Taiteiden yö täyttää 35 vuotta ja käynnistää Helsingin juhlaviikot torstaina

Sadat maksuttomat taidetapahtumat juhlistavat 35-vuotiasta Taiteiden yötä torstaina 15. elokuuta. Helsingin juhlaviikot käynnistävän Taiteiden yön kärkitapahtumina koetaan Lauri Porran 130 bassoääntä Senaatintorille kokoava BASSO-teos sekä Kevin Aboschin AI Helsinki -valokuvanäyttelyn avajaiset Esplanadin puistossa. Juhlaviikkoja vietetään 1. syyskuuta asti. Taiteellisena johtajana toimii tänä vuonna viimeistä kertaa Marko Ahtisaari.
Taiteiden yön elämykset levittäytyvät jälleen ympäri Helsinkiä myös satojen muiden maksuttomien tapahtumien voimin. Luvassa on esimerkiksi teattereiden avoimia harjoituksia, tanssia, sirkusta, kirjallisuus- ja keskusteluohjelmaa, museoiden avoimia ovia sekä elävää musiikkia laidasta laitaan.  Kuva: Petri Anttila
Taiteiden yön sadat maksuttomat tapahtumat tarjoavat elämyksiä ympäri Helsinkiä. Luvassa on esimerkiksi teattereiden avoimia harjoituksia, tanssia, sirkusta, kirjallisuus- ja keskusteluohjelmaa, museoiden avoimia ovia sekä elävää musiikkia. Kuva: Petri Anttila

Yli sadan bassoäänen kokoontuminen Senaatintorilla kutsuu kaupunkilaiset kokemaan Taiteiden yön juhlavuoden ja Pohjoismaiden suurimman monitaidefestivaalin, Helsingin juhlaviikkojen käynnistymisen juhlaa. 

Säveltäjä ja bassovirtuoosi Lauri Porran BASSO on Juhlaviikkojen tilausteos, johon on kutsuttu mukaan maamme matalan äänialan taitajat: mukana on bassolaulajien kuoro, puhaltajien matalataajuuksinen rivistö sekä sähköbasistien ja lyömäsoittajien rytmilegioona. Esiintyjäkaarti koostuu niin ammattimuusikoista kuin avoimen haun kautta valikoiduista esiintyjistä, ja Porran lisäksi lavalle nousevat myös Awake Percussion sekä Ylioppilaskunnan Laulajat. Teoksen visualisoi Joonas Tikkanen. BASSO esitetään vain yhden kerran Taiteiden yönä kello 22. Esityksen voi katsoa myös suorana verkkolähetyksenä Juhlaviikkojen verkkosivuilla. Ennen esitystä Senaatintorin täyttää Porran luoma monikanavainen ääniteos.

– Bassoa kutsutaan usein yhtyeen kivijalaksi, koska sen tärkeä tehtävä on kannatella, yhdistää ja palvella kokonaisuutta. Ennen kuin voi olla mitään, täytyy olla basso. Mikäli tätä pohjaa ei olisi, ei sen päälle voisi rakentaa. Noin 25 minuutin mittainen BASSO on eräänlainen oratorio, joka tuo yhteen yli 130 bassoinstrumenttia ihmisäänistä, kontrabassoihin, tuubiin ja rumpuihin sekä yli 60 bassokitaraan. Teos on tunnustus ja ylistyslaulu matalille taajuuksille ja basisteille –  kivijaloille ja peruskallioille, jotka luovat kasvualustoja niin kaikelle harmonialle ja elämälle kuin Helsingin kaltaisille kaupungeillekin. On suuri kunnia saada esittää tämä teos juuri Helsingin juhlaviikoilla ja Senaatintorilla, kertoo Porra.

Esplanadin puistoon puolestaan rakentuu Kevin Aboschin synteettisistä valokuvista koostuva näyttely, AI Helsinki. Irlantilainen käsitetaiteilija ja muotokuvaaja otti satojatuhansia kuvia helsinkiläisistä ihmisistä ja maisemista keväällä 2024, minkä jälkeen näyttelyn kuvat on luotu hyödyntäen ohjattua tekoälyä. Näyttelyn kuvien ihmisiä ja paikkoja ei siis oikeasti ole olemassa, vaikka ne tutuilta tuntuvatkin. Näyttely avautuu yleisölle Taiteiden yönä kello 18 ja on koettavissa maksutta koko Juhlaviikkojen ajan.

