Taloyhtiöille tarjolla viljelyoppia

Taloyhtiöiden asukkaat saavat kätevästi ja maksutta käytännön oppia viljelyn aloittamiseksi.
Aikuinen ja lapsi kasvipenkin juurella.

Taloyhtiöiden asukkaat saavat kätevästi ja maksutta tietoa sekä käytännöllisiä vinkkejä viljelyn aloittamiseksi. Kaupunkiviljelyn saloihin sulahtaa kurssin opastuksella aivan aloittelijakin. Kaupunkilainen voi viljellä ilman  omaa palstaa tai parveketta.

Koko talo viljelee -kurssilla hyödynnetään Helsingin seudun ympäristöpalveluiden viimekesäisiä pilottiviljelykohteiden oppeja kaupunkiviljelyn edistämiseksi.

Kaupungissa voi viljellä kaikkea ruoaksi sopivaa yrteistä salaatteihin, marjoista sieniin. Ulkoviljelyn rinnalla voidaan myös viljellä sisätiloissa kuten taloyhtiön vähäisellä käytöllä olevissa yhteistiloissa.

Kurssipaketissa kerrotaan muun muassa miten yhteisöviljely käytännössä taloyhtiössä toteutetaan, miten viljelytoimintaa voidaan organisoida, viljelytavoista kuten laatikoista, kasvipenkeistä, marjapensaista, sieniviljelmistä ja hedelmäpuista.

Taloyhtiöissäkin voi viljellä ympäri vuoden, kun viritetään tilat sitä varten. Sisäviljelyratkaisuja voi miettiä vaikkapa kasvatuskaapeista ja vesiviljelyjärjestelmästä.

Viljelyn aloittamisen tueksi voi kurssilta napata käyttöönsä esittely- ja opasaineistoa kuten PowerPoint -esityksen taloyhtiön hallituksen kokoukseen, kaupunkiviljelyoppaan ja kompostointioppaan sekä taloyhtiöviljelyn vuosikellon.

Kaupunkiviljely kannattaa kaupunki kehittyy

Urbaaneissa olosuhteissa on mahdollista saada satoa sääoloista ja vuodenajoista riippumatta uuden teknologian keinoin. Näin säästyy vettä, ravinteita ja tilaa.

Kaupunkiviljelyä helpottaa monet palvelumallit. Esimerkiksi mukana kulkeva mobiilisovellus kertoo, milloin on aika kastella tai korjata satoa.

Parhaimmillaan kaupunkiviljelyn avulla parannetaan taloyhtiön yhteisöllisyyttä ja sosiaalista kestävyyttä kun viljelmät tarjoavat viihdyttävää ja virkistävää yhteistä puuhaa. 

Mukavan harrastuksen lisäksi kaupunkiviljely lisää jokaisen viljelijän ruokaturvaa. Eikä tässäkään vielä kaikki: kaupunkiviljely voi vahvistaa kaupunkiluonnon monimuotoisuutta ja parantaa pölyttäjien olosuhteita. 

Lisää aiheesta:

Koko talo viljelee – kaupunkilaisen viljelykurssi /HSY(Linkki johtaa ulkoiseen palveluun) 

Kohti syötävää korttelia - Opas yhteisöviljelmän perustamisesta kerrostaloon (Linkki johtaa ulkoiseen palveluun)(pdf)

Ilmastoinfo/HSY(Linkki johtaa ulkoiseen palveluun)

Kaupunkiviljely tukee ruoan saatavuutta(Linkki johtaa ulkoiseen palveluun)/HSY(Linkki johtaa ulkoiseen palveluun)

Kuva: HSY