Pääkaupunkiseudun kaupungit ovat kartoittaneet asukkaidensa hyvinvointia

Keväällä 2021 toteutetun Pääkaupunkiseudun hyvinvointikyselyn perustulokset on julkaistu.
Ihmisiä keskustakirjasto Oodin parveketerassilla.

Keväällä 2021 toteutetun Pääkaupunkiseudun hyvinvointikyselyn perustulokset on julkaistu. Tulokset ovat saatavilla Helsingin kaupunkitiedon verkkosivulla. Tulosraportti sisältää hyvinvoinnin ja terveyden kannalta keskeisimpien indikaattoreiden jakaumia kunnittain sukupuolen ja ikäryhmän mukaan.

Tulosten(Linkki johtaa ulkoiseen palveluun) mukaan pääkaupunkiseudun asukkaista:
• 84 prosenttia on tyytyväisiä asuinalueensa olosuhteisiin. Naiset ovat keskimäärin hieman tyytyväisempiä kuin miehet. Kauniaisissa tyytyväisiä oli suhteellisesti eniten (91 %). Vantaalla osuus oli hieman pääkaupunkiseudun keskiarvoa pienempi (77 %).
• 59 prosenttia kokee elämänlaatunsa keskimäärin hyväksi. 75 vuotta täyttäneiden joukossa osuus jää nuorempia ikäryhmiä pienemmäksi. Kaupunkien välillä osuus vaihteli Kauniaisten 73 prosentista Vantaan 52 prosenttiin.
• 16 prosenttia on psyykkisesti kuormittunut. Alle 55-vuotiaiden joukossa osuus on selvästi vanhempia ikäryhmiä korkeampi. Kauniaisissa psyykkisesti kuormittuneiden osuus oli pienin.
• 8 prosenttia tupakoi päivittäin. Tupakointi on 55–74-vuotiaiden joukossa yleisempää kuin nuoremmilla tai vanhemmilla ikäryhmillä. Vantaalla osuus on naapurikuntia suurempi (12 %).
• 42 prosenttia liikkuu terveyssuositusten mukaan tarpeeksi. Miehet saavuttavat terveysliikuntasuositukset naisia useammin, ja nuoret ikääntyneitä useammin. Vastaajista 43 prosentilla päivittäinen liikunta on vähentynyt koronaepidemian johdosta. Eniten liikunta on vähentynyt 20–54-vuotailla. Joka viidennen kohdalla päivittäinen liikunta on puolestaan lisääntynyt. Kauniaisissa liikuntaa lisänneitä on eniten ja Vantaalla vähiten.
• 47 prosenttia arvioi, että koronaepidemia on lisännyt yksinäisyyden tunnetta. Osuus on naisilla (52 %) miehiä (41 %) suurempi. Lisäksi osuus on alle 55-vuotiaiden joukossa hieman vanhempia ikäryhmiä korkeampi.
• 19 prosenttia lääkärin palveluita 12 viime kuukauden aikana tarvinneista tai käyttäneistä arvioi palvelun olevan riittämätöntä. Vastaava osuus hammaslääkärin palveluiden osalta oli 23 prosenttia.

Pääkaupunkiseudun kaupungit tekevät yhteistyössä hyvinvointikyselyn tuloksista myös laajemman julkaisun, jossa asukkaiden hyvinvointia ja terveyttä tarkastellaan syvemmin. Raportti julkaistaan vuoden lopulla.

Pääkaupunkiseudun hyvinvointikysely(Linkki johtaa ulkoiseen palveluun) on Helsingin, Espoon, Vantaan ja Kauniaisten keväällä 2021 toteuttama asukkaiden elinoloja, terveyttä ja hyvinvointia kartoittava kyselytutkimus. Tutkimukseen valittiin väestörekisterijärjestelmästä satunnaisesti noin 25 000 pääkaupunkiseudun 20 vuotta täyttänyttä asukasta. Vastauksia kertyi lähes 12 000, joista 4 800 oli helsinkiläisiä, 3 300 espoolaisia, 2 600 vantaalaisia ja 1 100 kauniaislaisia. Kyselyn vastausprosentti oli 47.

Helsingin kaupunkitietoyksikkö tekee laaja-alaista kaupunkitutkimusta ja huolehtii kaupungin tilastotoiminnan perustietovarannoista, tilastojulkaisuista sekä tietopalvelusta.

Lue lisää:

Pääkaupunkiseudun hyvinvointikysely(Linkki johtaa ulkoiseen palveluun)


Tilasto- ja tutkimustietoa Helsingistä

Kuva: Jussi Hellsten (c) Helsinki Marketing.