Työkykyisempi Stadi kaikille!

​​​​​​​Helsingin kaupunki on ollut mukana hallituksen Työkykyohjelmassa kehittämässä työttömien työkyvyn tuen palveluja ja työllistymismahdollisuuksia. Työkykyisempi Stadi -hanke päättyi vuodenvaihteessa. Kahden vuoden kehittämistyön tuloksena on syntynyt ratkaisuja työttömien palvelujen parantamiseksi.
keltainen kastelukannu jolla kastellaan kukkia
Kuva: Jussi Hellsten

Onnistumisiin on siivittänyt yhteinen kehittäminen niin asiakkaiden kuin eri ammattihenkilöiden kanssa. ​​Merkittävää on, että työkyvyttömyyden tarkastelun sijaan on siirrytty vahvistamaan olemassa olevaa työkykyä ja edistämään työllistymistä.

Työhönvalmennuksella hyviin tuloksiin

Työkykyisempi Stadi -hankkeessa kokeiltiin työhönvalmennusta kuntouttavan työtoiminnan asiakkaille. Työhönvalmennukseen osallistuneiden työttömyyden kesto oli vaihdellut muutamasta kuukaudesta vuosikymmeniin. Vanhin työllistyjä oli 63-vuotias ja nuorin 23-vuotias. Asiakkaista 65 prosenttia työllistyi. Työhönvalmennuksella voidaan saada hyviä tuloksia myös pitkään työttömänä olleiden työllistymiseen.

Työtoiminnan täsmätyö mahdollistaa työnteon työtoiminnan rinnalla – Jobcenter-malli palkittiin

Työtoimintaan on kaivattu pitkään uusia menetelmiä, joilla asiakkaat pääsisivät kohti työelämää. Helsingissä kehitettiin Jobcenter-malli, jossa työtoiminnan asiakkaat pääsivät kokeilemaan matalalla kynnyksellä ansiotyötä osa-aikaisesti työtoiminnan rinnalla. Perusajatuksena on yhdistää sopiva työ ja tekijä. Asiakkaan tukeminen työtehtävissä yksilöllisten tarpeiden mukaan on tärkeää.

Jobcenter-malli on otettu positiivisesti vastaan. Moniin tehtäviin on löytynyt sopivia tekijöitä. Yhtenä esimerkkinä Helsingin kaupunki on saanut Jobcenter -mallin kautta apua ikäihmisten avustaviin tehtäviin. Mahdollisuuksia ja erilaisia tekemättömiä töitä on rajattomasti.

Hankkeessa kehitetyt toimintamallin Työkyvyn tuen verkosto ja Jobcenter-malli palkittiin Kuntatyö2030-gaalassa sosiaali- ja terveystoimialan kehittämistekoina joulukuussa 2022. Tästä on hyvä jatkaa yhteistä tekemistä myös jatkossa!