Lahjapaperit eivät kuulu paperin- tai kartonginkeräykseen, vaan ovat sekajätettä, sillä lahjapaperit ovat pinnoitettuja ja sisältävät paljon painovärejä, tarroja ja teippejä. Sellofaanikin kuuluu sekajätteeseen. Kannattaa suosia uudelleenkäytettäviä lahjapusseja ja aineettomia lahjoja.
Konvehtirasia kuuluu kartonginkeräykseen, samoin konvehtikerrosten päällä oleva paperimainen levy. Rasiaa ympäröivä muovikääre ja konvehtien muovinen alusta viedään muovipakkauskeräykseen.
Konvehtien ja karamellien kääreet voivat olla alumiinia, joka jää rypistäessä myttyyn. Nämä kääreet kuuluvat metallinkeräykseen, samoin alumiinivuoat ja tuikkukynttilöiden kuoret. Karamellien kääreet voivat olla myös muovipakkauskeräykseen kuuluvaa muovia tai kartonginkeräykseen vietävää paperia.
Kuusen rikkoutunut koristepallo, latvatähti tai kimallenauha ovat sekajätettä. Jos koristeissa on yli puolet metallia, on metallinkeräys niille oikea paikka. Lasiset kynttilälyhdyt eivät käy lasinkeräykseen, vaan ovat sekajätettä muovisten lyhty- ja hautakynttilöiden kuorien, steariinin ja kynttilänjämien tapaan. Jätevoimalassa sekajätteestä tuotetaan kaukolämpöä ja sähköä.
Rikkoutuneet valosarjat, led-kynttilät ja sähkökyntteliköt ovat sähkölaiteromua, jonka voi viedä maksutta Sortti-asemille. Kooltaan alle 25-senttiset pienet sähkölaitteet voi palauttaa niitä myyviin suurimpiin kodinkone- ja elektroniikkaliikkeisiin ja tavarataloihin.
Joulukuuset kerätään tammikuussa
Pakkausjätettä saattaa syntyä taloyhtiöissä joulun aikaan niin paljon, että keräysastiat uhkaavat täyttyä yli äyräiden, joten osa pahveista kannattaa säilyttää varastossa jäteastian seuraaviin tyhjennyksiin asti. Pakkaukset tulee litistää tilan säästämiseksi.
Helsingin seudun ympäristöpalvelut HSY kerää joulukuuset maksutta bio- tai sekajäteastioiden tyhjennysten yhteydessä tammikuussa. Kuuset tulee jättää roskakatoksen tai -astioiden lähelle. Biojätteen mukana kuusi päätyy biojätteen käsittelylaitokselle haketettavaksi kompostin joukkoon ja sekajätteen mukana energianlähteeksi jätevoimalaan. Sortti-asemat ottavat kuusia maksutta vastaan risujätteeksi tammikuun ajan.
Ruokajäte ei kuulu viemäriin
Joulun ruokahävikkiä voi selättää pakastamalla yli jäänyttä ruokaa tai käyttämällä sitä uusien aterioiden osana. Esimerkiksi kinkkua ja kalaa voi käyttää wrapeissa tai paistoksissa, laatikoiden jämät sopivat sosekeittoihin tai sämpylätaikinaan. Marinoidut silakat käyvät kiusauksiin. Kinkusta jäänyttä rasvaa voi hyödyntää kastikkeen pohjana.
Jos päädyt kuitenkin lajittelemaan kinkun paistorasvan, laita se jähmettyneenä biojätteeseen. HSY tuottaa biojätteestä biokaasuenergiaa ja kompostimultaa Ämmässuon ekoteollisuuskeskuksessa.
Juoksevan paistorasvan voit valuttaa maitopurkkiin tai muovirasiaan, sulkea pakkauksen tiiviisti ja viedä sen sekajätteeseen.
Jouluruokien paistinrasvat saa hyötykäyttöön myös viemällä ne Kinkkutemppu-keräykseen osallistuviin kauppoihin tai huoltoasemille. Rasvat jalostetaan uusiutuvaksi dieseliksi.
Kinkusta, kalkkunasta ja kalasta jäävä rasva tai mikään muukaan ruokajäte ei kuulu viemäriin tai wc-pyttyyn, koska viemäristössä ruokajäte aiheuttaa tukoksia ja houkuttelee rottia.