TUVA-koulutus on hyödyllinen väylä toiselle asteelle

Elokuussa 2022 käynnistyvässä tutkintokoulutukseen valmentavassa eli TUVA-koulutuksessa yhdistyvät aiemmat toisen asteelle valmentavat koulutukset.
Iloisia nuoria ryhmäkuvassa.

Oppivelvollisuuden laajenemisen myötä jokaisen nuoren tulee hakeutua ja jatkaa toisen asteen opinnoissa peruskoulun jälkeen. Perinteisesti toinen aste tarkoittaa lukiota tai ammatillisia opintoja. Mutta mitä tehdä, jos jatkosuunnitelmat mietityttävät tai tarvitsee vielä apua eteen päin siirtymisessä?

”Jos tuntuu, että haluaa ennen toista astetta esimerkiksi korottaa arvosanoja tai parantaa oppimisvalmiuksia, voi tutkintokoulutukseen valmentava koulutus olla oiva vaihtoehto”, toteaa pedagoginen asiantuntija Sara Peltola Helsingin kasvatuksen ja koulutuksen toimialalta.

Elokuussa 2022 käynnistyvässä tutkintokoulutukseen valmentavassa eli TUVA-koulutuksessa yhdistyvät aiemmat toisen asteelle valmentavat koulutukset.

Mahdollisuus suorittaa lukio- tai ammatillisia opintoja 

TUVA:n aloittaessaan opiskelijan ei tarvitse vielä tietää, onko hän hakeutumassa toisen asteen opintoihin lukioon vai ammatilliseen koulutukseen. TUVA:n aikana voi esimerkiksi pohtia omia opintotavoitteitaan, korottaa lukuaineiden arvosanoja tai opiskella osia lukio- ja ammatillisista opinnoista.

”Opiskelijalla on mahdollisuus suorittaa esimerkiksi kokonaisia lukion opintojaksoja tai päästä tutustumaan työelämään”, Sara Peltola kertoo.

Jokaiselle TUVA-opiskelijalla laaditaan henkilökohtainen opiskelusuunnitelma. Koulutus kestää enintään vuoden. Jos opiskelija kuitenkin saavuttaa tarvittavat valmiudet ja tietää jatko-opintosuunnitelmansa, voi hän jo aiemmin siirtyä opiskelemaan toiselle asteelle.

Kaupungin suomenkielisen TUVA-koulutuksen järjestämisestä vastaa Stadin ammatti- ja aikuisopisto eli Stadin AO. Koulutus tapahtuu Hattulantien, Ilkantien, Kullervonkadun sekä Vilppulantien toimipaikoissa. Koulutusta toteutetaan yhteistyössä kaikkien kaupungin suomenkielisten lukioiden kanssa.

Suomen kieltä ja lukiokursseja 

Barbara Castilla halusi opiskella suomenkielisessä lukiossa, mutta tiesi, ettei kielitaito riitä tähän. Valmentavan koulutuksen aikana kielitaito parani niin hyvin, että hän pääsi koulutuksen jälkeen toivomaansa lukioon.

”Vuoden aikana minulla oli noin 10 suomen kielen kurssia, joissa opin kaikki pohjat kielestä. Aloitimme yksinkertaisesta kieliopista ja päädyimme kirjojen lukemiseen, tekstianalyysien tekemiseen ja esseiden kirjoittamiseen”, Castilla kertoo.

Barbara Castillalla oli mahdollisuus itse päättää, mitä aineita hän opiskeli koulutuksessa. Hän pääsi myös sellaisille lukion kursseille, joihin hänen kielitaitonsa riitti. Näitä olivat muun muassa matematiikka, kielet ja taideaineet.

Viime syksyn ylioppilas suosittelee valmentavaa koulutusta, ja toteaa, ettei olisi nykyisessä tilanteessaan ilman sitä. Hän suoritti lukio-opinnot Alppilan lukiossa 2,5 vuodessa.

”Valmentava koulutus antoi mahdollisuuden opiskella suomen kieltä samaan aikaan, kun jo opiskelin lukiokursseja. Uskon todella, että valmentavat opinnot antavat itseluottamusta opintojen aloittamiseen”, Castilla toteaa.

Kiinnostava opiskeluala ja oikea työpaikka 

Fazli Muhammad Reza opiskelee Stadin AO:ssa matkailualan perustutkintoa. Hän ei päätynyt näihin opintoihin suoraan peruskoulusta, vaan sopiva ala löytyi valmentavan koulutuksen kautta.

”Opiskelin jo Stadin AO:ssa toista tutkintoa, mutta se ei ollutkaan minun juttuni. Opinto-ohjaaja suositteli valmentavia opintoja, jotta löytäisin itseäni kiinnostavan alan”, Reza toteaa.

Reza kertoo opiskelleensa koulutuksen aikana matematiikkaa, englantia, äidinkieltä ja yhteiskuntaoppia. Tehtäviä tehtiin myös esimerkiksi itsetuntemukseen ja vahvuuksiin liittyen.

Koulutuksen aikana harjoiteltiin työnhakua ja haettiin työharjoitteluun. SM-tasolla jalkapalloa pelaava Reza sai HJK-Akatemiasta mieluisan harjoittelupaikan, joka poiki hänelle myös työpaikan jalkapallojunioreiden valmentamisen parissa.

Fazli Muhammad Reza kokee, että valmentavasta koulutuksesta oli monia hyötyjä: ”Koulutuksen aikana sain mahdollisuuden miettiä, mitä tekisin jatkossa ja lopulta pääsin opiskelemaan toivomalleni alalle. Hyvin sujuneen työharjoittelun ansiosta sain myös nykyisen työpaikkani.”

Haku TUVA-koulutukseen käynnissä 22.3. asti

Peruskoulun päättävä tai aiemmin päättänyt, jolla ei ole toisen asteen tutkintoa eikä korkeakoulututkintoa, voi hakea tutkintokoulutukseen valmentavaan koulutukseen 22.3.2022 asti Opintopolussa(Linkki johtaa ulkoiseen palveluun).

Lue lisää TUVA-koulutuksesta verkkosivuiltamme.