Helsingin juhannus tarjoaa monenlaista tekemistä

Helsinki on juhannuksena täynnä niin vanhoja kuin uudempiakin stadilaisia juhannusperinteitä.
Pihlajasaari sijaitsee Hernesaaren edustalla, noin 10 minuutin merimatkan päässä mantereelta ja on yksi helsinkiläisten suosituimmista kesäsaarista. Kuva: Konsta Linkola
Pihlajasaari sijaitsee Hernesaaren edustalla, noin 10 minuutin merimatkan päässä mantereelta ja on yksi helsinkiläisten suosituimmista kesäsaarista. Kuva: Konsta Linkola

Helsingin juhannus on täynnä niin vanhoja kuin uudempiakin stadilaisia juhannusperinteitä. Seurasaaren juhannusvalkeat tekevät elävää kulttuuriperintöä näkyväksi ja idyllinen museoalue luo erinomaiset puitteet viettää juhannusta. Moderneja juhannustraditioita puolestaan tarjoavat muun muassa We Love Helsinki -juhannustanssit,  Allas Live Juhannus sekä Lasipalatsikorttelin Italo Midsummer.  WHS Union -elokuvateatterin perinteeksi muodostuneessa juhannusnäytöksessä nähdään elokuva Teerenpeliä (Suomi 1963).

Seurasaaren juhannusvalkeat(Linkki johtaa ulkoiseen palveluun)
We Love Helsinki -juhannustanssit(Linkki johtaa ulkoiseen palveluun)
Allas Live Juhannus(Linkki johtaa ulkoiseen palveluun)
Lasipalatsikorttelin Italo Midsummer(Linkki johtaa ulkoiseen palveluun)
Teerenpeliä-elokuvanäytös(Linkki johtaa ulkoiseen palveluun)

Saunomaan pääsee juhannuksena ainakin ainakin Kotiharjun puulämmitteiseen saunaan sekä Löylyyn. Uimastadionin ja Kumpulan maauimalat ovat avoinna sekä juhannusaattona, juhannuspäivänä että sunnuntaina.

Kotiharjun sauna(Linkki johtaa ulkoiseen palveluun)
Löyly(Linkki johtaa ulkoiseen palveluun)
Uimastadionin maauimala(Linkki johtaa ulkoiseen palveluun) 
Kumpulan maauimala(Linkki johtaa ulkoiseen palveluun)

Korkeasaaren eläintarha ja Linnanmäki ovat auki koko juhannuksen ajan. Myös Fallkullan kotieläintilalla voi käydä katsomassa eläimiä päivittäin klo 10–14.

Korkeasaaren eläintarha(Linkki johtaa ulkoiseen palveluun)
Linnanmäki(Linkki johtaa ulkoiseen palveluun)
Fallkullan kotieläintila(Linkki johtaa ulkoiseen palveluun)

Uimastadionin ja Kumpulan maauimalat ovat avoinna sekä juhannusaattona, juhannuspäivänä että sunnuntaina. Kuva: Maarit Hohteri
Uimastadionin ja Kumpulan maauimalat ovat avoinna sekä juhannusaattona, juhannuspäivänä että sunnuntaina. Kuva: Maarit Hohteri

Juhannuksen muistilista

Mikäli mielit viettää keskikesän juhlaa veden äärellä tai luonnon helmassa, löydät kattavat tiedot ulkoilusaarista, uimarannoista ja ulkoilualueista palveluinen Ulkoilu, puistot ja luontokohteet -sivustolta. Ajantasaista tietoa pääkaupunkiseudun uimarantojen kunnosta, sinilevätilanteesta ja veden lämpötilasta löydät Ulkoliikunta.fi–palvelusta. Muistathan juhannuksenakin vastuullisen retkeilyn periaatteet ja ulkoilualueiden yleiset säännöt. Tarkista voimassa olevat varoitukset Ilmatieteen laitoksen sivuilta ennen tulen tekoa. 

Ulkoilu, puistot ja luontokohteet -sivusto
Ulkoliikunta.fi(Linkki johtaa ulkoiseen palveluun)
Vastuullisen retkeilyn periaatteet 
Ulkoilualueiden yleiset säännöt(Linkki johtaa ulkoiseen palveluun)
Voimassa olevat varoitukset(Linkki johtaa ulkoiseen palveluun)
Täältä voit lukea lisää vastuullisesta tulenteosta

Helsingin liikuntapalveluiden sisäliikuntapaikat ovat pääsääntöisesti suljettuina juhannusaattona ja juhannuspäivänä, ja muinakin päivinä aukioloajat saattavat olla normaalista poikkeavia. Liikuntapaikkojen aukioloajat kannattaa kuitenkin aina tarkistaa Helsinki liikkuu-sivustoilta. Treenaamaan pääsee kuitenkin maksutta läpi juhannuksen esimerkiksi ulkokuntosaleilla.

Helsinki liikkuu(Linkki johtaa ulkoiseen palveluun)
Ulkokuntosalit.(Linkki johtaa ulkoiseen palveluun)

Juhannuksena suurin osa Helsingin museoista pitää ovet suljettuina perjantaina ja lauantaina.  Kaupunginmuseo, Hakasalmen huvila, Ruiskumestarin talo ja Ratikkamuseo ovat juhannuksena suljettuna pe–la 21.–22.6., mutta jälleen normaalisti auki sunnuntaina 23.6. Tuolloin voit vaikka fiilistellä menneen ajan Helsinkiä Katse Helsinkiin – Volker von Boninin valokuvia -näyttelyssä Hakasalmen huvilassa tai nähdä Helsingin uusin silmin kaupunginmuseon Mestat ja huudit -näyttelyssä.

