Suurena toripäivänä keskustellaan toreista ja niiden tulevaisuudesta

Helsingissä on seitsemän kaupallisessa käytössä olevaa toria. Niille ja kaikille kaupungin toreille kaivataan lisää käyttäjiä ja kävijöitä. Torien merkityksestä ja tulevaisuudesta keskustellaan maanantaina 30. lokakuuta Sofia Helsingissä. Torien käyttäjiltä kaivataan uusia ideoita sekä tietoa siitä, miksi torit ovat tärkeitä nyt ja tulevaisuudessa. Kyselyn tulokset julkaistaan Toripäivässä.
Vastaa kyselyyn ja kerro mikä tekee sinun lempitoristasi erityisen.  Tervetuloa  myös keskustelemaan Suuren toripäivän tilaisuuteen lokakuun viimeisenä maanantaina. Kuva: Jussi Hellsten
Vastaa kyselyyn ja kerro mikä tekee sinun lempitoristasi erityisen. Tervetuloa myös keskustelemaan Suuren toripäivän tilaisuuteen lokakuun viimeisenä maanantaina. Kuva: Jussi Hellsten

Kaupallisten torien lisäksi Helsingissä on muita toreja ja aukioita. Torit ovat omalla tavallaan persoonallisia paikkoja, jotka sopivat paikallisiin tarpeisiin ja luovat erityistä tunnelmaa ympäristöönsä.

Kerro mikä tekee sinun lempitoristasi erityisen. Kerro myös mitä toreilla voisi ylipäätään olla ja miten se parhaimmin toimisi.  Vastaa kyselyyn mielellään heti. Vastauksista saatua tietoa ja ideoita käytetään torien kehittämisessä.

Kyselyn ja koko Suuren toripäivän tilaisuuden toteuttaa Helsingin kaupungin omistama Helsingin Kaupunkitilat Oy.

 Kaupunkitilat on uusi yhtiö ja olemme saaneet mielenkiintoisen tehtävän kehittää torien toimintaa. Tämä tilaisuus on startti tuolle tulevaisuustyölle ja mahdollisuus nostaa nykytilaa haastavatkin ideat tiskiin, sanoo Helsingin Kaupunkitilat Oy:n kehityspäällikkö Anna Pakarinen.

Suuren toripäivän ohjelmassa luodaan katsaus kaupungin torien kehittämiseen, kuullaan puheenvuoroja ja pidetään paneelikeskustelu sekä tarkastellaan torikyselystä saatuja tuloksia. ​

Toripäivän keskustelun keskeisiä kysymyksiä ovat: Mikä on torien rooli ja mahdollisuudet kasvavassa ja muuttuvassa kaupungissa? Miten toreja kehitetään kestävästi? Torien kehittämiseen toivotaan mahdollisimman monipuolisia näkökulmia ja ideoita. Ensimmäisiä ideoita on tarkoitus lähteä kokeilemaan käytännössä jo ensi kesänä.
 ​
Toripäivään toivotaan keskustelemaan torikauppiaita, torilla kävijöitä, kaupungin edustajia ja kaikkia asiasta kiinnostuneita. Muista ilmoittautua Toripäivään perjantaihin 20. lokakuuta mennessä.
Tapahtumaan on myös mahdollista liittyä etäyhteyksin striimin välityksellä.​ Linkki striimiin lähetetään ilmoittautuneille lähempänä ajankohtaa.

Suuren toripäivän ohjelma

maanantaina 30.10 klo 14-17​ Sofia Helsinki,
Sonckin Sali​, Sofiankatu 4 C

klo 14–14.40
Tehtävä toreilla
Anna Pakarinen, kehityspäällikkö, Helsingin Kaupunkitilat


Torit kaupungin suunnittelussa
Marjut Kauppinen, valaistuspäällikkö, Helsingin kaupunki

klo 14.40–15.30
Voiko tori olla julkinen tila?
Pia Bäcklund, alueiden ja kaupunkien eriarvoisuuden professori, ihmismaantiede, Helsingin yliopisto

Ruokakulttuurin tulevaisuus toreilla
Pekka Terävä, keittiömestari & ravintoloitsija, Olo Collection

Paikalliset torit – kaupunkielämän kokoavat paikat
Päivi Raivio, kaupunkimuotoilija, Raivio&Bumann ja Salla Ahokas, projektipäällikkö, Helsingin kaupunki

Kestävän tulevaisuuden torit
Kimmo Rönkä, Future Living Specialist, CEO, Rönkä Consulting

klo 15.30–16
Torikahvitauko: Torien tulevaisuuskuvat
Femma Planning & SPIN Unit

klo 16–16.45
Toriparlamentti

Paneelikeskustelu ja yleisökysymyksiä