Oppijaportaali Aula tekee lähikirjaston tutuksi helsinkiläisoppilaille

Kun helsinkiläislapsi tai -nuori käynnistää kaupungin koulussa tai oppilaitoksessa tietokoneensa, hän näkee aloitussivulla nyt myös oman lähikirjastonsa tiedot.
Grundskolan Norsenin oppilaille näkyvä versio Aulasta.

Kun helsinkiläinen lapsi tai nuori käynnistää kaupungin koulussa tai oppilaitoksessa tietokoneensa, hän näkee sen aloitussivulla nyt myös oman lähikirjastonsa tiedot.

”Palvelu on automatisoitu niin, että Aulan käyttöliittymä näyttää esimerkiksi Helsingin kielilukion opiskelijoille heidän lähimmän kirjastonsa eli Itäkeskuksen kirjaston palvelut ja aukioloajat”, ICT-projektipäällikkö Karri Mehtälä kertoo.

Myös opettajat hyötyvät siitä, että kirjaston palvelut löytyvät koulussa helposti oppilaiden koneiden aloitussivulta: opettaja voi ohjata oppilaat luokassa vaivattomasti tiedonhakuun ja kirjaston muiden palvelujen äärelle suoraan heidän tietokoneidensa aloitussivuilta.

Uudistuksen tavoitteena on, että jokainen helsinkiläislapsi ja -nuori tuntee jatkossa oman lähikirjastonsa ja tietää, mitä kaikkea se tarjoaa.

”Tätä tavoitetta tukee myös oppilaiden ja opiskelijoiden mahdollisuus käyttää Aulaa omalla puhelimellaan omalla ajallaan”, Mehtälä sanoo.

Helsinkiläisnuorten yhteinen olohuone

Lähikirjastojen vieminen Aula-palveluun on suunniteltu ja toteutettu kasvatuksen ja koulutuksen toimialan sekä kulttuurin ja vapaa-ajan toimialan tiiviissä yhteistyössä. Uutinen kirjaston näkyvyydestä Aula-palvelussa ilahduttaa kirjastolaisia:

”Lähikirjasto Aulassa tuo kirjaston piirun verran lähemmäksi oppilasta. Kirjaston palveluihin voi tutustua luokan kanssa verkossa tai paikan päällä. Jokainen kirjasto Helsingissä on uniikki, ja jo lähikirjaston palvelut voivat yllättää monipuolisuudellaan. Lukemisen ohella kirjastoa voi lähestyä oppilaiden kanssa myös kestävän kehityksen kulmalla – mitäpä jos lähikirjastosta löytyisikin tavaroita, joita voisi lainata ostamisen sijaan,” kommentoi pedagoginen informaatikko Piia Bågman Helsingin kaupunginkirjastosta.

Kirjojen lisäksi kirjastoista voi lainata mukaan esimerkiksi lautapelejä, musiikkia ja kirjastoittain vaihtelevan kattauksen erilaisia esineitä. Tarjolla on muun muassa urheiluvälineitä, pihapelejä ja soittimia – ja jopa liukureita. Lähikirjastossa on myös mukava viettää aikaa kavereiden kanssa vaikkapa kirjoja tutkien tai konsolipeliä pelaillen. Kirjaston työntekijät ovat helposti lähestyttävissä ja aina lasten ja nuorten käytettävissä.

Helsingistä lukutaidon pääkaupunki

Oppijaportaali Aula otettiin Helsingin kaupungin kouluissa ja oppilaitoksissa käyttöön vuoden 2021 alussa. Aulan kautta oppilaat, opettajat ja myös huoltajat löytävät yhdestä paikasta pääsyn tärkeimpiin koulussa tai oppilaitoksessa päivittäin käytettyihin palveluihin ja oppimisympäristöihin.

Selaimen aloitusnäkymästä oppilas pääsee esimerkiksi suoraan oman koulunsa oppilashuollon ja kouluterveydenhuollon yhteystietoihin. Helsingin kaupungin opettajat, kasvattajat ja oppijat voivat kirjautua palveluun edu.hel.fi-tunnuksillaan osoitteessa https://aula.edu.hel.fi(Linkki johtaa ulkoiseen palveluun).

Lähikirjastojen tekeminen helsinkiläislapsille ja -nuorille tutuksi on yksi useista toimenpiteistä lukemisen lisäämiseksi ja lukutaidon vahvistamiseksi. Helsingin strategisena tavoitteena on olla jatkossa lukutaidon pääkaupunki.

Sinua voisi kiinnostaa