Rotat ovat tuhoeläimiä, jotka voivat muun muassa saastuttaa elintarvikkeita ja vaurioittaa erilaisia rakenteita jyrsimällä niitä. Vastuu rottien torjunnasta on kiinteistön omistajalla tai haltijalla.
Rotille ei kannata tarjota ruokaa tai suojaa
Jyrsijöiden torjunnassa tulisi varmistaa ensisijaisesti se, että rotilla ei ole saatavilla ravintoa. Maahan pudonneet omenat ja muu jyrsijöille kelpaava ravinto tulee kerätä heti pois pihalta.
Jos satoa on runsaasti etkä saa sitä käytettyä kokonaan itse, kannattaa satoa jakaa muille. Helsingissä on paljon asukkaita, jotka ottavat mielellään omenoita ja muita kotipuutarhan hedelmiä vastaan.
Syömäkelvottomat hedelmät voidaan kompostoida. Avokomposti ei kuitenkaan käy tähän tarkoitukseen, sillä biojätekompostorin tulee olla sellainen, etteivät jyrsijät ja linnut pääse sinne. Kompostorin kuntoa on syytä seurata säännöllisesti ja tarkistaa, etteivät rotat pääse kompostoriin esimerkiksi alakautta jyrsimällä reikää pohjaan.
Omenoita voi myös viedä maksua vastaan Sortti-asemille. Samalla asemalle voi viedä muutakin pihan risu- ja viherjätettä. Mikäli omenoita aikoo laittaa kiinteistön bio- tai sekajäteastiaan, kannattaa niitä laittaa vain vähän kerrallaan. Näin jäteastia ei rikkoudu tai tule liian painavaksi siirtää.
Lisäksi on syytä pitää piha ja puutarha siistinä ja tarkistaa, ettei rotille ole tarjolla suojapaikkoja kiinteistön alueella. Pihalle ei siis kannata kasata rakennusmateriaali- tai rojuläjiä, joista jyrsijät saavat suojaa. Myöskään lehti- tai risukasoja ei tule jättää lojumaan maahan, sillä ne houkuttelevat rottia ja muita kutsumattomia jyrsijävieraita.
Myös lintujen talviruokinta saattaa houkutella rottia pihapiiriin. Mikäli lintuja ruokitaan, pitää se tehdä niin siististi, ettei se aiheuta rottaongelmaa. Lintuja ei ei tule ruokkia suoraan maahan.
Kiinteistön haltija tai omistaja vastaa rottien hävittämisestä
Torjuntatoimien tekeminen samanaikaisesti useamman kiinteistön alueella on suositeltavaa, koska rotat esiintyvät yleensä laajalla alueella.
Rotanloukkuja myydään kuluttajille kaupoissa. Loukkuja sijoitettaessa tulee varmistua siitä, ettei niistä aiheudu vaaraa lapsille tai kotieläimille eikä muille luonnonvaraisille eläimille. Loukut tulee tarkastaa päivittäin.
Rottien torjuntaan tarkoitettuja torjunta-aineita voivat hankkia ja käyttää vain tuholaistorjunta-alan ammattilaiset. Laajemmassa rottaongelmassa suositellaan kääntymistä tuholaistorjunnan ammattilaisen puoleen.
Ilmoita rottahavainto: kymp.rottahavainnot@hel.fi(Linkki avaa oletussähköpostiohjelman)
Uutinen on julkaistu 22.8.2023 ja sitä on päivitetty uudella otsikolla ja kuvalla 9.8.2024 ja 12.8.2024.