Onnistumisiin on siivittänyt yhteinen kehittäminen niin asiakkaiden kuin eri ammattihenkilöiden kanssa. Merkittävää on, että työkyvyttömyyden tarkastelun sijaan on siirrytty vahvistamaan olemassa olevaa työkykyä ja edistämään työllistymistä.
Työhönvalmennuksella hyviin tuloksiin
Työkykyisempi Stadi -hankkeessa kokeiltiin työhönvalmennusta kuntouttavan työtoiminnan asiakkaille. Työhönvalmennukseen osallistuneiden työttömyyden kesto oli vaihdellut muutamasta kuukaudesta vuosikymmeniin. Vanhin työllistyjä oli 63-vuotias ja nuorin 23-vuotias. Asiakkaista 65 prosenttia työllistyi. Työhönvalmennuksella voidaan saada hyviä tuloksia myös pitkään työttömänä olleiden työllistymiseen.
Työtoiminnan täsmätyö mahdollistaa työnteon työtoiminnan rinnalla – Jobcenter-malli palkittiin
Työtoimintaan on kaivattu pitkään uusia menetelmiä, joilla asiakkaat pääsisivät kohti työelämää. Helsingissä kehitettiin Jobcenter-malli, jossa työtoiminnan asiakkaat pääsivät kokeilemaan matalalla kynnyksellä ansiotyötä osa-aikaisesti työtoiminnan rinnalla. Perusajatuksena on yhdistää sopiva työ ja tekijä. Asiakkaan tukeminen työtehtävissä yksilöllisten tarpeiden mukaan on tärkeää.
Jobcenter-malli on otettu positiivisesti vastaan. Moniin tehtäviin on löytynyt sopivia tekijöitä. Yhtenä esimerkkinä Helsingin kaupunki on saanut Jobcenter -mallin kautta apua ikäihmisten avustaviin tehtäviin. Mahdollisuuksia ja erilaisia tekemättömiä töitä on rajattomasti.
Hankkeessa kehitetyt toimintamallin Työkyvyn tuen verkosto ja Jobcenter-malli palkittiin Kuntatyö2030-gaalassa sosiaali- ja terveystoimialan kehittämistekoina joulukuussa 2022. Tästä on hyvä jatkaa yhteistä tekemistä myös jatkossa!