Tuo keräysautoihin tarpeettomat tavarat ja vaaralliset jätteet

Keräysautot ottavat vastaan kodeista tarpeettomaksi jäänyttä tavaraa ja vaarallista jätettä kevätkierroksillaan Helsingissä maalis-toukokuussa.
Kierrätyskeskuksen keräysautoon otetaan vastaan hyväkuntoisia mattoja, leluja, retkeilyvälineitä, työkaluja ja muuta kodin käyttö- ja sisustustavaraa. Kuva: Otto Virtanen
Kierrätyskeskuksen keräysautoon otetaan vastaan hyväkuntoisia mattoja, leluja, retkeilyvälineitä, työkaluja ja muuta kodin käyttö- ja sisustustavaraa. Kuva: Otto Virtanen

Kierrätyskeskuksen keräysautoon voi viedä maksutta hyväkuntoista kodin käyttö- ja sisustustavaraa sekä kaikenkuntoista pienelektroniikkaa ja polkupyöriä. Auto kiertää ympäri Helsinkiä 25.3.–6.5. Se kiertää toukokuun lopulle saakka lähes 200 osoitteessa Helsingin ja Vantaan asuinalueilla. Syksyllä on vuorossa keräyskierros Espoossa, Helsingissä, Kauniaisissa ja Kirkkonummella

Ensimmäisen pysähdyksensä keräysauto tekee maanantaina 25.3. Hakaniemen torin kupeeseen kello 17. Sitten matka jatkuu Katajanokalle ja Eiraan. Auto pysähtyy etapeilleen aina 25 minuutiksi. Pysähdyspaikat aikatauluineen näkee kierrätyskeskuksen nettisivuilta.

Autoon voi viedä hyväkuntoista ja puhdasta kodin käyttö- ja sisustustavaraa, kuten mattoja, leluja, kirjoja, keittiötarvikkeita, retkeilyvälineitä, työkaluja ja puutarhatarvikkeita. Tavarat kannattaa pakata pahvilaatikoihin, säkkeihin tai kestokasseihin. Auto ottaa vastaan myös kaikenkuntoisia polkupyöriä ja pienelektroniikkaa, kuten valaisimia.

Keräysauto ei vastaanota huonekaluja, mutta niille ja muille kodin suuremmille tavaraerille pystyy tilaamaan noutopalvelun Kierrätyskeskuksesta tai ne voi viedä itse isompia eriä vastaanottaviin myymälöihin.

Kierrätyskeskus lajittelee saamansa tavarat ja toimittaa ne myymälöihinsä myytäväksi sekä osan maksutta jaettavaksi ja vie tarvittaessa tavaraa verstailleen korjaukseen. Kierrätyskeskus käyttää mahdolliset tuotot ympäristötyöhön ja työllistämiseen.

Sortti-keräysautoon voi viedä kodin vaarallista jätettä, kuten liuottimia ja akkuja. Autoon otetaan vastaan myös sähkölaiteromua, esimerkiksi televisioita, kahvinkeittimiä ja tietokoneita sekä metalliromua, kuten pyykkitelineitä. Kuva: HSY
Sortti-keräysautoon voi viedä kodin vaarallista jätettä, kuten liuottimia ja akkuja. Autoon otetaan vastaan myös sähkölaiteromua, esimerkiksi televisioita, kahvinkeittimiä ja tietokoneita sekä metalliromua, kuten pyykkitelineitä. Kuva: HSY

Vie vaarallinen jäte sekä sähkö- ja metalliromu Sortti-keräysautoihin

Kierrätyskeskuksen keräysauto ei ota vastaan kodin vaarallista jätettä, kuten vanhoja maaleja tai loisteputkia, mutta niitä sekä metalli- ja sähköromua voi tuoda Helsingin seudun ympäristöpalvelut HSY:n Sortti-keräysautoihin. Ne kiertävät Helsingissä 2.4.–28.5. Ensimmäinen pysähdys on 2. huhtikuuta kello 17 Linnanmäen pysäköintialueella osoitteessa Tivolitie 1.

Sortti-keräysautoon voi viedä maksutta kodin vaarallista jätettä, kuten energiansäästölamppuja, liuottimia, kynsilakkoja, siivouskemikaaleja ja akkuja.

Auto vastaanottaa myös sähkölaiteromua, kuten jääkaappeja, pakastimia, televisioita, kahvinkeittimiä, pesukoneita, puhelimia ja tietokoneita.

Autoon voi tuoda lisäksi sellaista kodin metalliromua, joita ei pysty lajittelemaan kiinteistön tai Rinki-ekopisteiden pienmetalliastioihin. Tällaista metalliromua ovat esimerkiksi pyykkitelineet ja rikkinäiset polkupyörät.

Lajittelethan jätteesi jo kotona kolmea eri keräysautoa varten. Laitteiden pakkaukset täytyy viedä kodin keräysastioihin tai Rinki-ekopisteisiin, sillä autoissa ei ole niille paikkaa.

Jos jätteet täyttävät peräkärryn tai pakettiauton, viethän kuorman suoraan Sortti-asemalle. Kotitalouksilta ei peritä Sortti-asemilla maksua vaarallisen jätteen, metalliromun sekä sähkö- ja elektroniikkalaitteiden tuonnista.

Lajitteluapua saa HSY:n nettisivujen jäteoppaasta sekä keräysautojen pysäkeillä avustavilta ympäristöneuvojilta.

Keräykseen tuodut metallijätteet ja sähkölaitteet kierrätetään uusien tuotteiden raaka-aineiksi. Vaarallinen jäte tehdään käsittelyssä vaarattomaksi, ja osa siitä voidaan kierrättää.

Vaaralliset jätteet voivat väärin käsiteltyinä aiheuttaa haittaa tai olla vaaraksi ihmisille, eläimille ja ympäristölle. Vaarallisia jätteitä ei saa laittaa sekajätteen joukkoon eikä päästää luontoon tai laskea viemäriin.