Työterveysyhteistyö tukee ja kannustaa liikkumiseen

Työterveyshuolto tarjoaa konkreettisia palveluita liikkumiseen ja aktiivisuuden seurantaan liittyen.

Liikkumisella on selkeitä terveyshyötyjä työntekijän omaan jaksamiseen ja hyvinvointiin. Tärkeänä kulmakivenä liikkumiseen aktivoivien palveluiden onnistumisessa on tiivis yhteistyö eri toimijoiden kesken.

Liikkumisen merkityksellä on Helsingissä erityinen painoarvo, ja se on ollut kaupungin yksi kärkihankkeista viimeisen parin vuoden ajan. Hankkeen tarkoitus on aktivoida kuntalaisia ja kaupungin työntekijöitä löytämään keinoja aktiivisempaan arkiliikkumiseen ja istumisen vähentämiseen. Hankkeen lisäksi kaupunki on lähtenyt mukaan kisaamaan Suomen Aktiivisimman Työpaikan tittelistä, jossa se on yhtenä finalistina. 

Työterveys Helsinki on jo pitkään ollut mukana ratkaisemassa työntekijöiden liikkumattomuuteen ja työpaikkojen hyvinvointiin liittyviä kysymyksiä yhdessä kaupungin muiden toimijoiden kanssa.

Konkreettisia
palveluita liikkumiseen ja aktiivisuuden seurantaan työterveyshuollosta

Henkilöstön liikunta-aktiivisuuden edistäminen sisältyy suoraan työterveyshuollon toimintasuunnitelmaan ja aktiivisuutta on mahdollista seurata useammalla eri työterveyshuollon toteuttamalla toimella.

Liikunta-aktiivisuuden kartoittaminen osana terveystarkastusta ottaa työntekijöiden aktiivisuuden huomioon heti työuran alussa. Työntekijöille voidaan sovitusti tarjota myös kuntotestauksia, joiden avulla on mahdollista mitata yksilön fyysisiä ominaisuuksia ja liikunnan vaikuttavuutta.

Lisäksi työterveyshuolto tarjoaa liikuntaneuvontaa eli koutsausta yhteistyössä henkilöstöliikunnan kanssa. Liikuntakoutsaukseen kuuluu neljä ohjauskertaa, joista ensimmäisessä jutellaan omasta elämäntilanteesta ja elintavoista, voimavaroista, suhteesta liikuntaan ja mieluisista tavoista liikkua. Suuressa roolissa ovat arkiliikunta portaiden nousemisesta ja kävelypyrähdyksistä aina istumisen tauottamiseen.

Ryhmille sen sijaan on tarjolla erilaisia kohdennettuja ja kuntouttavia liikuntaryhmiä sekä –kursseja, joista löytyy tukea erityisesti vähemmän liikkuvien työntekijöiden aktiivisuuteen. Lisäksi kuntoutuksen jatko- ja seurantatoimenpiteitä järjestetään. Työyhteisöjen hyvinvointiin keskittyneissä projekteissa työterveyshuolto toimii usein työpaikkojen kumppanina.

Työterveyshuollon on todettu olevan hyvä kanava liikunnallisesti passiivisten aktivoimisessa, terveysperusteisten liikuntaryhmien järjestämisessä ja henkilöstön liikuntakäyttäytymisen seurannassa.

 

Lue lisää

  • Helsinki on ehdolla Suomen Aktiivisimmaksi työpaikaksi kolmen finalistin joukossa. Voittaja selviää Urheilugaalassa 14.1.2021. Lisätietoja löydät kaupungin uutisesta (11.1.2021).

Kuva: Elise Kulmala (c) Helsinki Marketing