Juhlaviikkojen taiteellisena johtajana vuosina 2019–2024 toiminut Marko Ahtisaari kiittää taiteen ystäviä:

– Ilman teitä ei olisi Juhlaviikkoja. Taidefestivaali on aina poikkeustila, ja on ollut ilo tehdä näitä poikkeuksia teille. Kannustan teitä myös harrastamaan taidetta, tekijöinä, taiteen rakastajina, amatööreinä. Asiantekijöinä, ei asiantuntijoina. Nyt torstaina 35 vuotta täyttävänä Taiteiden yönä. Vielä ehditte mukaan!

Säveltäjä ja bassovirtuoosi Lauri Porran BASSO on Juhlaviikkojen tilausteos, johon on kutsuttu mukaan maamme matalan äänialan taitajat: mukana on bassolaulajien kuoro, puhaltajien matalataajuuksinen rivistö sekä sähköbasistien ja lyömäsoittajien rytmilegioona. Kuva: Tero Ahonen
Säveltäjä ja bassovirtuoosi Lauri Porran BASSO on Juhlaviikkojen tilausteos, johon on kutsuttu mukaan maamme matalan äänialan taitajat: mukana on bassolaulajien kuoro, puhaltajien matalataajuuksinen rivistö sekä sähköbasistien ja lyömäsoittajien rytmilegioona. Kuva: Tero Ahonen

Maksuttomia taide-elämyksiä kaupunkilaisilta kaupunkilaisille

Taiteiden yön elämykset levittäytyvät jälleen ympäri Helsinkiä myös satojen muiden maksuttomien tapahtumien voimin. Luvassa on esimerkiksi teattereiden avoimia harjoituksia, tanssia, sirkusta, kirjallisuus- ja keskusteluohjelmaa sekä museoiden avoimia ovia.

Elävää musiikkia on laidasta laitaan.  Runsaaseen keikka- ja konserttikattaukseen lukeutuvat BASSOn lisäksi muun muassa Etno-Espan ja Savoy-teatterin Taiteiden yö Espan lavalla, Helsinki goes EDM Kaisaniemen puistossa, oopperamaistiaiset Aleksanterin teatterilla, 1800- ja 1900-lukujen naissäveltäjien unohdetut teokset Ruiskumestarin talon pihalla sekä koko perheen maailmanmusiikki-ilta Vuotalolla.

Perheen pienimmille on Taiteiden yönä tarjolla esimerkiksi eläimiä ja luontoa ihmettelevä Rapuooppera Annantalolla, immersiivistä sirkustaidetta Cirko – Uuden sirkuksen keskuksessa sekä Pikku-Papun orkesteri & UMO Helsinki Jazz Orchestra Stoan Elojuhlassa. 

Elokuvan ystäville on tarjolla esimerkiksi Kevin Aboschin Am I? -elokuvan maailman ensi-ilta Bio Rexissä, koreografi Akram Khanin henkilökuva Tanssin talolla sekä lyhytelokuvanäytöksiä niin Kino K13:sa, Kulttuurikeskus Caisassa, Helsingin kaupunginmuseolla kuin Teurastamollakin. 

Taiteiden yön ohjelma syntyy yhteistyössä kaupunkilaisten ja kaupunkitoimijoiden kanssa, ja tapahtumia voi ilmoittaa mukaan vielä 13. elokuuta asti. Päivittyvään ohjelmaan voi tutustua verkossa:
Taiteiden yön verkkosivut(Linkki johtaa ulkoiseen palveluun)

Huvilassa ja Musiikkitalossa koetaan Juhlaviikkojen suuret avauskonsertit

Helsingin juhlaviikot täyttää kaupungin kulttuurielämyksillä 1. syyskuuta saakka. Festivaalin päätapahtumapaikkoina toimivat Huvila, Musiikkitalo ja Tanssin talo.

