Kaupunkilaisten OmaStadi-ideasta käynnistyi loppuvuonna 2022 Lisää jalkautuvaa päihdetyötä keskiselle alueelle -hanke. Päätoimiseksi hanketyöntekijäksi valittiin kokenut sairaanhoitaja Saara Lappeteläinen, ja hän teki kahden vuoden ajan jalkautuvaa päihdetyötä pääosin Sörnäisissä, Alppilassa, Alppiharjussa, Hakaniemessä ja Kalasatamassa. Hankkeen aikana päihteiden käyttö ja siitä aiheutuva huonovointisuuden lisääntyminen on näkynyt yhä enenevässä määrin alueen katukuvassa.
– Heti hankkeen alussa kävi ilmi, että avun ja tuen tarpeessa olevia asiakkaita oli alueella paljon, ja heidän avuntarpeensa oli kasvussa. Tämä heijastui asuinalueella levottomuuden lisääntymisenä sekä turvallisuuden tunteen heikkenemisenä, vahvistaa Lappeteläinen.
Kumppaneina hänen työssään olivat monet jalkautuvan päihdetyön toimijat eri järjestöistä sekä kaupungilta. Lappeteläinen kohtasi hankkeen aikana runsaat 1 600 asiakasta, ja työtehtävät vaihtelivat hätäensiavusta jalkautuen tehtävään hoidontarpeenarviointiin ja neuvontatehtäviin.
– Jalkautumisen aikana oli mahdollista keskustella asiakkaiden kanssa, arvioida heidän hoidontarvettaan, sopia tulevia tapaamisia, tehdä lähetteitä päihdevieroitukseen tai olla mukana käynnistämässä esimerkiksi opioidikorvaushoidon arviointiprosessia. Monesti asiana oli viestin vieminen asiakkaalle esimerkiksi tulevasta ajanvarauksesta, sosiaalityön asioista tai asumispaikkapäätöksestä. Säännöllinen jalkautuva työ mahdollisti myös asiakkaan terveydentilan seuraamisen, hoidontarpeen arvioinnin ja palveluihin saattamisen.
Kehittämistyötä eri toimijoiden ja työmuotojen välillä
Erilaisten yhteistyöverkostojen rakentamisella sekä toimijoiden ja työntekijöiden välisellä yhteistyöllä on Lappeteläisen mukaan ollut ratkaiseva rooli hänen tehdessään jalkautuvaa päihdetyötä. Kaupungin ja järjestöjen toiminta täydentää ja tukee toinen toistaan monin tavoin, asiakkaan eduksi.
– Verkostoyhteistyö oli avainasemassa hankkeen onnistumisen kannalta. Verkoston tapaamiset ja työntekijöiden välinen jatkuva keskustelu auttoivat muodostamaan yhteistä käsitystä toimivista ja asiakkaiden tarpeita huomioivista työmuodoista. Verkostoon kuuluvia yhteistyötahoja ja yksittäisiä työntekijöitä oli vuoden 2024 syksyllä koossa yhteensä yli 120, Lappeteläinen summaa.
Jalkautuva työ ei kuitenkaan korvaa kiinteiden yksiköiden toimintaa, eikä kiinteiden yksiköiden toiminta vastaa jalkautuvasti tehtävää työtä.
– Jatkossa olisi tärkeää kohdistaa huomio jalkautuvan päihde- ja mielenterveystyön sekä kiinteiden palvelujen yhteistyön kehittämiseen samalla, kun vahvistetaan ja kehitetään yhteistyötä eri toimijoiden välillä.
Päihdetilannekyselyyn vastanneista kolmasosa keskisen alueen asukkaita
Kaikkia 13 vuotta täyttäneitä kaupunkilaisia kannustettiin vastaamaan valtakunnalliseen päihdetilannekyselyyn 23.9.–13.10.2024. Kyselyn avulla pyritään selvittämään, miltä päihdetilanne näyttää kaupunkilaisen omassa naapurustossa. Kyselyyn vastasi ennätykselliset 10 271 helsinkiläistä, joista 18 vuotta täyttäneitä oli 7 913 ja 13–17-vuotiaita 2 358.
Noin 35 prosenttia eli 2 770 kaikista aikuisten kyselyyn vastanneista henkilöistä asuu keskisellä alueella. Heistä lähes 31 prosenttia kertoo havainneensa naapurustossaan huumausaineiden ja 16,5 prosenttia alkoholin välittämistä alaikäisille nuorille viimeisen vuoden aikana. Alaikäisten alkoholinkäyttöä kertoo nähneensä lähes 60 prosenttia vastaajista, sähkösavukkeiden käyttöä lähes 61 prosenttia ja kannabiksen tai muiden huumausaineiden käyttöä 68 prosenttia keskisen alueen vastaajista viimeisen vuoden aikana.
Alueen levottomuus heijastuu asukkaiden vastauksista. 65 prosenttia aikuisista ja 40 prosenttia nuorista kertoo pelänneensä julkisella paikalla kohtaamiaan päihtyneitä henkilöitä viimeisen vuoden aikana. Pelkoa on herättänyt päihtyneiden henkilöiden arvaamaton, aggressiivinen ja sekava käyttäytyminen.
Hankkeen opit yhteistyöverkoston käyttöön
Nyt päättyvän OmaStadi-hankkeen eteneminen ja sisältö on kuvattu 5.11.2024 julkaistussa loppuraportissa. Saara Lappeteläinen jatkaa sairaanhoitajan työtään Liikkuvassa Symppiksessä, joka tarjoaa asiakkailleen terveys- ja sosiaalineuvontaa arkisin eri puolilla kaupunkia.
– Hankkeen aikana saatuja oppeja ja kokemuksia hyödynnetään, ja siinä luotuja käytäntöjä jatketaan jalkautuvaa työtä tekevässä verkostossa. Esimerkiksi palvelujen ja hoidon tarvetta voidaan jatkossakin arvioida jalkautuen, sanoo asumis-, kriisi- ja päihdepalvelujen johtaja Mikko Tamminen.
Hankkeen tiimoilta järjestettiin 5.11.2024 keskustelutilaisuus, johon kokoontui keskisen alueen verkostoyhteistyötahoja, Helsingin kaupungin edustajia, järjestötoimijoita sekä alueen asukkaita. Tallenne on katsottavissa Helsinki-kanavalta kahden viikon ajan julkaisupäivästä eli 20.11.2024 asti.
OmaStadi on Helsingin tapa toteuttaa osallistuvaa budjetointia. Tämä tarkoittaa sitä, että kaupunkilaiset saavat ehdottaa asioita, joita omalle asuinalueelle toivotaan. Helsinki käyttää 8,8 miljoonaa euroa kaupunkilaisten ehdotusten toteuttamiseen jokaisella OmaStadi-kierroksella.
- Raportti OmaStadi-hankkeesta: Lisää jalkautuvaa päihdetyötä keskiselle alueelle 2022–2024
- Katso tallenne Helsinki-kanavalta (katsottavissa 20.11.2024 asti) (Linkki johtaa ulkoiseen palveluun)
- OmaStadi(Linkki johtaa ulkoiseen palveluun)
- OmaStadin avulla saatiin lisää jalkautuvaa päihde- ja mielenterveystyötä Helsinkiin
- OmaStadi täydentää kaupungin päihdepalveluita