Kulunut vuosi on sisältänyt runsaasti erilaisia kulttuuritapahtumia Kalasatamassa. Ympäristötaidehankkeen rahoituksella järjestettiin seitsemän tapahtumakokonaisuutta, jotka olivat yleisölle avoimia ja maksuttomia. Rakennuttajilta perittävällä maksulla rahoitettu ympäristötaideprojekti sisältää niin pysyviä kuin väliaikaisia taideteoksia sekä tapahtumia. Ympäristötaiteen tarkoitus on lisätä Kalasataman asukkaiden viihtyisyyttä alueen rakennusvaiheen aikana.
Osa kesän ja syksyn aikana toteutetuista taideprojekteista on ollut vuoden 2020 ympäristötaidetapahtumia, jotka ovat koronapandemiasta johtuvien rajoitusten vuoksi siirtyneet vuodelle 2021. Tapahtumissa korostui yhteisöllisyys, uudenlaisten taidemuotojen tuominen osaksi kaupunkilaisten arkea sekä katsojien mahdollisuus osallistua esityksen toteutukseen.
Taidetta tuotiin koteihin, kauppakeskukseen ja keskelle kortteleita
Ympäristötaidehankkeen myötä Kalasatamassa on tänä vuonna voinut tutustua muun muassa nykysirkukseen, kaksikieliseen lastenoopperaan kuin lavarunouteen. Taidetapahtumat alkoivat heinäkuussa, jolloin kesälomaa viettäville nuorille suunnatussa Stage - Suvilahden kesäteatteri kokonaisuudessa järjestettiin erilaisia esityksiä ja työpajoja. Erityisesti lapsille suunnattu ohjelma oli myös Kalasataman peruskoulussa esitetty lastenooppera Vickan & Väinö.
Useissa taidetapahtumissa myös yleisö kutsuttiin mukaan osallistumaan. Elokuussa nykysirkusesitys Hiekkalaatikon katsojilla oli mahdollisuus oppia parkourin perusteita esityksen jälkeen, kiertävä teatteriryhmä Delivery Theatre houkutteli taloyhtiöiden pihoilla järjestetyissä näytöksissä katsojia mukaan tanssiin. Toisinaan Kalasataman asukkaista tuli osa taidetta: Kaupunginteatterin Taidetta koteihin -hankkeessa vierailtiin kolmessa paikallisessa kodissa ja kyläilyjen aikana syntyneestä materiaaliasta toteutettiin installaatio kauppakeskus Redissä.
Valon Juhla järjestettiin Kalasatamassa jo toistamiseen. Kuva: Ahti Kannisto / Maria Baric Company
Kalasataman merellistä maisemaa hyödynnettiin näyttämönä Petri Kekoni Companyn tanssiteokselle K369°, jossa nykytanssia tahdottiin tehdä tutuksi uudessa ympäristössä. Lokakuussa Kalasataman urbaania kaupunkimaisemaa valaisi Maria Baric Companyn Kalasataman Valon Juhla -tapahtuma, joka järjestettiin ensimmäisen kerran vuonna 2018. Tapahtumassa esitettiin kolme teosta, joissa hyödynnettiin valoa ja elävää tulta.
Kalasataman rakentaminen kestää 20–30 vuotta. Kalasataman tapahtumat ovat osa Kalasataman ympäristötaidehanketta, jonka tavoitteena on asukkaiden viihtyvyyden parantaminen pitkän rakentamisvaiheen aikana. Ympäristötaideprojektia ohjaa Helsingin kaupungin kaupunginkanslia yhteistyössä kaupunkiympäristön toimialan ja kulttuuri- ja vapaa-ajan toimialan kanssa. Ympäristötaide rahoitetaan rakennuttajilta perittävällä kerrosneliökohtaisella maksulla.
Lisää Kalasataman taiteesta(Linkki johtaa ulkoiseen palveluun)
Uutisen pääkuva: Pasi Orrensalo / Petri Kekoni Company