Palvelukeskus Helsingin koulu- ja oppilaitosravintoloissa sekä päiväkotikohteissa vietetään tällä viikolla toiveruokaviikkoa. Teemaviikon aikana tarjotaan keväällä oppilaiden ja päiväkoti-ikäisten äänestämiä ruokia. Näitä olivat muun muassa pinaattiohukaiset, kalapuikot, broilericurry, kalakeitto sekä nakkikastike.
Oppilaiden ja päiväkotilaisten mieliruokien TOP10-listalla oli nähtävissä pientä hajontaa, mutta useampi sama suosikki löytyi molemmilta. Tuotekehityksessä uusia ruokia tuodaan ruokalistoille lukukausittain, mutta tutut suosikit pitävät sitkeästi pintansa asiakkaiden mielissä.
– Monet näistä ovat kestosuosikkeja, jotka muistan jo omista kouluajoistani. Uudemmillakin ruokalistatuttavuuksilla on kuitenkin mahdollisuus valloittaa vatsat ja sydämet. Tästä esimerkkinä vaikkapa koulujen ruokalistoilta löytyvät kasvistortillat, joka on tullut tarjontaamme vasta 2010-luvun puolella, kertoo tuotekehitystiimin suunnittelija Susanna Immonen.
Ruokatoiveita kuunnellaan muulloinkin
Myös päiväkodeissa toiveruokia tarjoillaan tänä vuonna koko viikon ajan. Immosen mielestä on hienoa, että lapset oppivat jo pienestä pitäen vaikuttamaan itseään koskeviin päätöksiin. Päiväkodeista ja oppilailta tulee jonkin verran palautetta ympäri vuoden, mistä Immonen on hyvillään.
– Mielestäni on tärkeä saada tietoa lapsilta ja nuorilta, mistä he pitävät ja saada heidät osallistumaan toiveruokaviikon listasuunnitteluun. Nyt korona-aikana lapset ovat olleet vähän aktiivisempia vastaamaan kyselyihin. On hienoa, että heillä on halua vaikuttaa siihen, mitä kouluissa ja päiväkodeissa syödään, Immonen katsoo.
Myös toiveruokaviikon ulkopuolella annetut palautteet vaikuttavat siihen, miten ruokalistoilla olevia ruokia kehitetään.
– Esimerkiksi jos ruoka ei selvästi maistu useamman tarjoilukerran jälkeen, niin pyrimme selvittämään syitä tähän ja korjaamaan tilannetta. Tai jos saamme asiakkailta kovasti negatiivista palautetta, kuten kävi, kun tarjosimme uusia kalapuikkoja. Tuotekehitystiimimme testasi tuotetta, jonka jälkeen päädyimme vaihtamaan kalapuikot takaisin entisiin, kertoo Immonen.
Ruokateemaviikot ovat yleisesti pidettyjä Palvelukeskus Helsingin ravintoloissa, eikä toiveruokaviikko tee poikkeusta.
– Teemat tuovat arkeen piristystä ja toiveruokaviikko on yksi pidetyimmistä teemoistamme. Onhan ruoka olennainen osa meidän kaikkien päivää ja kun se on vielä monille mieluisinta koko viikon, niin mikäs sen parempi, naurahtaa Immonen.
Toiveruokakysely toteutettiin keväällä 2021 noin 140 koulussa ja oppilaitoksessa, joissa Palvelukeskus Helsinki toteuttaa ruokapalveluja. Kyselyyn vastasi yli 8300 oppilasta ja opiskelijaa. Päiväkotikysely toteutettiin otantana 50 päiväkodissa. Lapset saivat vastata sähköiseen kyselyyn päiväkodin henkilökunnan tai vanhempien avustamana.
Koulujen suosikkiruokien TOP 10
• Kalapuikot
• Pinaattiohukaiset
• Broilericurry, katso resepti
• Tortillat quorn-kasvistäytteellä
• Nakkikastike
• Kebabkastike, katso resepti
• Kalakeitto
• Hernekeitto
• Lihapyörykät
• Tonnikala-pastavuoka
Päiväkotien suosikkiruokien TOP 10
• Makaronilaatikko
• Kalapuikot
• Hernekeitto
• Pinaattiletut
• Lihapullat
• Kalakeitto
• Kanakastike riisillä
• Kasvissosekeitto
• Spagetti ja jauhelihakastike
• Nakkikastike
Lähde: Palvelukeskus Helsingin toiveruokakyselyt 2021