Puotilaan saatiin OmaStadi-ehdotuksen myötä nuorille avoin olohuone

Idän olohuoneet kaikille nuorille -ehdotuksen toteutus on tuonut nuorisotyötä yhteensä seitsemään kouluun Itä-Helsingissä. Lisäksi hankkeeseen kuuluu Nuorten Olohuone -toiminnan kokeilu syksyllä Puotilassa. Olkkari on 5.–9.-luokkalaisille tarkoitettu paikka, avoin olohuone, jossa voi viettää vapaa-aikaa.
Mikko Sorsa teki ehdotuksen OmaStadiin viime kierroksella. Ehdotuksen myötä Puotilassa kokeillaan nyt 5.-9. luokkalaisille tarkoitettua Olkkari-toimintaa. Kuva: Helsingin kaupunki.
Mikko Sorsa teki ehdotuksen OmaStadiin viime kierroksella. Ehdotuksen myötä Puotilassa kokeillaan nyt 5.-9. luokkalaisille tarkoitettua Olkkari-toimintaa. Kuva: Helsingin kaupunki.

– Täällä Puotila-Vartiokylä -alueella ei ole koskaan ollut omaa nuorisotilaa. Lapsilla ei ole ollut paikkaa mihin he voisivat mennä koulupäivän jälkeen, kertoo Puotila-seuran varapuheenjohtaja ja kyläaktiivi Mikko Sorsa perusteluja OmaStadi-ehdotukselleen, joka toi lapsille ja nuorille avoimen olohuoneen Puotilaan. Tarve tällaisella paikalle olikin hänen mukaansa suuri.

– Kaikilla perheillä ei ole myöskään mahdollisuutta tarjota nuorille harrastuksia tai ohjata turvallisiin tapoihin viettää aikaa. Nuorilla on tarve tulla kohdatuksi ja viettää aikaa turvallisesti, hän jatkaa.

Olkkari-toimintaa järjestetään Puotilassa uuden ala-asteen tiloissa tiistaisin ja keskiviikkoisin, ja se on tarkoitettu 5.–9.-luokkalaisille lapsille ja nuorille. Toimintaa järjestetään nuoriso-ohjaajien ja eri toimijoiden välisenä yhteistyönä.

– Olkkari tarjoaa nuorille viihtyisän ja turvallisen paikan ajanviettoon aikuisten läsnä ollessa.  Nuorten toiveissa on tullut esiin hengailua, Nintendon pelaamista, lautapelejä, sählykerhoa, kokkikerhoa, läksyjen tekoa ja retkiä, Sorsa valaisee.

Puotilan koulu toimii pilottina tällaiselle toiminnalle, koska koululla on hyvät tilat siihen. 

– Toiveena olisi, että tätä voisi laajentaa muihinkin Helsingin kouluihin.

Nuoret ovat Sorsan mukaan tulleet innostuneesti mukaan Olkkari-toimintaan. Nyt syyslukukaudella kerätään kokemuksia kokeilusta.

– Toivomme kovasti, että tämä kaivattu toiminta voi jatkua tämän Omastadi-projektin jälkeenkin.

Ehdotuksen kulusta Sorsa kertoo, että hänen puolisonsa Johanna Sorsan johdolla ehdotettiin jo ensimmäisellä OmaStadi-kierroksella ideaa kaikille avoimesta Puotilan olkkarista. Silloin se ei saanut riittävästi ääniä toteutuakseen, mutta toisella kierroksella ideaa laajennettiin niin, että paikaksi tuli Puotilan uusi koulu ja mukaan otettiin pari muutakin koulua Vartiokylästä ja Vuosaaresta. Laajempi alue takasi myös enemmän ääniä ja tämä idea meni äänestyksessä toteutukseen.

– Idean menestystä OmaStadi -äänestyksessä selittää kaksi tekijää: Ensinnäkin ehdotus tarjosi ratkaisua alueella vallinneeseen pulaan kokoontumis- ja harrastustiloista. Toiseksi hankkeen puolesta kampanjoi laaja vapaaehtoisten verkosto alueen asukkaista, Puotila- ja Vuosaari -seuroista sekä monikulttuurisesta Naapuriäidit -hankkeesta. Yhteistyössä on voimaa, Mikko Sorsa kertoo.

Nuorten Olkkari -toiminnasta kerätään kokemuksia

Sorsan alkuperäisessä ideassa kaikille avoimia Idän olohuoneita olisi ollut Puotilan ala-asteella, Vartiokylän ala-asteella ja Puistopolun ala-asteella Vuosaaressa. Nuorten Olkkari-toiminta on kokeilussa nyt vain Puotilan ala-asteella, mutta sen lisäksi Idän olohuoneet-hankkeessa on mukana yhteensä seitsemän koulua Itä-Helsingissä. Hankkeessa mukana olevat koulut ovat Vesalan peruskoulu, Vuoniityn peruskoulu, Aurinkolahden peruskoulu, Puistopolun peruskoulu, Merilahden peruskoulu, Vartiokylän yläkoulu ja Puotilan ala-asteen koulu. Jokaisella hankekoululla on oma nuoriso-ohjaaja tai nuoriso-ohjaajat. Nuorisotyötä viedään niihin suoraan ja toiminta riippuu koulun ja alueen tarpeista.

– Siihen ideaani yhdistettiin OmaStadi-ohjaajien rohkaisemana vielä vastaavia ideoita. Siitä se kokonaisuus sitten kypsyi. Myöhemmin ehdotus eteni toteutukseen Helsingin kaupungin nuorisopalveluiden koulu -ja oppilaitosnuorisotyön vetämänä, Sorsa kertoo.

Näin Idän olohuoneet -hanke on osa laajempaa koulu- ja oppilaitosnuorisotyöprojektia. Hanke jatkuu ainakin 30.6.2024 asti. Puotilan Nuorten Olkkari-toimintaa kokeillaan 29.11. saakka ja syksyn kokemusten myötä varmistuu millaisena toiminta jatkuu ainakin sinne vuoden 2024 kesäkuun loppuun asti. Jatkorahoituksesta riippuen hanke voi jatkua pidempäänkin.