Terassin perustajalle Helsingiltä uudet ohjeet, hinnasto ja kevennyksiäkin – useimpien terassien sopimukset uusittava

Kaupunki on päivittänyt kaupungin yleisillä alueilla toimivia terasseja koskevan hinnaston, ohjeistuksen ja sopimusehdot toimikaudelle 1.4.2022–31.3.2027.

Kaupunki on päivittänyt kaupungin yleisillä alueilla toimivia terasseja koskevan hinnaston, ohjeistuksen ja sopimusehdot toimikaudelle 1.4.2022–31.3.2027. Uudistukset koskevat useimpia kivijalkaliiketilojen edessä olevia terasseja sekä parkleteja eli terassikäyttöön vuokrattuja kadunvarren pysäköintipaikkoja.

Kaupunkiympäristölautakunta hyväksyi 1. helmikuuta 2022 uudet terassitoiminnan ehdot toimikaudelle 1.4.2022–31.3.2027. Useimpien terassitoimintaa 1.4.2022 lähtien tai sen jälkeen jatkavien tai uuden terassin perustavien yrittäjien on tehtävä kaupungin kanssa uusi sopimus. Poikkeuksena on uusien käytäntöjen mukaan niin sanottu miniterassi: jos terassi on korkeintaan 80 senttiä leveä, kiinni julkisivussa ja toteutettu annettujen ohjeiden mukaisesti, siitä ei tarvitse tehdä sopimusta kaupungin kanssa.

Hakemuksia uusista tai uusittavista terassisopimuksista voi lähettää kaupunkiympäristön toimialan alueiden käyttö ja valvonta -yksikölle 15.2.2022 lähtien. Uusi sopimus tehdään ensisijaisesti sähköisesti lähettämällä terassihakemus kaupungin verkkosivuilta hakuajan alusta lähtien löytyvän lomakkeen kautta. Tarkemmat ohjeet terassihakemuksen lähettämiseksi ja sopimuksen uusimiseksi viedään verkkosivuille ennen hakuajan alkamista.

Uusittavia sopimuksia on useita satoja, joten hakemus kannattaa täyttää hyvissä ajoin. Ennen terassihakemuksen täyttämistä kiinteistön omistajan on tullut antaa kirjallinen suostumus terassille. Uusi kiinteistönomistajan suostumus tulee toimittaa myös silloin, kun uusitaan olemassa olevan terassin sopimus.

Sopimusehtoja yhtenäistetty ja ajantasaistettu

Terasseja ja parkleteja koskevia sopimusehtoja on yhtenäistetty, ajantasaistettu ja täsmennetty. Helsingissä voi jatkossakin perustaa terasseja yleisillä alueilla sijaitsevien liiketilojen edustalle verrattain kevyellä prosessilla. Keskeisin sopimusehtojen muutos on terassin irtisanomisajan lyhentäminen yhteen kuukauteen. Aiemmin terassiyrittäjät ovat voineet irtisanoa sopimuksen kolmen kuukauden irtisanomisajalla.

Samalla myös korona-ajan kevennyksistä on tehty pääosin pysyviä. Kaupunki on tulkinnut terasseihin liittyviä linjauksia koronan aikaan lakien ja viranomaisvelvoitteiden mahdollistamissa rajoissa mahdollisimman joustavasti. Asuintalojen läheisyydessä sijaitsevat terassit saavat olla auki klo 23 asti ja musiikkia saa soittaa klo 22 asti myös jatkossa, jos siitä ei aiheudu haittaa naapureille. Jatkossakaan toimenpidelupaa ei tarvita esimerkiksi tietynlaisille terassitasoille eikä tarjoilupisteille.

Vuokraushinnastoon täsmennyksiä

Samalla terassialueiden vuokraushinnastoon on tehty pieniä täsmennyksiä, mutta hinnaston rakenne pysyy pääosin samana. Yleisillä alueilla kivijalkaliiketilojen edessä olevilla terasseilla ja parkleteilla on kiinteät hinnat viiden vuoden sopimuskaudelle.

Uudella sopimuskaudella vuokra on kahdeksan prosenttia korkeampi kuin edellisellä sopimuskaudella. Esimerkiksi 12-neliöisen parklet-terassin osalta korotus tarkoittaa 9–12 euroa korkeampaa kuukausivuokraa.

Terassien vuokrahinnat määräytyvät totuttuun tapaan kahden erillisen hinnoitteluvyöhykkeen mukaisesti. Vuokrahinnoittelussa otetaan huomioon terassin koko sekä se, toimiiko terassi kesä- vai talvikaudella. Kesäkausi on huhtikuun alusta lokakuun loppuun, ja talvikausi on taas marraskuun alusta maaliskuun loppuun.

Uudistunut terassiohjeistus palvelee yrityksiä asiakaslähtöisesti

Uudistettu terassiohje palvelee yrityksiä entistä paremmin, kun vanhat ohjeet on yhdistetty yhdeksi kokonaisuudeksi. Tavoitteena on ollut tehdä ohjeistuksesta mahdollisimman selkeä; terassiohjeen tarkoituksena on helpottaa terasseihin liittyvää asiointia kaupungin kanssa. Ohje velvoittaa kaikkia Helsingin yleisellä katu- tai puistoalueella terassia pitäviä yrityksiä.

Terassiohjeistus kiteyttää visuaalisesti, mitä yrityksen on tehtävä ennen terassitoiminnan aloittamista.

Kaupunki keräsi syksyllä 2021 terassiyrittäjien näkemyksiä terassitoiminnasta kaupungin yleisillä alueilla. Yrityksiltä tullut palaute on otettu huomioon terassitoimintaan liittyvien ohjeiden ja linjausten valmistelussa.

Kaupunki pitää yrityksille maaliskuun 2022 alussa verkkotilaisuuden, jossa kerrotaan terassitoiminnan uusituista periaatteista ja luodaan katsaus tulevaan terassikesään. Kutsu julkaistaan myöhemmin Helsingin kaupungin verkkosivuilla, ja sitä välittää jäsenistölleen myös Matkailu- ja Ravintolapalvelut MaRa ry.

Kaupungin yleisten alueiden lisäksi yritykset voivat vuokrata käyttöönsä terassialueita myös yksityisiltä tonteilta.

Lisää aiheesta:

Kuva: (c) Jussi Hellsten / Torikorttelit

Sinua voisi kiinnostaa