaksi arkea
Juutilaisen suitsuttamaan kunnioittavaan kohtaamiseen kuuluu esimerkiksi se, että hyvät huomenet toivotetaan Paciuksessa aina, oli kyse kollegasta, lapsesta tai hänen huoltajastaan. Päiväkodissa nostetaan aktiivisesti positiivisia asioita esiin ja pidetään vastuupuhetta tärkeänä.
Arjen pieniin, arvostaviin tekoihin osallistuu ihan jokainen – kun päiväkodin johtaja tulee aamuisin työpaikalle, hän käy toivottamassa hyvät huomenet kaikille työntekijöille ja kun perjantai koittaa, hän toivottaa hyvät viikonloput kaikille.
– Minun näkökulmastani se, miten Kaisa huomioi koko työyhteisön, myös koetaan arvokkaaksi. Työyhteisössä on myös mahdollista pysähtyä hetkeksi rupattelemaan ja kyselemään toiselta, mitä sinulle kuuluu, Stenroos kuvailee.
Paciuksen ryhmät ovat tällä hetkellä väistötiloissa. Hanna Stenroosin eskariryhmä Pajupillit kokoontuu kesään asti Munkkiniemessä.
Juutilainen pyrkii olemaan mahdollisimman hyvin läsnä ja työntekijöiden tavoitettavissa – siitäkin huolimatta, että päiväkoti toimii tällä hetkellä poikkeuksellisesti kolmessa eri tilassa. Hänen huoneensa ovi onkin aina auki: hänelle voi tulla puhumaan, ja hän kuuntelee.
– Joskus ihmiselle voi tulla tarve purkaa jokin tilanne. Sitä ei tarvitse välttämättä ratkaista, mutta pitää saada kertoa se ääneen. Olemme käyttäneet Hetipurku-menetelmää, ja se on hyvinvointia lisäävä tekijä, Juutilainen kertoo.
Rehellisyys luo hyvää yhteishenkeä
Stenroosin mielestä on tärkeää, että hänen tiiminsä aikuiset pystyvät olemaan rehellisiä toisilleen ja pyytämään toisiltaan apua arjen tilanteissa. Tämä on kirjattu myös tiimisopimukseen.
– Tiimisopimus tehdään aina toimikauden alussa, kun tiimi muodostuu. Siinä avataan esimerkiksi positiivinen pedagogiikka, MiniVerso, ekologinen näkökulma, tiimin vastuualueet, sak-aika, palautteen antaminen, perehdytys ja koulutusaika, Juutilainen selvittää.
Paciuksessa on myös vuosia sitten tehty yhteinen sopimus siitä, ettei kenenkään selän takana puhuta.
– Jos joku puhuu, niin kuulijallakin on rooli: voi sanoa, että kiitos, tämä ei kuulu minulle, voitko mennä keskustelemaan asianomaiselle, Juutilainen sanoo.
Kehumaan oppii kehumalla
Vahvuuspedagogiikka otettiin Paciuksessa aluksi työvälineeksi lasten ja perheiden kanssa. Sittemmin se on vakiintunut osaksi arkea ja myös työyhteisön lisätyökaluksi.
– Suomalaiseen suuhun ei aina kehun antaminen sovi. Kun teemme sitä täällä paljon lapsille ja huomaamme hyviä asioita, kehumisesta on tullut paljon luonnollisempaa. Uskallamme antaa kehuja ja ottaa niitä vastaan myös työyhteisössä, Stenroos hymyilee.
Hanna Stenroos ja Kaisa Juutilainen kokevat paljon iloa työssään. Työyhteisö on motivoitunut ja yhteen hitsautunut.
Työntekijöiden keskuudessa on myös sanonta ”käyn kehumassa lapsen kotiin”. Lasta ei siis vain hyvästellä päivän päätteeksi, vaan hänet kehutaan ääneen lähdön hetkellä.
– Minua ilahduttaa meidän työyhteisö ja se, miten kaikki ovat omaksuneet lasten ja perheiden kohtaamisen. Meidän lapsia pidetään tosi arvokkaina ja heidän yksilöllisiä tarpeitaan ja asioitaan tärkeinä, Juutilainen sanoo.
Päiväkoti Paciuksessa tuetaan jokaisen työntekijän jaksamista ja tarvittaessa joustetaan paljon. Kun ratkaisuja haasteisiin mietitään yhdessä, niihin myös sitoudutaan. Muutosten vuoksi ei jäädä vellomaan.
Mitä haluaisitte sanoa varhaiskasvatusalalle suuntautumista pohtivalle?
– Lasten kanssa toimiminen ja oppimisen ilon kokeminen heidän kanssaan ovat minulle suurin syy siihen, miksi haluan tehdä tätä työtä. On ihana päästä jakamaan niitä tilanteita muiden yhtä innostuneiden ja sensitiivisesti lasten kanssa toimivien ammattilaisten kanssa, Stenroos kuvailee työtään.
– Olemme onnistuneet yhdessä tosi monta vuotta. Tämä työ tuottaa paljon onnistumisen kokemuksia, Juutilainen lisää.