Katse Helsinkiin – Volker von Boninin valokuvia (Linkki johtaa ulkoiseen palveluun)
Mestat ja huudit(Linkki johtaa ulkoiseen palveluun)

Juhannus vaikuttaa kirjastojen aukioloaikoihin. Useat kirjastot sulkeutuvat torstaina 20.6. normaalia aikaisemmin. Tarkista oman kirjastosi aukioloajat Helmet.fi-sivustolta. Helsingin kirjastot ovat suljettuina juhannuksen ajan 21.6.–22.6.2024 lukuun ottamatta monia omatoimikirjastoja, joihin pääsee myös juhannuksena. E-kirjastosta voit lainata sähköisesti kirjoja ja lehtiä sekä käyttää verkkokursseja ja kuunnella musiikkia. E-kirjasto on avoinna aina.

Helmet.fi(Linkki johtaa ulkoiseen palveluun)
Omatoimikirjastot(Linkki johtaa ulkoiseen palveluun)
E-kirjasto(Linkki johtaa ulkoiseen palveluun)

Nuorisotalot ovat suljettuina juhannuksen ajan. Jalkautuva nuorisotyö sen sijaan on töissä läpi juhannuksen, siellä missä nuoretkin ovat. Jalkautuvat päivystävät juhannusaattona ja juhannuspäivänä klo 15.30–23.30 sekä sunnuntaina 13.30–21.30. Yhteyden jalkautuviin saa mm. Instagramin ja Snapchatin kautta.

Helsingin jalkautuva nuorisotyö Instagramissa(Linkki johtaa ulkoiseen palveluun)

Moderneja juhannustraditioita haluavien kannattaa suunnata esimerkiksi We Love Helsinki -juhannustansseihin. Kuva: Jussi Hellsten
Moderneja juhannustraditioita haluavien kannattaa suunnata esimerkiksi We Love Helsinki -juhannustansseihin. Kuva: Jussi Hellsten

Virittäydy juhannustunnelmaan jo ennakkoon

Nuorten pyörittämät kesäkahvilat eri puolilla Helsinkiä tarjoavat kiireetöntä kesämeininkiä ja taatusti uniikkia tunnelmaa. Kahvilat ovat nuorten suunnittelemia ja ne työllistävät nuoria, tarjolla on itsevalmistettuja kesäherkkuja. 

Kesäkahviloiden sijainnit ja aukioloajat(Linkki johtaa ulkoiseen palveluun).

Kannelmäen nuorisotilan kuvataidetila Värkkäämössä on juhannusviikolla Kesätaidetta kasveista-kurssi ti–pe klo 12–16. Mustikkamaan Syötävässä puistossa on torstaina 19.6. klo 11–14 maagiset juhannusetkot, joissa taiteillaan puiston omaa juhannussalkoa, nautitaan puiston antimista ja rentoudutaan erilaisten juhannustaikojen äärelle. Toiminta on suunnattu yli 12-vuotiaille nuorille.

Ilmoittautuminen Kesätaidetta kasveista-kurssille(Linkki johtaa ulkoiseen palveluun)
Maagiset juhannusetkot Syötävässä puistossa(Linkki johtaa ulkoiseen palveluun)

Vuotalossa maanantaina 17.6. ja Kulttuuritila Merirastissa tiistaina 18.6. nähdään Läpi Kesäillan valssin -esitys, joka sisältää nostalgisia sävelmiä sekä vaikuttavaa sirkustaidetta tunnelmallisena kokonaisuutena. Esityksessä nähdään jongleerausta, lasipullojen päällä tasapainoilua, taidokasta naruhyppelyä ja kepeitä tanssinumeroita sekä kuullaan elävää musiikkia basson ja ukulelen säestyksellä. Humoristinen ja mukaansatempaava esitys soveltuu hyvin sekä vanhemmille ikäpolville, jotka muistelevat nuoruutensa lavatansseja, että myös lapsiyleisölle.

Läpi Kesäillan valssin -esitys(Linkki johtaa ulkoiseen palveluun)

Maunula-talon kesäpihalla vietetään koko perheen Juhannusetkoja tiistaina 18.6. Ohjelmassa on muun muassa grillausta sekä paritanssiopetusta.

Koko perheen Juhannusetkot Maunula-talon kesäpihalla(Linkki johtaa ulkoiseen palveluun)

Maksuttomat kaupunkitanssit tarjoavat tanssiopetusta eri puolilla Helsinkiä läpi kesän. Juhannusviikolla opetellaan maanantaina 17.6. sambaa Sitratorilla, tiistaina 18.6. fuskua Puustellinaukiolla, keskiviikkona 19.6. valssia Ala-Malmin puistossa sekä torstaina 20.6. humppaa Stoan aukiolla.

Sambaa Sitratorilla(Linkki johtaa ulkoiseen palveluun)
Fuskua Puustellinaukiolla(Linkki johtaa ulkoiseen palveluun)
Valssia Ala-Malmin puistossa(Linkki johtaa ulkoiseen palveluun)
Humppaa Stoan aukiolla(Linkki johtaa ulkoiseen palveluun)

Espalla voi hengailla koko viikon,  ja Espan lavalla on ilmaiskonsertteja maanantaista torstaihin. Ja mikä upeinta, keskiviikkona 19.6. Espan lavalle nousee Arja Saijonmaa, ensimmäistä kertaa ikinä! 

Espan lavan tapahtumat(Linkki johtaa ulkoiseen palveluun)