Stadin AO:n turvallisuusalan opiskelijat pääsivät töihin Helsingin kaupungintalolle

Janessa Kekkonen ja Johannes Sundell ovat aloittaneet uransa kuvainnollisesti huipulta. Molemmat osallistuivat alkuvuodesta presidentinvaalien vaalivalvojaisten järjestelyyn. Stadin AO:n ja Helsingin kaupunginkanslian yhteistyö avaa turvallisuusalan opiskelijoille ainutlaatuisia mahdollisuuksia.
Janessa Kekkonen ja Johannes Sundell ovat tutustuneet Helsingin kaupungintalolla monipuolisiin turvallisuusalan tehtäviin. Kuva: Sanna Wallenius
Janessa Kekkonen ja Johannes Sundell ovat tutustuneet Helsingin kaupungintalolla monipuolisiin turvallisuusalan tehtäviin. Kuva: Sanna Wallenius

Kun Helsingin kaupungintalolla tapahtuu, Janessa Kekkonen ja Johannes Sundell ovat heti perillä päivän kulusta. He tietävät, keitä on tulossa ja minne vieraat kuuluu ohjata. Näin oli myös tammikuussa 2024, kun kaupungintalolla pidettiin presidentinvaalien ykköskierroksen vaalivalvojaiset.

– Huolehdimme vaatesäilytyksestä ja tapahtuman kulunvalvonnasta. Olimme vastassa vieraita ja tarkastimme kahdensadan tulijan henkilöllisyyden, Johannes Sundell kertoo.

Vaalien aikaan Helsingissä oli runsaasti kansainvälisiä tiedotusvälineitä, jotka seurasivat vallan vaihtumista Suomessa. Janessa Kekkosen tehtävänä oli vastaanottaa ja ohjeistaa ulkomaisia toimittajia oikeaan paikkaan.

– Ikimuistoisinta oli päästä tapaamaan presidenttiehdokkaita. Kohtasimme heidät ovella ja opastimme maskeeraukseen, Kekkonen muistelee.

Janessa oli työvuorossa kaupungintalolla myös viime vuoden marraskuussa, kun presidentti Martti Ahtisaaren muistotilaisuus järjestettiin kaupungintalolla.

– Onhan tämä poikkeuksellista, että saamme olla mukana tällaisissa hetkissä, joihin monella muulla ei ole pääsyä. 
 

Asiakaspalvelu on tärkein taito

Mahdollisuus kaupungintalolla työskentelyyn avautui Sundellille ja Kekkoselle turvallisuusalan opintojen ansiosta. Molemmat opiskelevat Stadin AO:ssa, joka on puolestaan tehnyt vuoden 2023 elokuusta asti yhteistyötä Helsingin kaupunginkanslian kanssa.

Työ kaupungintalolla on valinnainen osa Stadin AO:n turvallisuusalan perusopintoja ja kymmenen viikon työharjoittelujaksoa.

– Tämä on ollut hieno kokemus, sillä olemme päässeet näkemään, mitä kaikkea on otettava huomioon turvallisuuden näkökulmasta vaikkapa korkean tason diplomaattitilaisuuksissa, Sundell pohtii.

Tekemistä Helsingin paraatipaikalla riittää, sillä kaupungintalolla järjestetään vuosittain liki kaksisataa tapahtumaa. Tilaturvallisuuden yksikössä työskentelevä Tero Immonen muistuttaa, että kaupungintalo on Helsingin keskeinen virasto, jossa puhutaan myös kansallisesta turvallisuudesta.

– Meillä on erilaisia turvatasoja ja vaatimuksia kuin tavallisissa yleisötapahtumissa. Teemme tiivistä yhteistyötä viranomaisten kanssa.

Asiakaspalvelutaito on turvallisuusalan ammattilaisen tärkeimpiä taitoja, johin kiinnitetään huomiota myös Helsingin kaupungintalolla.  

– Hymyllä pääsee jo pitkälle, sillä ihmisten kohtaaminen on olennainen osa tätä työtä. Turvallisuus on asioiden mahdollistamista, ei estämistä.

Immonen uskoo, että Stadin AO:n turvallisuusalan opiskelijat saavat kaupungintalolla hyvän käsityksen siitä, miten turvallisuutta toteutetaan poikkeuksellisessa ympäristössä.

– Tämä on ollut mahtava tilaisuus myös meille. Olemme saaneet opiskelijoiden myötä tarvittavaa nuorta näkökulmaa ja osaamista porukkaamme.  
 

Työharjoittelu toi vakituisen työpaikan

Turvallisuusalan ammatillinen opettaja, Stadin AO:n Matti Väisänen on yhtä tyytyväinen yhteistyöhön. Väisäsen mukaan työ kaupungintalolla antaa opiskelijoille hyvää esimakua siitä, kuinka laaja-alaisesti turvallisuusalan perustutkintoa voi hyödyntää.  

– Yksityinen turvallisuusala ei se ole enää sitä, että yksinäinen vartija kiertelee teollisuusalueella susikoiran kanssa. Järjestyksenvalvonta ja vartiointi ovat vain osa tätä ammattia.

Perustutkinto antaa jatkohakukelpoisuuden muun muassa poliisiammattikorkeakouluun, rikosseuraamusalan tutkintoon ja rajavartijan peruskoulutukseen.

– Opiskelijat saavat turvallisuusalan perustukinnosta hyvän pohjan turvallisuusalan viranomaisorganisaatioihin.

Turvallisuusalan ammattilaisten työllisyystilanne on hyvä. Matti Väisänen kertoo, että Stadin AO järjestää usein rekrytointitapahtumia turvallisuusalan yritysten kanssa. Tutkintoon valmistuneilla onkin mahdollisuus löytää itselleen nopeasti työpaikka.

Niin on käynyt myös Janessa Kekkoselle.

– Sain tänä keväänä vakituisen paikan Helsingin kaupungintalolta ja suoritan opinnot loppuun työn ohessa oppisopimuksella. Seuraavaksi haluaisin jatkaa opintoja Laurean ammattikorkeakouluun ja opiskella turvallisuusalan tradenomiksi.

Johannes Sundellillakin on jo jatkosuunnitelmia uralleen.

–  Aion jatkaa myös opintoja ammattikorkeakoulussa. Toivon, että voin jossakin vaiheessa perustaa yhteisen turvallisuusalan yrityksen veljieni kanssa. He ovat myös turvallisuusalalla.  

Teksti ja kuvat: Sanna Wallenius