Festivaalin klassisen musiikin kavalkadin aloittaa Taiteiden yönä Musiikkitalossa koettava Hannu Linnun johtaman Kansallisoopperan orkesterin konsertti, jonka solistina kuullaan Karita Mattilaa

Festivaalin huipputapauksiin lukeutuu Esa-Pekka Salosen ja Radion sinfoniaorkesterin suurproduktio Hovanštšina. Konsertissa lavalle nousee liki parinsadan muusikon joukko ja kymmeniä solisteja kuten Suomessa harvoin esiintyvä maailmantähti Mika Kares

Muita festivaalin klassisen musiikin elämyksiä ovat muun muassa presidentti Alexander Stubbin kappalevalinnan sisältävä Helsingin kaupunginorkesterin toivekonsertti solistinaan basisti Victor Wooten, latvialaisen mestariurkuri Iveta Apkalnan resitaali sekä festivaalin päätöskonserttina koettava Royal College of Musicin ja Taideyliopiston Sibelius-Akatemian sinfoniaorkesterin yhteiskonsertti, jonka johtaa Sakari Oramo.

Huvilan konserttisarja käynnistyy avajaispäivänä Helsinki Noir Suite – Searching for Tapio -keikalla, jossa tiivistyy kotimaisen jazzorkesterimusiikin ydin Valtteri Laurellin vision mukaisesti, 17-henkisen Ricky-Tick Big Bandin ja soul-artisti Emilia Siscon tulkitsemana. 

Kansainvälisinä vieraina Huvilan lavalla nähdään Bob Dylanin legendaarisen Royal Albert Hall -keikan uudelleentulkinnan esittävä Cat Power, Ranskan valovoimaisimpiin artisteihin lukeutuva Carla Bruni, yhdysvaltalainen jazzharpisti Brandee Younger yhdessä UMO Helsinki Jazz Orchestran kanssa, latinalaisamerikkalaisesta perinnemusiikista ammentava veljesduo Hermanos Gutiérrez, brittiläisen vaihtoehtomusiikin legenda Ride, 40-vuotista uraansa juhliva Angélique Kidjo ja Pohjanlahden molemmin puolin rakastettu ruotsinsuomalainen Markus Krunegård.

Kotimaisista huippuartisteista Huvilassa nähdään muun muassa juhlavuosiaan viettävät Samuli Putro ja Kimmo Pohjonen, elektronisen musiikin bile-illoista vastaavat Aku Raski ja Giant Robot sekä Business City ja BÄMÄ, Kuolleet lehdet -elokuvanäytöksen yhteydessä esiintyvä Maustetytöt sekä Anna Puu, Samuli Edelmann ja Antti Autio.

Juhlaviikkojen kansainvälisenä tanssivierailuna koetaan Tanssin talossa toteutuva huippukoreografi Akram Khanin uudelleentulkinta Rudyard Kiplingin rakastetusta Viidakkokirja-klassikosta. Ajankohtainen nykytanssiteos Jungle Book reimagined kuvaa ilmastopakolaisen näkökulmasta inhimillistä tarvetta kuulua joukkoon sekä olla yhteydessä toisiin ihmisiin ja luontoon.

Monipuolista ohjelmaa tarjoavat myös Juhlaviikkojen ystäväfestivaalit Alakulttuuripäivä, GÁTT Nordic Arts Festival, Helsingin Oopperakesä, Outsider Art Festival, Runokuu, SAMPO Festival, Teatteri Sirkus Suosalo ja Viapori Jazz.

Huvilan konserttisarja käynnistyy avajaispäivänä Helsinki Noir Suite – Searching for Tapio -keikalla, jossa tiivistyy kotimaisen jazzorkesterimusiikin ydin Valtteri Laurellin vision mukaisesti, 17-henkisen Ricky-Tick Big Bandin ja soul-artisti Emilia Siscon tulkitsemana.  Kuva: Petri Anttila
Huvilan konserttisarja käynnistyy avajaispäivänä Helsinki Noir Suite – Searching for Tapio -keikalla, jossa tiivistyy kotimaisen jazzorkesterimusiikin ydin Valtteri Laurellin vision mukaisesti, 17-henkisen Ricky-Tick Big Bandin ja soul-artisti Emilia Siscon tulkitsemana. Kuva: Petri Anttila