Omasta ravintolasta monipuoliset kokin ja tarjoilijan taidot

Stadin AO:n Prinsessantien toimipaikassa opiskellaan monipuolisesti ravintola-alaa.
Matkailualan opiskelija Hanni Lampimäki harjoittelemassa Ravintola Kokissa.

Ruokatuotantoa ja ravintolapalveluja opiskelleista on nyt pula työelämässä. Monipuoliset opinnot valmistavat töihin ravintoloiden lisäksi hotelleihin, pubeihin, rahtialuksiin – tai vaikka verkkokokiksi.

Keittiössä ja ravintolasalin puolella Ravintola Kokissa on täysi tohina päällä. Buffet-lounaan alkuun on vajaa tunti aikaa, ja sitä ennen kaikki on saatava tiptop-kuntoon.

Buffet-pöydän menu on vaikuttava: Alkupaloina tarjotaan muikkukukkoa ja tillivoisulaa, punajuurta ja vuohenjuustoa sekä vihersalaattia. Pääruokana on tällä kertaa hirvenpalapaistia ja hunajapaahdettuja juureksia. Jälkiruoaksi on luvassa mustikkapiirakkaa ja vaniljakermaa sekä tietysti kahvia ja teetä.

Opetusravintola Kokki sijaitsee Stadin ammatti- ja aikuisopiston Prinsessantien toimipaikassa Roihuvuoressa. Täällä pääsee suorittamaan ravintola- ja catering-alan perustutkinnon, mutta vastikään peruskorjatuissa tiloissa on myös muun muassa matkailualan sekä luonto- ja ympäristöalan perustutkinnon opiskelijoita.

Tällä kertaa pysytään Ravintoa Kokissa ja kurkistetaan keittiöön, jossa lounasvalmistelut ovat pitkällä.

– Juu, valmista on pian, huikkaa opiskelijoista Helena Mendes Mikkola, jonka vastuulla on muun muassa vuohenjuuston paistaminen.

Sitten ravintolasaliin, jonka yhdessä päädyssä tarjoilijaopiskelija Andrea Vilchez asettelee juhlakattausta. Hän tekee koronarajoitteiden takia koulutukseen kuuluvan näyttönsä koululla. Ravintolapalvelunopettaja Veikko Hyvönen kommentoi vieressä, että nyt tehdään Kämpin tasoa, tai siihen ainakin pyritään.

– Alan työntekijöistä on nyt pulaa. Pandemian aikaan alalta on poistunut työvoimaa, sekä keittiöstä että salista, Hyvönen kertoo.

Vilchez ei siis epäilekään, etteikö töitä löytyisi. Hänellä on jo alalta työkokemusta.

– En näe itseäni enää missään muussa ammatissa. Tässä työssä tarvitaan sosiaalisuutta, ja tykkään tehdä töitä ihmisten kanssa, hän kertoo.

Andrea Vilchez tekee kuuden hengen juhlakattausta, joka voisi olla kuin hienoimmassa ravintolassa. Ravintolapalvelunopettaja Veikko Hyvönen on tyytyväinen näkemäänsä.

”Tein oikean valinnan”

Hanni Lampimäki täyttää parhaillaan vesilaseja. Hän kertoo, että peruskoulun jälkeinen koulutuspolku oli hänelle selvä: hän hakisi ammattikouluun matkailualalle. Opintoihin kuuluu myös keittiö- ja ravintolajakso.

– Pidän opintojen monipuolisuudesta. Haluan ehdottomasti mukaan myös keittiöpuolen opintoja, Lampimäki kertoo. Hän uskoo niistä olevan paljon hyötyä työelämässä.

Hän aloitti opintonsa Roihuvuoressa viime syksynä eikä ole katunut valintaansa. Tämä on hänen juttunsa.

Samaa mieltä on myös syksyyn mennessä ammattiin valmistuva Martin Bibe. Hän on päässyt opiskelijoiden suosikkitehtävään, juomasekoituksen valmistamiseen.

Yksilöllisiä urapolkuja

Ruokatuotannon opettaja Ismo Korhonen kertoo, että etenkin pääkaupunkiseudulla kokilla on paljon erilaisia mahdollisuuksia. Ravintolasektori monipuolistuu, ja töitä tarjoaa myös kauppa.

– Mutta kokki voi toimia myös verkossa, Korhonen muistuttaa.

Opiskelijoita ei opintojen aikana ohjata yhteen ja samaan putkeen vaan pyritään nostamaan esille erilaisia mahdollisuuksia ja löytää kullekin sopivimmat tehtävät.

Opiskelijoilla on tukenaan työvalmentaja, jolta saa apua vaikka työpaikkahaastatteluun valmistautumisessa tai hakemuksen tekemisessä. Hän voi myös lähteä mukaan tukemaan työn aloitusta.

Matkailualaa opettava Kati Sutelainen kertoo, että korona-aikaankin hotelli-ravintolat ovat työllistäneet hyvin ja harjoittelijoitakin on otettu muun muassa aamiaisten valmistukseen.

Ravintolapalvelunopettaja Johanna Lehtinen sanoo, että opetusravintola on tulevalle työuralle hyvä alku. Siinä saa ensiaskeleet myös asiakaspalveluun, sillä Kokki on lounasaikaan kaikille avoin lounasravintola. Ja nykyään niin suosittu, että lounaspöytä kannattaa varata etukäteen.

Opiskelijoiden viikko Kokissa etenee siten, että maanantaisin esivalmistellaan tulevaa viikkoa, tiistaista torstaihin valmistetaan ja tarjoillaan buffet-lounas. Perjantait siivotaan.

Martin Bibe opiskelee matkailualaa, johon kuuluu myös ravintolaopintoja.

Opiskelijoilla erilaisia taustoja

Alasta innostuneiden opiskelijoiden kirjo on laaja. Nuorimmat tulevat Prinsessantien toimipaikkaan suoraan peruskoulusta, iäkkäimmät ovat kuusikymppisiä. Moninaisuus näkyy myös eri kulttuureissa, sillä joukossa on maahan muuttaneita.

– Alalle tarvitaan lisää innokkaita tekijöitä. On hienoa, että meillä on myös aikuisopiskelijoita, jotka tulevat vahvistamaan osaamistaan teoriaopinnoilla, Lehtinen kertoo.

Kokin ja tarjoilijan perustutkintoon kuuluu myös teoriaopintoja. Käytäntö tulee Ravintola Kokin lisäksi tutuksi työpaikalla, sillä opintoihin kuuluu työelämäjaksoja, joissa ammatillinen osaaminen näytetään.

Ravintola Kokki on avoinna tiistaista torstaihin kello 11.15–14.

Teksti: Kirsi Riipinen
Kuvat: Ilkka Ranta-aho

Pääkuva: Hanni Lampimäki tuli opiskelemaan matkailualaa suoraan peruskoulusta.